Alparslan Arslan mahkemede bayıldı
Birinci Ergenekon davasının 202. duruşmasında, bir sanığa küfretmesi nedeniyle salondan çıkarılmak istenen Alparslan Arslan bayıldı.
cumhuriyet.com.trİstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesindeki salonda yapılan duruşmaya, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile Alparslan Arslan'ın da aralarında bulunduğu 23 tutuklu sanık ile başka suçtan hükümlü Sedat Peker katıldı. Tutuklu sanıklar Mehmet Fikri Karadağ ve Ergün Poyraz ise duruşmaya gelmedi.
Duruşmada çapraz sorgusu süren tutuklu sanık Boğaç Kaan Murathan'a, mahkeme heyeti üyesi Sedat Sami Haşıloğlu, ''Olgun Peker'in işkence gördüğü için çocuk yapma yetisini yitirdiğini söylüyorsunuz, ama 2 yaşında çocuğu var. Sürekli olarak neden bu konuyu dile getiriyorsunuz?'' diye sordu.
Murathan, ''2004 yılındaki olaylar sorulduğu için o konuyu dile getirdim. Olgun tedavi gördükten sonra çocuk yapma yetisini geri kazanmıştır'' şeklinde cevap verdi.
Hakim Haşıloğlu'nun, ''Sedat Peker'in milyarlarca dolar serveti var mı?'' sorusu üzerine Murathan, ''Bu bahsedilen çok ciddi bir para. Bu parayı bankalarda gizleyemezsiniz. Bu paranın saklanabileceğini düşünmüyorum'' dedi.
Bu cevap üzerine söz alan tutuklu sanık Bedirhan Şinal, ''Ben polisteki belgelerde Sedat Peker'in, 2-3 milyar dolar parası olduğunu gördüm. Bu parayı yanındaki adamlara şirket kurarak, borsaya, kulüplere aktardı. Kara para aklayarak, Türk ticaretine soktu bu paraları. Sedat bey akıllı adamdır. Aklıyla dalga geçilecek biri değildir. Adamlarını kulüplerin başına geçirdi. Sivasspor'un başına. Ben sadece bana anlatılanları aktarmak istedim'' diye konuştu.
Şinal'in sözleri üzerine söz almak isteyen Sedat Peker'e mahkeme heyeti başkanı Hasan Hüseyin Özese izin vermedi.
Hakim Haşıloğlu'nun, ''Bedirhan Şinal, sizden, avukatınızdan, Sedat Peker'den kendisi için maddi menfaat istedi mi?'' sorusuna Murathan, ''Benden yana böyle bir talebi olmadı'' şeklinde cevap verdi.
Bu sırada tutuklu sanık Alparslan Arslan, Boğaç Kaan Murathan'a küfür etti.
Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin isteği üzerine jandarma görevlilerince ağzı kapatılarak salondan çıkarılmaya çalışılan Arslan bayıldı.
Bunun üzerine Arslan, jandarma görevlilerince ellerinden ve ayaklarından tutulup taşınarak duruşma salonundan çıkarıldı.
Duruşmaya, Boğaç Kaan Murathan'ın çapraz sorgusuyla devam ediliyor.
Bu arada, Silivri'de dün itibariyle yeniden kullanılmaya başlanan duruşma salonunun yanında bulunan kafeteryayı, gider borularının tıkanması nedeniyle su bastı. Bu nedenle kafeterya ve içinde bulunan basın odası boşaltıldı.
Yargılama süreci
12 Haziran 2007 tarihinde Ümraniye'de bir evde ele geçirilen patlayıcı maddelerle ilgili olarak başlatılan soruşturma sonucunda 46'sı tutuklu 86 sanık hakkında hazırlanan 2 bin 455 sayfalık iddianame, 25 Temmuz 2008 günü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
İlk duruşması 20 Ekim 2008 tarihinde Silivri Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesinde oluşturulan salonda yapılan dava ile yargılama sürecinde, Danıştay üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine el bombası atılmasıyla ilgili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava birleştirildi.
Aynı mahkemedeki Vatanseverler Birliği Derneği (eski adıyla Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği) davası, Alparslan Arslan'a Danıştay saldırısında kullanılan Glock marka silahın satılmasıyla ilgili Üsküdar 5. Asliye Ceza Mahkemesindeki dava, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin Fener Rum Patriği Bartholomeos'a yönelik suikast hazırlığı davası, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz'ün, Ergenekon soruşturmasını yürüttüğü sırada tehdit edilmesi davası ile İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki, Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılması davası da bu davayla birleştirildi.
Birleşen dosyalarla birlikte dava kapsamında yargılanan sanıkların sayısı 25'i tutuklu olmak üzere 108'e çıkarken, Danıştay dosyasının sanıkları Süleyman Esen ve Tekin Irşi'nin de aralarında bulduğu 34 kişi yargılama süresince tahliye edildi.