Alman medyası Türkiye'yi yerden yere vurdu

Almanya'nın Türkiye'yi dinlemesini haberleştiren Alman medyası, skandalı 'anlaşılır' bir şey olarak nitelerken, Türkiye'nin Ortadoğu'da illegal yapılanmalara destek verdiğini iddia ederek Erdoğan'ın el üstünde tuttuğu MİT'e suçlamalar yöneltti.

cumhuriyet.com.tr

Alman 'Der Spiegel' dergisinin haberinde, Almanya’nın Dış İstihbarat Servisi’nin (BND), Türkiye'yi 2009 yılından bu yana dinlediğini duyurmasının yankıları sürüyor.

Türk medyasında olduğu gibi, Alman medyasında dadinleme iddiası gündemin önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Alman medyasında konuyla ilgili olarak bugün yer alan haberler şöyle:

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Berliner Zeitung'daki yorum BND'nin elindeki bilgilere odaklanıyor:

SİYASETTE DEPREME YOL AÇAR

“Türk hükümeti, BND'nin istihbarat faaliyetlerini şantaj potansiyeli olan bilgilerin toplanması olarak yorumlayabilir. Hükümetin temkinli tepkisi, BND'nin elindeki belgelerden çekindiğinin ve Berlin ile büyük bir ihtilaf içinde olmak istemeyişinin bir işareti olarak da yorumlanabilir. Şimdi Ankara'da şu soru sorulacak:BND yolsuzluk skandalı konusunda neler biliyor? Ajanlar, IŞİD militanlarıyla resmi mercilerin olası bağlantısı konusunda ne tür bilgiler edindi? Bu tür iç işlerine dair bilgiler dışarıya sızarsa, iç ve dış siyasette bir depreme yol açar.”

Frankfurter Rundschau'da ise, NSA ileBND faaliyetleri arasında bir karşılaştırmaya yer veriliyor:

TÜRKİYE KİRLİ OYUNLARA SÜRÜKLENİYOR


“Türkiye sadece bir NATO müttefiki değil, içeride otoriter yönetim biçimi, dışarıda ise akılcı olmayan kirli oyunlara sürüklenme tehdidiyle karşı karşıya olan bir ülke. Örneğin, İslam Devleti teröristlerine karşı gevşek tutum veya Ortadoğu'daki İsrail karşıtı yönelim gibi. Almanya'nın, Irak'ın ve Suriye'nin bu komşusu hakkında bazı şeyleri bilmek istemesi anlaşılır bir şey. Bu NSA'nın vatandaşlık haklarını çiğneyerek yürüttüğü kitleseldinleme faaliyetlerinden çok daha farklı. Ne var ki, istihbarat teşkilatlarının tüm faaliyetlerinin hukuka uygun olduğu garantisini hiç kimse veremez. Bu yüzden etkin kontroller gerekiyor. Şayet parlamentodan bazı bilgiler gizlendiyse, bu bir skandal olur.”

Badische Zeitung'da da aynı konuya ilişkin bir yorum yer alıyor:

TÜRKİYE'DEKİ HAVAYI DİNLEMEK ANLAŞILIR BİR ŞEY


“Üst düzey silahlanmış durumdaki NATO müttefikinin içine düştüğü istikrarsız durum nedeniyle güvenlik politikaları açısından Türkiye'deki havayı koklamak anlaşılır bir şey. Fakat bunun dış siyasette bazı zararları olur. Federal Hükümet, kendi ortaklarına, ABD'den daha iyi davranmadığı eleştirisi ile muhatap olmak durumunda kalacak.”

Westfälische Nachrichten de MİT'e tanınan yetkilere değiniyor:

ONLARIN MİT'İ DAHA BETER


“Türkiye'nin BND'nin casusluk faaliyetlerine yönelik eleştirileri ilk bakışta haklı gibi görünebilir. Fakat Boğaz'da gerçeğin hepsi söylenmiyor. Daha kısa bir süre önce Türk hükümeti gizli servis MİT'i öyle geniş yetkilerle donattı ki, bu teşkilat neredeyse hiçbir devlet denetimine tabi olmaksızın içeride ve dışarıda istihbarat faaliyetlerinde bulunabilecek aşamaya geldi. BND, tüm eleştirilere karşın bunun çok uzağında.”