'Altın Eller' İstanbul'da buluşacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Beyoğlu Belediyesi işbirliğinde bu yıl 5. düzenlenecek ''Uluslararası Altıneller El Sanatları Festivali'' 30 Temmuz'da başlayacak.

cumhuriyet.com.tr

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, müdürlük olarak yurt içi ve dışında Türk kültürüne yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi. Geleneksel sanat taşıyıcılarına özel bir önem verdiklerini, bu kişileri tespit ederek her yıl İstanbul'da ''Altıneller El Sanatları Festivali''nde halkla buluşturduklarını belirten Evkuran, amaçlarının sanatçıların ve ustaların kendilerini tanıtmaları, geliştirmeleri ve ürünlerini pazarlama fırsatı sunmak olduğunu dile getirdi. Festivale gelen ustaların giderlerinin büyük ölçüde proje bütçesinden karşılandığını, İstanbul Beyoğlu Belediyesinin de katkı sunduğunu bildiren Evkuran, ''Ustalar burada el sanatları ürünlerini sergiliyorlar. Hem tanıtıyorlar hem de satış yapıp sipariş alabiliyorlar. Bu seneki festivale 31 ilden 80 el sanatı ustası katılacak. Ayrıca festivalimiz uluslararası katılımlı olacak. Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Yunanistan, Kosova, Romanya, Sırbistan, Gürcistan ve Arnavutluk'tan da el sanatı ustaları festivale katılacak'' dedi. Taksim Gezi Parkı'ndaki festivalin 8 Ağustos'a kadar süreceğini kaydeden Evkuran, açılacak stantlarda ustaların ürünlerini yaptıklarını, vatandaşların da bunu izleme fırsatı bulduğunu söyledi.
 

'Festivale yeni sanatçıların katılımını özendiriyoruz'

Festivale her yıl farklı ustaların katılımını sağladıklarını ifade eden Evkuran, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Kurulacak stantlar, çok stratejik önem verdiğimiz 10-15 usta dışında yeni katılacak ustalara verilecek. Bizim önceliğimiz, 'el sanatı camiasında ben de varım' diyen bütün ustaların çıraklarıyla birlikte bu festivale katılmalarını ve pazarla, müşteriyle doğrudan buluşmasını temin etmek. Yıldan yıla katılımcıların değişmesi bizim için önemli. El sanatı ustalarının en büyük sorunu ürün geliştirememek, pazar bulamamak ve ürün pazar ilişkisinde devamlılığı sağlayamamak. Biz bunu oluşturmaya çalışıyoruz. Kültür ve turizmi yoğun bir şekilde geliştirebileceğimiz bir model arıyorduk. Bu modeli de turizmin en yoğun yaşandığı Taksim Gezi Parkı'nda gerçekleştireceğiz.''

İstanbu'lda ilk kez ürünlerini tanıtma imkanı bulan sanatçıların kendilerini geliştirdiklerini, ürünlerine müşteriyle ilişkiler çerçevesinde yenilikler kattıklarını, sipariş alıp sürekli bir üretim ve pazarlama ilişkisi kurduklarını vurgulayan Evkuran, el sanatı camiası ve turizmcilerin festivali takip ettiğini belirtti. Evkuran, festivale katılan ustaların profesyonel olmadığını, yerel ölçeklerde sanatlarını yaşatmaya çalıştıklarını ifade ederek, ''Biz otantik ve geleneksel özelliklerini koruyarak bu işi yürütmeye çalışanlara bu festivalle katkı sağlıyoruz. Bu tür ustaları desteklemeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

Festival

Bu yıl 5'ncisi düzenlenen ''Uluslararası Altıneller El Sanatları Festivali'', 30 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Taksim Gezi Parkı'nda açılacak stantlarda, 31 ilden 80 el sanatı ustası hünerlerini sergileme fırsatı bulacak. 9 ülkeden katılımın da olacağı festivalde, ustalar, kurulan stantlarda mesleklerini icra edecek. Festivalde yer alacak bazı el sanatları ve yöreleri şunlar: ''Gaziantep kutnu dokuma, Çorum kargı bezi dokuması, Zonguldak elpek bezi dokuması, İzmir beledi bezi dokuması, Trabzon keşan dokuma, Tekirdağ Karacakılavuz dokuma, Gaziantep sedefkar, Osmaniye topaç, Giresun saz kemençe, İstanbul ney yapımı, Tokat aynalı çarık, Ankara Beypazarı gümüşçü, Tokat folklorik bebek, Van kilim, Erzurum oltu taşı, Eskişehir lüle taşı.'' Festivalde kurulacak stantlarda, Tokat'ın Zile pekmezi, Gaziantep'in katmeri, Bursa'nın kestane şekeri, Edirne'nin badem ezmesi, Gümüşhane'nin pestil kömesi gibi yerel tatlar da yer alacak. Ziyaretçiler bu lezzetleri tadabileceği gibi satın da alabilecek.