Alman Meclisi'nde 'Türkiye’ye bilgi verdiniz mi?' tartışması
Alman Tornado keşif uçaklarının Suriye ve Irak’ta Kürt mevzilerine dair elde ettiği istihbaratı Ankara ile paylaşma ihtimali Meclis’te tartışılıyor.
ELMAS TOPÇUAlmanya’nın İncirlik Üssü’nden havalanarak Irak ve Suriye üzerinde keşif yapan Tornado uçaklarının elde ettiği istihbaratın akıbeti ülkede tartışma konusu oldu. Sol Parti, bu operasyonlar çerçevesinde Kürtlerle ilgili elde edilen istihbaratın Türkiye ile paylaşılıp paylaşılmadığına dair bir soru önergesi verdi. Hükümetin muğlak yanıtı vekillerin tepkisini çekti.
Alman Sol Parti’nin 8 Ocak 2016 tarihinden beri IŞİD ile mücadele koalisyonu çerçevesinde faaliyet gösteren Tornadoların tam olarak hangi bölgelerde, ne kadar uçuş yaptığı, toplanan bilgilerin içeriği ve kimlerle paylaşıldığı konusundaki soru önergesine Federal Hükümet geçen hafta cevap verdi. Önergede “Kamışlı, Kobane, Azez ve Afrin üzerinden de uçuş yapıldı mı, buradan görseller toplandı mı?” sorusuna “gizli” ibaresi ile yanıt verilemeyeceği belirtiliyor. Tornadoların topladığı bilgilerin İncirlik’teki Alman askeri merkezinde değerlendirildiği, daha sonra OIR bilgi sistem ağına aktarıldığı açıklanıyor. Hali hazırda OIR veri sistemine dahil olan ve Alman tornadoların yaptığı keşif uçuşlarının topladığı bilgilerden faydalanan ülkeler ise şu şekilde sıralanıyor: Avusturalya, Bahreyn, Belçika, Danimarka, Fransa, İngiltere, İtalya, Ürdün, Kanada, Katar, Fas, Yeni Zelanda, Hollanda, S. Arabistan, İsveç, Singapur, Türkiye, BAE ve ABD.
Önergenin 19’ncu maddesinde ise Tornadoların topladığı bilgilerde peşmerge, YPG, SDF, PKK, HPG ve Şam rejimine yakın grupların kaldıkları veya mevzilerinin bulunduğu yerlere ilişkin fotoğrafların da yer alıp almadığı soruluyor. Hükümet ise bütün verilerin Alman askeri uzmanlar tarafından kontrol edildikten sonra IŞİD ile mücadele amaçlı veri bankasına aktarıldığını vurguluyor.
‘Veri paylaşımı saflık’
Şimdiye kadar Tornadoların topladığı verilerin, koalisyon içindeki bazı ülkeler tarafından ulusal çıkarları temelinde kullanılabileceği tehlikesi nedeniyle veto edilip edilmediğine ilişkin soruya ise federal hükümet “Şimdiye kadar böyle bir durum meydana gelmemiştir” cevabını veriyor. Sol Parti’nin yönelttiği önergenin 26’ncı sorusu ise, “Alman Tornadoların paylaştığı bilgilerin Kürt güçleri veya Suriye rejimine yakın gruplara karşı kullanılmadığını garantileyebilir misiniz?” şeklinde. Alman hükümeti bu soruya ise koalisyon üyeleri ile güven temelinde, “Sadece IŞİD ile mücadelede kullanılmak üzere” ibaresiyle paylaşıldığına vurgu yapıyor.
Önergeyi veren Sol Parti milletvekili Jan van Akenise verilerin bu ibareyle paylaşılmasını sert bir dille eleştirdi. Cumhuriyet’e konuşan Jan van Aken, “Erdoğan’ın Suriye Kürtlerine karşı sürdürdüğü kirli savaş göz önünde bulundurulduğunda AKP hükümetine güvenmek sorumsuzluk ve naifliktir” diyor.