Alkışlarla bitemeyen yeni yıl konseri!

Zorlu PSM’nin salon ve iki balkonunu hıncahınç dolduran seyirciler birer birer ayağa kalkıp alkışlıyor, alkışlar dinmiyor, bitmiyor! Bravo sesleri ayrı. Şef Rengim Gökmen, yılların şefi, elbette alışık bu alkışlara, ama devam diyor, seyirci istiyor madem, bir şarkı daha! Bu böyle üç kez tekrarlanıyor, üstelik de şefin kendisinin dediği gibi, hayli uzun, iki bölüm, tam on parçalık bir konserin ardından.

Yazgülü Aldoğan

Seyirci orkestraya ve müziğine, tenorların performansına doyamıyor. Alkış, alkış. “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 4 İtalyan tenorun katılımıyla Zorlu PSM’de Yeni Yıl Konseri veriyor!” daveti bile heyecan vericiydi! Gerçi bu yılın ilki değil. Ama Türkiye’nin en eski ve en büyük orkestrası Cumhurbaşkanlığı Senfoni!

CSO’NUN 200 YILLIK TARİHİ

İstanbul’da, Osmanlı İmparatorluğu döneminde “Musika-i Hümayun” adı altında, saraya özel olarak kurulmuş, şefliğini Giuseppe Donizetti yapmış ve çoksesli müzik kültürünün yayılmasına neden olmuş. 200 yıla yakın tarihinde hiç kesintiye uğramadan konserler veren orkestra, 27 Nisan 1924’te Atatürk’ün emri ile Ankara’ya taşınmış ve halkın kültür sanat düzeyini yükseltmek amacıyla etkinliklerine devam etmiş. Yurtdışında ve yurtiçinde konserler veren orkestranın şefleri arasında Hikmet Şimşek, Gürer Aykal, Rengim Gökmen (2007) daimi şef; Erol Erdinç ve Selman Ada bulunuyor. Rengim Gökmen, bu bilgilerin bir kısmını İstanbul’a davet edilmekten memnun olduklarını söylemek için salonda aktarıyor. Bu tür konserlerin iki özelliği olmalı: Ruh, neşe ve popülerlik. Şef Gökmen, yılların deneyimi ile bunu sağlıyor. Seyirci ile konuşuyor, bilgi veriyor, alkışı bile yönlendiriyor, konserin programını da en sevilen, Nessun Dorma’dan Caruso’ya, Granada’dan Köçekçe’ye, en çok bilinen parçalardan seçmiş, öyle ki neredeyse seyirci bile mırıl mırıl mırıldanıyor, tempo tutuyor. Çünkü bu bir yeni yıl konseri, umut ve neşe dolmalı insan! İzleyici de gece yarısı olmuş, hâlâ sanatçıları bırakmıyor, gitmiyor, alkış tutuyor. Orkestra öyle kalabalık ki (80 kişi) Zorlu PSM’nin koskoca sahnesini bile iğne atsan yere düşmeyecek kadar doldurmuş. İtalyan tenorlar, eski müzisyenlerden oluşan yeni bir grup, ama sevimli ve yetenekli. Müzikalite konusunu Evin İlyasoğlu Hocamıza bırakıyorum. Daha iyilerini, en azından daha yakışıklı ve şıklarını dinlemedik değil İstanbul’da. Ama çok keyifli, hepimizi üç saat boyunca savaş, kanal, kriz gibi sıkıntılardan uzaklaştırıp müziğin büyüsüyle uçuran bir konserdi, yeni yıl armağanı olarak. Teşekkürler müzisyenlerimize ve PSM’ye!