Almanya'ya destek sürüyor
AB'den bugüne dek en fazla mali yardım alan üye olmasına rağmen ağır bir borç yükünün altına giren Yunanistan'ın AB'den kurtarma paketi beklentisiyle çektiği ''Uluslararası Para Fonu'na (IMF) başvurabilirim'' resti geri tepti.
cumhuriyet.com.trKüresel krizle birlikte hareket kabiliyeti azalan AB'nin ekonomik motoru Almanya, AB içindeki tartışmalarda gönülsüzce destek verdiği ya da sessiz kaldığı Yunanistan'ı kurtarma paketinden geri adım atarak Avro Bölgesi'ne girmek için istatistik yalanlarına başvurduğu, gayri safi yurt içi hasılasını küçük gösterip AB ortak bütçesini hortumladığı ve AB tarım desteklerinde diğer ülkelerin paylarını almak için dağları tarla olarak kaydettiği ortaya çıkan Yunanistan'ın IMF'ye teslim edilmesi gerektiğini belirtti.
Almanya'da iktidardaki Hristiyan Demokratların mali konulardaki baş sözcüsü Michael Mesiter, gerektiğinde ''Yunanistan'ın sermaye piyasalarına erişimini (borçlanmasını) sağlıklı hale getirebilecek enstrümanlara kimin sahip olduğunu düşünmek zorundayız. IMF dışında kimsenin böyle enstrümanları yok'' diyerek Yunanistan'ı IMF'siz kurtarma girişiminin ''büyük cesaret istediğini'' söyledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün parlamentoda yaptığı konuşmada, Avro Bölgesi'nin, mali istikrar kurallarını ihlalde ısrarcı üyelerini ihraç edebilmesi gerektiğini vurgulamıştı.
İstikrar anlaşmasına göre Avro Bölgesi'ne dahil ülkelerin kamu borçlarının gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 60'ını geçmemesi ve bütçe açıklarının yine gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 3'ünü aşmaması gerekirken Yunanistan'ın bu yıl yüzde 120'ye ulaşması beklenen borçluluk oranı AB limitini 2'ye ve geçen yıl yüzde 12,7'ye ulaşan bütçe açığı 4'e katlıyor.
Aylardır Brüksel'den kurtarma paketi bekleyen Atina yönetimi, 25-26 Mart'taki AB zirvesinden somut bir karar çıkmaması halinde IMF'ye başvuracağını açıkladı. Yunanistan'ın birinci tercihi olmayan IMF seçeneğini uygulaması halinde ortak para Avro'nun güvenilirliği ağır bir darbe alacak ve Avro'yu dolara rakip gören ABD yönetimi, İngiltere'nin de desteğiyle IMF'deki gücünü kullanıp Avro Bölgesi'ne müdahalede bulunma imkanına kavuşacak.
Diplomatik kaynaklar, tüm bu risklere rağmen Yunanistan'ın IMF restini gören Almanya'nın yaklaşımına Finlandiya, Hollanda ve İtalya'nın destek verdiğini belirtiyor. Fransa, İspanya ve Portekiz ise Yunanistan'ın gerekirse Avro Bölgesi tarafından kurtarılması gerektiğini savunuyor. Fransa'nın bu tutumunda IMF'yi Avro Bölgesi'ne müdahil olması kaygısı etkili olurken Yunanistan gibi mali verileri kötü olan Portekiz ve İspanya, ilerde kendilerinin de faydalanabileceği bir modelin ortaya çıkmasını tercih ediyor.
Yunanistan'ı kurtarmaya sıcak bakan Fransa'nın da bu yıl yüzde 7,5 gibi oldukça yüksek bir bütçe açığı bulunuyor. Yunanistan'a kaynak akıtma gücü olmayan Fransa, mali disiplinden taviz verilerek kurtarma işleminin Avrupa Merkez Bankası'nın para basmasıyla yapılmasını, ABD örneğinin izlenerek mali disiplin yerine para basarak kağıt üzerinde büyümenin esas alınmasını istiyor. Bu yıl bütçe açığı gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 6,3'üne ulaşması beklenen Almanya ise geleneksel tutumunu sürerek herkesin kendi evini düzene sokmasını talep ediyor.
Küresel krizle birlikte birçok ülkede rayından çıkan bütçe açıklarının bu yıl İspanya'da yüzde 10, ABD'de yüzde 11,2 ve İngiltere'de yüzde 12,6 düzeyinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.