Almanya da Türkiye'yi konuşuyor: Sona gelindi

Allgemeine Zeitung, Başbakan Erdoğan Türkiye'ye istikrar getirdiğini, bu istikrarın kimsenin yadsıyamayacağı kadar önemli olduğunu belirtikten sonra "Şimdi ise sona gelindi. Erdoğan hükümeti geçen aylardaki yolsuzluk skandalından daha belini doğrultamamışken şimdi de YouTube'da kendisi ve oğlunu zan altında bırakan ses kayıtları ortaya çıktı" diyor.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye'deki gelişmeler Alman basını tarafından da yakından izleniyor.

Allgemeine Zeitung, "Erdoğan hakkında istediğinizi düşünebilirsiniz. Batı ile İslam dünyası arasında kesişme noktası olan, savaş ve iç savaşların hüküm sürdüğü Ortadoğu sınırındaki ülkesi demokratik özgürlükler ve hukuk devleti için verilen mücadele kısmen sonuçsuz kalmasına rağmen bu istikrar, kimsenin yadsıyamayacağı kadar önemli" dedikten sonra şöyle devam ediyor:

"Şimdi ise sona gelindi. Erdoğan hükümeti geçen aylardaki yolsuzluk skandalından daha belini doğrultamamışken şimdi de Youtube'da kendisi ve oğlunu zan altında bırakan ses kayıtları ortaya çıktı. Şimdilik bu kayıtların orijinalliği kuşkulu olsa da görünen o ki şimdiye kadarki mutlak lider Erdoğan ile eski yoldaşı, yeni düşmanı Fethullah Gülen arasındaki nihai güç savaşını artık durdurmak mümkün değil. Erdoğan bir zamanların her şeye muktedir Türk ordusunu siyasetin kontrolü altına almakla meşgulken, ABD'de sürgündeki Gülen, Türk polisi ve yargısının büyük bölümünü ele geçirmiş görünüyor. Hükümetin büyük bölümünün yıllar boyunca dinlendiği artık neredeyse tartışma götürmez hale geldi. Komşu Suriye'deki kanlı iç savaş göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'nin istikrarsızlaşması dünyayı çok müsait bir zamanlamayla vurdu."

Deutsche Welle ise, Türkiye'de ortaya atılan yeni yolsuzluk iddialarının, yurt genelinde binlerce kişinin sokağa dökülmesine yol açtığına dikkat çekerken gösterilerde "Her yer rüşvet, her yer yolsuzluk" ve "Hırsız var" sloganlarının atıldığına işaret ediyor.

"SES KAYDINI ŞİMDİYE KADAR 3 MİLYON KİŞİ DİNLEDİ"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal arasında geçtiği iddia edilen ses kaydının içeriğine ilişkin bilgi veren DW, uluslararası bir haber ajansının ses kaydının internette 3 milyondan fazla dinlendiği haberine de vurgu yapıyor.

"TARTIŞMALI YASAL DÜZENLEMELER"

DW, muhalefet partilerinin istifa çağrılarında bulunduğu Başbakanı Erdoğan'ın ise kayıtların montaj olduğunu ve makamını hedef aldığını açıkladığını anlattığı haberinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, HSYK yapısında değişiklik öngören kanunu onayladığını vurgularken "Tartışmalı düzenleme, insan hakları örgütleri tarafından da eleştiriliyordu" diyor.