Almanya'dan Türkiye'ye tepki: Pazarlık konusu bile yapmayız
Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile yaptığı röportaj kasetlerine el konulduğunu duyuran Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle'ye destek veren bir açıklama yaptı. Almanya'daki muhalefet partileri de Deutsche Welle'ye destek verdi.
DHAAlmanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile yapılan röportajın kasetlerine el konulduğunu duyuran Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle'ye ilişkin açıklamasında, hükümetin DW'nin kasetlerin iadesini istemesine destek verdiğini ifade etti. Hükümet sözcüsü Seibert, "Basın özgürlüğü bizim için pazarlık konusu yapılamayacak kadar değerli bir husustur. Bu durum, yalnızca Almanya içerisinde değil, Almanya dışı için de geçerlidir" dedi.
Alman basınına yansıyan haberlere göre, Alman Büyükelçisi Martin Erdmann, bugün konu hakkında Türkiye'deki hükümet yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirdi. Erdmann’ın Bakan Akif Çağatay Kılıç’ın ofisinden bir yetkiliyle de telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.
Merkel'in partisinden açıklama: Basın özgürlüğü anlayışımızla bağdaşmıyor
Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre, Almanya'nın Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Kültür Bakanı Monika Grütters de “Türkiye’de dün yaşanan olayda olduğu gibi, bir televizyon röportajının tamamlanmasından sonra kayıtlara el konulması hiçbir şekilde bizim basın özgürlüğü anlayışımızla bağdaşmıyor” diyerek bu durumun 'son derece endişe verici' olduğunu ifade etti.
CDU'lu milletvekili ve partinin Avrupa politikacısı Gunter Kirschbaum da "Bu, izah edilmesi ve savunulması zor tuhaf bir olay. Bu, Deutsche Welle’nin video ve ses kayıtlarıdır ve iade edilmesi gerekir. Türkiye hükümeti şunu bilmelidir; basın özgürlüğü olmadan düşünce özgürlüğü olmaz, düşünce özgürlüğü olmadan de demokrasi olmaz" ifadelerini kullandı.
Muhalefet partileri: Bu, basın özgürlüğüne indirilmiş yeni bir darbedir
Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Federal Meclis Grubu'nun medya politikaları sözcüsü Martin Dörmann da “Bu, Türkiye’deki basın özgürlüğüne indirilmiş yeni bir darbedir” diyerek video kaydının geri verilmesini talep etti. Dörmann, “Anlaşılan o ki, Deutsche Welle otoriter rejimler için rahatsız edici bir faktör, çünkü bağımsız gazeteciliği savunuyor” dedi.
Almanya'nın Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de Deutsche Welle’ye yaptığı açıklamada, “Türkiye Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç anlaşılan uluslararası medya ile röportajların Türkiye'deki tek tip medya kuruluşları ile yapılanlar gibi olduğundan yola çıkıyor, arzu edilen ve daha önceden kendilerine verilen soruların yöneltilmesini istiyorlar” ifadelerini kullandı.
Sansür skandalı: Bakan Kılıç DW röportajına el koydu
İşte Ankara'da röportaja el konulmasına sebep olan sorular: Bu inanılmaz bir skandal