Almanya Dışişleri Bakanı Maas: Suriye'nin yeniden inşasında sorumluluk almaya hazırız
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la buluşmadan önce "Suriye'de sonunda özgür seçimlere yol açan siyasi bir çözüm olursa, yeniden inşa konusunda sorumluluk almaya hazırız" dedi.
cumhuriyet.com.trWenn es eine politische Lösung in #Syrien gibt, die zu freien Wahlen führt, sind wir bereit Verantwortung beim Wiederaufbau zu übernehmen. Es ist in unserem Interesse, dass Syrien ein stabiles Land wird. Dafür muss man es wiederaufbauen. Da kommt uns eine wichtige Rolle zu.
— Heiko Maas (@HeikoMaas) 14 Eylül 2018
Lavrov: Uluslararası hukuk kurallarına göre hareket ediyoruz
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “İdlib’deki askeri operasyonlarda uluslararası hukuk kurallarına göre hareket ediyoruz” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Almanya’ya düzenlediği resmi ziyaret kapsamında Alman mevkidaşı Heiko Maas ile basın toplantısı gerçekleştirdi. Lavrov yaptığı açıklamada batılı ülkelerin Rusya tarafından Suriye’nin İdlib kentinde düzenlenen askeri harekatlara karşı yönelttiği eleştirileri değerlendirdi. Eleştirileri reddeden Lavrov, “Askeri operasyonlarda uluslararası hukuk kurallarına göre hareket ediyoruz” dedi.
<haber-dikey:951377>
Alman mevkidaşı Maas ile de konu üzerine görüştüklerini belirten Lavrov, “Tekrar söylüyorum, herhangi bir durumu tartışmaya hazırız, fakat bunu özel ve ayrıntılı bir şekilde yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
PUTİN AVRUPA'DAN SORUMLULUK ALMASINI İSEMİŞTİ
Ağustos ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa'nın Suriye'nin yeniden inşası sürecinde sorumluluk almasını talep etmişti.
Maas ayrıca İdlib'de silahlı militanlara yönelik beklenen büyük operasyondan geri adım atması için Moskova'nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad üzerindeki etkisini kullanmasını isteyeceğini de belirtti.
Alman bakan "İdlib'de büyük bir saldırı olmaması gerektiği hakkındaki beklentimizi meslektaşım Lavrov'a anlatmaya çalışacağım" ifadelerini kullandı.
Lavrov ve Maas, Suriye ve Ukrayna krizinin yanı sıra ikili ilişkiler, Rusya-AB ilişkileri, Balkanlar'daki durum, İran'la yapılan nükleer anlaşma ve güvenlik konularını da ele alacak.
Almanya 2015'ten bu yana çoğu Suriye ve Irak'taki savaştan kaçan 1 milyondan fazla sığınmacıyı kabul etmişti.