Almanya'da kış zor geçecek
Almanya’da Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU/CSU), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) hükümet kurma çalışmaları, FDP’nin çekilmesiyle çöktü. Almanya’yı zor bir kışın beklediği yorumları yapılırken, Merkel çözüm konusunda her şeyi denediklerini vurguladı.
cumhuriyet.com.trAvrupa Birliği’nin lokomotif ülkesi Almanya’da adını koalisyon pazarlığındaki Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU/CSU), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller Partisi’nin renklerinden alan Jamaika Koalisyonu görüşmelerinin FDP’nin çekilmesiyle çökmesinin ardından siyaset karıştı. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tüm partileri “tavırlarını gözden geçirmeye ve bir orta yol bulmaya” çağırdı. Steinmeier, Alman politikacılar sorumluluklarına uygun davranmadıkları takdirde komşu ülkelerin alarma geçeceklerini de kaydetti.
Sığınmacı krizi
Liberal eğilimli FDP lideri Christian Lindner, önceki gece 12 saatlik müzakerelerin ardından yaptığı açıklamada Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) ile karşılıklı güvene dayalı bir anlaşmaya varmanın mümkün olmadığını, aralarında büyük görüş ayrılıkları olduğunu söyledi. Lindner, “Savunduğumuz şeyleri ve ilkelerimizi terk etmek zorunda kalacaktık. Yanlış yönetmektense hiç yönetmemek daha iyidir” dedi. CDU ile kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) lideri Horst Seehofer karardan üzüntü duyduklarını belirtirken Merkel “Bir çözüm bulma konusunda herşeyi denediklerini, Başbakan olarak Almanya’yı bekleyen zor günlerde de ülkeyi iyi yönetmeyi sürdüreceğini” vurguladı. Yeşiller ise uzlaşmaya varılmak üzere olduklarını öne sürerek FPD’nin koalisyon görüşmelerinin başarısızlıga uğramasını uzun süredir planladığını savundu.
Sert bir kış bekleniyor...
Almanya’yı sert bir kışın beklediği yorumları yapılırken görüşmelerde uzlaşı sağlanamamasında sığınmacıların giriş kapısı olan Bavyera eyaletini yöneten CSU’nun, yılda alınacak sığınmacı sayısına 200 bin üst sınırı getirilmesinde ısrarı ve Yeşiller’in üst sınırı kabul etmek için sığınmacıların ülkeye getireceği aile üyesi sayısına sınırlama getirilmemesini istemesinin etkili olduğu iddiaları var. CDU ile Yeşiller uzlaşmak üzereyken FDP’nin bu gelişmeyle çekildiği savunuluyor.
Erken seçim de masada
Koalisyon görüşmelerinin çökmesiyle Almanya’da şimdi ne olacak sorusu tartışılıyor. Seçeneklerden ilki eylül ayındaki genel seçimden tarihi bir başarısızlıkla çıkan Martin Schulz liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile yeniden “Büyük koalisyon” kurulması. Ancak 2013’ten seçime kadar ülkeyi CDU ile “büyük koalisyon” olarak yöneten SPD yöneticileri bu fikre sıcak bakmadıklarını daha önce açıklamışlardı. Schulz dün yaptığı açıklamada “yeni bir seçimden korkmadıklarını” ifade ederken partisinin CDU ile koalisyona katılmama kararının bir kez daha altını çizdi. İkinci bir seçenek Hıristiyan Demokratların Merkel yönetiminde FDP ya da Yeşiller ile bir azınlık hükümeti kurması. Azınlık hükümeti durumunda 2. Dünya Savaşı’nın ardından bir ilk yaşanacağına dikkat çekiliyor. Üçüncü seçenek ise erken seçim. Alman anayasasına göre erken seçim için önce başbakanın seçilmesi gerekiyor. Bu durumda Cumhurbaşkanı Steinmeier başbakanlık için bir isim önerecek. Ülkede erken seçime gidilmesi durumunda Merkel’in 12 yıldır devam eden ve 16 yıla uzaması beklenen başbakanlığının sona erebileceği belirtiliyor.
Avrupa kaygılı
Almanya’da koalisyon görüşmelerinde iplerin kopması üzerine Başbakan Angela Merkel ile önceki gün görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan “Ortamın gerilmesi bizim işimize gelmez. İleriye doğru gitmeliyiz” açıklaması geldi. Macron’un ofisinden yapılan açıklamada da “Güçlü ve istikrarlı bir Almanya istiyoruz” vurgusu yapıldı. Hollanda Dışişleri Bakanı Halbe Zijlstra ise gelişmeleri, “Avrupa için kötü haber” diye nitelendirdi. Zijlstra, “Almanya AB içinde çok etkili bir ülkedir, dolayısıyla yetkili bir hükümet olmazsa, pozisyon almaları çok zor olacaktır” dedi.
AfD alarmı
Öte yandan erken seçime gidilmesi halinde, genel seçimden beklenmeyen bir başarı ile çıkarak 2. Dünya Savaşı’nın ardından meclise giren ilk aşırı sağcı parti olan Almanya için Alternatif’in (AfD) oy oranını artırması olasılığı bir başka endişe konusu. Üçüncü parti olarak meclise giren AfD Eş Başkanı Gauland’ın hükümetin kurulamamasında etkili olduklarını ileri sürmesi dikkat çekti. Gauland, “Merkel başarısız oldu, başbakanlıktan gitmesinin de zamanı geldi” dedi.