Almanya Dışişleri: İdam gelirse üyelik müzakereleri biter
Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulunarak "İdam cezasının olduğu bir ülkenin AB'de yeri yok" dedi.
cumhuriyet.com.trAlmanya, darbe girişiminin ardından Türkiye ile dayanışma amacıyla Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Markus Ederer’i Türkiye’ye gönderdi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli, Almanya’nın Türkiye ile doğrudan görüşmeye önem verdiğini söyledi.
Türkiye ile son dönemde olan diyaloğun “mikrofon ve megafon“ aracılığıyla gerçekleştiğine vurgu yapan Sawsan Chebli, Devlet Sekreteri Markus Ederer’in gerçekleştireceği çeşitli düzeydeki temaslarla, Almanya’nın darbe girişimi karşısında Türkiye’ye verdiği desteği ortaya koyacağına dikkat çekti. Chebli, Ederer’in darbecilerle mücadelede hukuk devleti ilkelerini hatırlatacağını da belirtti.
"TÜRKİYE ALMANYA İÇİN ÖNEMLİ BİR ORTAK"
Markus Ederer’in temasları sırasında Alman milletvekillerinin İncirlik’te görev yapan 240 dolayındaki Alman askerini ziyaret etmesi konusunu da görüşeceğini aktaran Chebli,”Türkiye Almanya açısından önemli bir ortak” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın idam cezasına ilişkin sözlerine atıfta bulunan Chebli, bunun Avrupa Birliği’nin temel değerleriyle bağdaşmadığını söyledi.
"İDAM GELİRSE GÖRÜŞMELER BİTER"
Chebli, idam cezasının getirilmesinin Türkiye ile AB arasında yürütülen üyelik görüşmelerini sona erdireceğini kaydetti.
Alman sözcü Sawsan Chebli, Türkiye'deki son gelişmeler ve idam tartışmaları üzerine açıklamalar yaptı. "İdam cezasının olduğu bir üllkenin AB'de yeri yok" diyen Chebli,Ankara ve Moskova'nın yakınlaşmasının Türkiye'nin NATO'daki rolünü etkileyeceğini düşünmediğini söyledi.
Sawsan Chebli, Türkiye’nin Rusya ile yakınlaşması konusunda ise,” Türkiye ve Rusya arasındaki yakınlaşmanın NATO içerisindeki güvenlik ortaklığına bir tehdit oluşturacağını düşünmüyoruz“ diye konuştu.
Öte yandan Alman Bild gazetesine konuşan Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, ”Vize muafiyeti ancak bununla bağlantılı şartların yerine getirilmesi durumunda sözkonusu olacaktır. Şu anda böyle bir durum mevcut değil” ifadelerini kullandı. Almanya’nın darbe girişimini açık şekilde eleştirdiğini belirten Steinmeier, “Başından beri öğretmen, hakim ve gazetecilerin tutuklanması konusunu eleştiriyoruz ve eleştirmeye de devam edeceğiz. Ancak, darbe girişimini yapanların siviller ve parlamentoya karşı acımasızca saldırdıkları Almanya’da tartışmalar arasında gözden kaçıyor. Bu nedenle şunu ifade etmeliyiz ki; Biz darbe girişimini açıkça kınıyoruz. Siyasi ve cezai yönden araştırılmalıdır, fakat bu hukukun üstünlüğüne dayalı olarak yapılmalıdır” dedi. |