Alman otobanlarında ayrımcılık

Dünyada ABD'den sonra, 13 bin kilometreyle en uzun otobana sahip Almanya'da, yabancı plakalı araçlardan ücret alınacak. Karar bir çok kesim tarafından “ayrımcılık” olarak yorumlandı. AB Ulaşım Komisyonu, kararı inceleyeceğini açıkladı.

Mete Kızık/Cumhuriyet

Almanya Ulaştırma Bakanlığı'nın hazırlayıp, geçen cuma günü mecliste kabul edilen yasa gereğince 1 Ocak 2016'dan itibaren tüm araçlar için otoyol ücreti alınacak. Yasaya göre Almanya’da yaşayan araba sürücüleri için zorunlu ücret yıllık en fazla 100 avro olacak ve Almanya plakalı araç sahipleri bu ödemeyi vergiden düşebilecek. Ülke sınırlarına girecek yabancı plakalı araçlar ise 5, 10 ve 15 avroluk on beş gün süreli biletler kullanmak zorunda kalacak. Bakanlığın gerekçesinde zorunlu bilet uygulamasıyla yılda yaklaşık 170 milyon yabancı aracın giriş çıkış yaptığı belirtilerek, bu sayede yılda 800 milyon avro gelir elde edileceği, bunun da yeni yol, köprü ve yol bakım çalışmaları için harcanacağını belirtiyor.

 

Ayrımcılık konusu

Karara ilk tepki gösteren ülkeler Avusturya ve Hollanda oldu. Yabancı plakalı araçlardan zorunlu ücret alınmasının ayrımcılık olduğunu ve AB yasalarına aykırı olduğunu belirterek AB komisyonunun duruma el koymasını talep etti. Gelişmeler üzerine açıklama yapan AB Ulaşım Komiseri Slovenya'lı Violeta Bulc, otoyol ücretlerinin Almanya'da yaşayanlar için vergi iadesi kapsamına alınmasıyla, yabancı plakalı sürücüler aleyhine ayrımcılık yapıldığını ve bunun kabul edilemez durum oluşturduğunu açıkladı. Bulc açıklamasında, “Konuyla ilgili komisyon toplanıp, kalıcı kararını en kısa sürede verecektir” dedi.