Alkollü içkilere gece zammı

Alkollü içeceklere yüzde 25 ile yüzde 30 arasında değişen oranlarda zam geldi. En büyük ÖTV zammı yüzde 30 ile rakıya ve votkaya geldi. Diğer ürünlerde ise vergi artışı olmadı. Vergi artışından 800 milyon lira ek gelir bekleniyor.

cumhuriyet.com.tr

Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na Ekli III sayılı listenin A cetvelinde yer alan malların vergi oranları ile asgari maktu vergi tutarlarının yeniden belirlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre alkollü içeçeceklerde asgari maktu vergi tutarları yüzde 25 ile yüzde 30 arasında değişen oranlarda artırıldı. Muhtevası 2 litreyi geçen kaplarda olan veya olmayan rakılardan alınacak maktu vergi yüzde 30 artışla 51.48 TL olacak. Mevcut uygulamada rakıdan 39.6 TL asgari maktu vergi alınıyordu.

Asgari maktu vergi tutarı malttan üretilen biralarda yüzde 25.7 artışla 0,35 TL'den 0,44 TL'ye, taze üzüm şarabındayüzde 25.1 artışla 1,95 TL'den 2,44 TL'ye, köpüklü şarapta yüzde 33 artışla 12,40 TL'den 16,12 TL'ye, vermut ve diğer taze üzüm şaraplarında yüzde 30 artışla 17 TL'den 22,1 TL'ye çıkarıldı. Alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 18 veya daha az olan şaraplarda 13,5 TL olarak alınan asgari maktu vergi yüzde 30 artışla 17,55 TL'ye, fermente edilmiş diğer içkiler, fermente edilmiş içki karışımları ve fermente edilmiş içkilerle alkolsüz içkilerin karışımlarındaki asgari maktu vergi yüzde 25,1 artışla 1,95 TL'den 2,44 TL'Ye çıkarıldı.

Asgari maktu vergi tutarı alkol derecesi yüzde 22'den fazla olanlar, alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 80'den az olan denature edilmemiş etil alkol; damıtım yoluyla elde edilen alkollü içkilerde yüzde 30 artışla 66 TL'den 85,8 TL'ye, üzüm şarabı veya üzüm cibresinin damıtılması yoluyla elde edilen alkollü içkilerde yüzde 30 artışla 55 TL'den 71,5 TL'ye, cin ve geneva ve votkada yüzde 30 artışla 44 TL'den 57,2 TL'ye, likörlerde yüzde 30 artışla 60,5 TL'den 78.65 TL'ye yükseltildi.

2011'de alkollü içkilerden 3.8 milyar TL gelir hedefleniyor

2011 yılı Bütçe Yasa Tasarısı'nda, hükümet alkollü içeceklere zam yapılacağının işaretini vermişti. Alkollü içkilerden elde edilecek bütçe gelirini dikkat çekici bir şekilde artıran Maliye Bakanlığı, 2011 yılında alkollü içkilerden 3 milyar 760.6 milyon TL gelir elde etmeyi hedefliyor. 2010 yılı 9 aylık bütçe gerçekleşmelerine bakıldığında, 2 milyar 133.9 milyon TL olan alkol içkilerden elde edilecek bütçe gelir hedefinin 2 milyar 150.8 milyon TL'lik tahsilatla aşıldığı belirlendi.

 

Şimşek: Alkole yapılan zamdan 800 milyon TL'lik gelir bekleniyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, alkole yapılan ÖTV zammından 800 milyon TL'lik gelir beklendiği açıkladı.  Şimşek, "Ben yeni yıla zamlı girmeyeceğimizi söylemiştim. Bu ifadeyi alkole zammı yeni yıldan önce yapılmasını planladığımız için kullanmıştım. Alkole yapılan zam dışında herhangi bir üründe vergi ayarlaması söz konusu değildir" dedi. Şimşek, 10 numaralı yağ ile ilgili ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını belirterek, bir yönetmelik veya tebliğ üzerinde çalışma yapıldığını vurguladı. Bakan Şimşek, bu çalışmayla, ithalatı sınırlandırmayı amaçladıklarının altını çizdi.

Bu gelirin 2011 yılı bütçesine konulmuş olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, yeni düzenlemeyle ÖTV oranlarında büyük artış varmış gibi gözükse de, bunun fiyata yansımasının yüzde 4 ile yüzde 12.5 arasında değişeceğini bildirdi. Bakan Şimşek, bütçe sunuş konuşmasında "yeni yıla zamla girilmeyeceğini" söylediğinin hatırlatılması üzerine şu açıklamalarda bulundu: "Ben bütçeyi sunarken, hakikaten yeni yıla zamlarla girmeyeceğimi söylemiştim. Nitekim alkollü içkilerdeki ÖTV artışını yeni yıla girmeden, erkenden yapmayı planladığımız için böyle söylemiştim. Hatırlarsanız ben sadece bir kalemde, maktu vergilerin bir ayarlamaya tabii tutulacağını belirtmiştim. Dolayısıyla alkollü içkilerdeki fiyat düzenlemesini bu çerçevede düşünmek lazım. Bunun dışında herhangi bir üründe maktu veya herhangi bir vergi ayarlaması söz konusu değildir. Tütün ürünlerine yönelik yapılmış bir planlama yok. Biz bütçedeki vergi gelirlerinin yüzde 10.5 artmasını öngörüyoruz. Türkiye'de nominal GSYH'da yüzde 10.6 artış öngörülüyor. Yaptığımız tek düzenleme bugün yaptığımız vergisel düzenlemedir."
 

Rakıya yapılan ÖTV artışında AB'deki dengeler gözetildi

Rakıya neden daha yüksek oranlı vergi artışı öngörüldüğüne yönelik bir soru üzerine Bakan Şimşek, AB ülkelerinde alkol oranı düşük içkiler ile yüksek oranlı içkiler arasında bir denge bulunduğu hatırlattı. Şimşek, bu dengeyi gözeten bir ayarlama yaptıklarının altını çizdi.
 

'Kriz tedbiri KKDF'yi kaldırdık'

Tüketici kredilerindeki Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kesintilerindeki artışın gerekçesinin sorulması üzerine Bakan Şimşek, KKDF'nin kriz döneminde ekonomiyi canlandırmak için indirilmiş olduğuna dikkat çekti. Kriz sonrası bu tedbirin kaldırılmadığını ifade eden Bakan Şimşek, "Ekonomi çok güçlü bir durumda. Büyüme çok yüksek seviyede seyrediyor. Dolayısıyla kriz dönemine ait bu tedbirin kaldırılmasını öngördük. Ama aşırı ısınma ki, kendisini genelde enflasyon oranlarında gösterir. Böyle bir kaygıyı henüz taşımıyoruz. Son dönemde enflasyondaki tamamen mevsimsel bazı meyve sebze ürünlerinin etkisini kaldırırsanız, yüzde 6 rakamına iniyorsunuz. Hatta çekirdek enflasyona bakarsanız, enflasyon şu anda yüzde 3 civarında. Dolayısıyla aşırı ısınma kaygısı taşımıyoruz" dedi.
 

'Tütünde vergi artışı yok, alınan tedbirlerin hazmedilmesini bekliyoruz'

Tütün ve tütün ürünlerine neden zam yapılmasını öngörmediklerinin sorulması üzerine Bakan Şimşek, şu açıklamalarda bulundu: "Son 1.5-2 yıldır biz sigara ve tütün ürünlerine çok ciddi anlamda vergi artışı getirdik. Daha önemlisi, kamuya açık alanlarda yasakladık. Gerçekten çok etkili oldu. Bence Cumhuriyet tarihinin en önemli reformlarından biri sigara yasağıdır. Bizim için gelir çok önemli değil şu anda. Son bir iki yıldır yapılan düzenlemelerin bir miktar hazmedilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Kayıp kaçak boyutuyla bir çaba içerisindeyiz, diğer ilgili birimlerle bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Bütçeyi yaparken tedbir ihtiyacımız yoktu. Rahat bir bütçe yaptık. Nispeten son birkaç yıl içinde, nispeten en rahat yaptığımız bütçelerden bir tanesi 2011 bütçesi oldu. Çünkü Türkiye ekonomisi dünyayla ayrışıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı çok etkin çalışıyor. Alınan tedbirler çalışıyor. Birkaç konuda tedbire ihtiyaç var. Burada ön planda tuttuğumuz, halkın sağlığı ve sigara yasağının etkili olduğunu gözlemledik. Ben trafik cezaları için de söylüyorum. Bize hiç gelir gelmezse, sorun olmaz. Yeter ki vatandaşlarımız sağlıklı yaşasınlar. İleride sigara yasağının yeterli olmadığını düşünürsek, yeniden değerlendirirsek, şu an sizlerle paylaştığımız dışında bir vergi söz konusu değil."
 

Yassı Ada Milli Savunma Bakanlığı'na tahsisli

Yassı Ada'nın müze yapılmasına yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine Bakan Şimşek, Yassı Ada'nın Milli Savunma Bakanlığı'na tahsisli olduğunu söyledi. Milli Savunma Bakanlığı'nın uygun görmesi ve tahsisi kaldırması halinde Maliye Bakanlığı olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Yassı Ada'nın müze yapılması yönündeki talebinin uygunluğuna bakacaklarını bildirdi.

 

'BU ZAMMI TÜKETİCİ FİYATLARINA YANSITMAK ZORUNDAYIZ'