Alışveriş merkezlerinin 2008 cirosu 60 milyar dolar oldu

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği'ne (AMPD) üye 72 AVM'nin cirosu 2008'de 60 milyar dolar olarak gerçekleşti. APMD-Nielsen Endeksi'ne göre Şubat 2009'da ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla ciro yüzde 1 düşüş gösterdi. Şubat itibariyle AVM'lerde istihdam edilen işçi sayısı 408 bin olurken, toplam istihdamda yüzde 4'lük bir artış oldu.

cumhuriyet.com.tr

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) yeni Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknosa Genel Müdürü Mehmet T. Nane, dernek bünyesinde kurulan sektörel grupların başkanları ile birlikte düzenlediği basın toplantısında AVM'lerde toplam kiralanabilir alanın 2007'de yüzde 25, 2008'de yüzde 20 büyümeyle 17.5 milyon metrekare düzeyine çıktığını söyledi. Mehmet T. Nane, metrekare artışlarına rağmen ciroların aynı oranda artmadığına ve karlılığın da düştüğüne dikkat çekti.

"KDV ve ÖTV indirimi devam etsin"

Mehmet T. Nane, tüm dünyada yaşanan krizi Türkiye'nin daha az hasarla ve daha hızlı şekilde atlatacağına inandıklarını belirterek "Tüketicinin moralini yüksek tutmak gerekiyor. Tüketici ihtiyacı varsa alışverişi ertelemiyor. Kampanyalarla tüketicinin yeniden güveninin tesis edileceğine ve cirolardaki artışın devam edeceğine inanıyoruz" diye konuştu. Nane, toplam istihdamın da yeni AVM'lerin açılışıyla birlikle 450 bine doğru gideceğini kaydetti.

APMD Başkanı Mehmet T. Nane, KDV ve ÖTV'de yapılan indirimlerin sektöre hareketlilik getirdiğine dikkat çekerek, "Hükümetimizin Haziran'dan sonra da KDV ve ÖTV'deki indirimli oranları sürdüreceğini umuyoruz. Kaybedilen tüketici güvenini yeniden sağlamak ve ciro kayıplarını telafi etmek için böyle bir adım pozitif etki yapacaktır" dedi.

"Yeni dönem çözüm dönemi olacak"

Mehmet T. Nane konuşmasında yeni dönemde derneğin çatısı altında toplanan sektörün tüm kollarının önceliklerinin korunması, sektörün gelişimi ve geleceğe hazırlanması adına çalışmaların devam edeceğini söyledi. Yeni dönemi "çözüm dönemi" olarak niteleyen Nane, seçimi yapılan yönetim kurulunun haricinde dernekte yapısal değişikliklere de gidildiğini, bundan böyle sektörün her bir alanının sorunlarının daha etkin biçimde temsil edilebilmesi için beş sektörel grup başkanlığı oluşturulduğunu ve genel kurulda yapılan oylama ile her bir grubun başkanlarının belirlendiğini söyledi. Nane, "Sektörün çatı örgütü olan AMPD'de, yeni bir yapılanmaya giderek sektöre daha etkin hizmet edebileceğimiz birlik yapısını oluşturduk. Böylelikle, farklılıkları tek potada eriterek, birlik yapısı ile en uygun çözümleri bulacağız. Bundan sonraki dönemde bilinçli tüketici, akıllı yatırımcı, çağdaş resmi düzenlemeler konuları üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız" diye konuştu.

Nane ayrıca, AMPD'nin perakende sektöründeki diğer derneklerden farklı olarak sadece belirli grupları değil, sektörün tümünü temsil ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Gıda perakendecileri, zincir mağazalar, büyük mağazalar, alışveriş merkezleri, perakende sektörünün hizmet ve sservis sağlayıcıları AMPD bünyesindedir. Bugün burada temsil şeklimiz ve yeni yapılanmamız ile de bunu gösteriyoruz. Bu hali ile AMPD, Türkiye organize perakende sektörünü tümüyle temsil eden yegane dernektir."

Şeffaflık öne çıkacak

Toplantıda görüşlerini dile getiren Alışveriş Merkezleri Grup Başkanı Aziz Torun, yeni dönemde öncelikle ortak alan giderlerinin standardizasyonu, şeffaflık AVM'lerde enerji verimliliği, bilgi paylaşımı ve hem AVM'ler arasındaki hem de perakende ile ilişkilerin geliştirilmesi konularında çalışarak çözüm yolları üreteceklerini söyledi. Büyük Mağazalar Grup Başkanı Serdar Sunay ise yeni dönemde diyalog ile çözüm yolları arayacaklarını ve grup olarak özellikle perakendeciler ile AVM'ler arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi ve tüketici güveninin artırılması yönünde çalışmalara imza atacaklarını belirtti. Ali Murat Kızıltaş, başkanı olduğu Zincir Mağazalar Grubu'nun özellikle AVM'ler ile ilişkilerin hakkaniyet bazında düzenlenmesi konusunda yapılacak çalışmaların önemine değindi ve önümüzdeki dönemde bu konuda ve zincir mağazaları ilgilendiren yasa taslaklarının takibi konusunda çalışmalarını yürüteceklerini iletti.

Gıda Perakendecileri Grup Başkanı Nihat Özdemir ise istihdam üzeirndeki yükler ve esnek çalışma saatleri ile ilgili uygulamanın önemini vurguladı. Özdemir ilerleyen günlerde işletme açmak ve çalıştırmak için izin ve ruhsat konularından haller yasasının takibine kadar bir çok çalışmayı hayata geçireceklerini söyledi. Hizmet ve Danışmanlık Grup Başkanı Avi Alkaş da yeni dönemde öncelikle çalışma konularının sertifikasyon, uluslararası kıyaslama (benchmarking) ile sektörde verimli ve sağlıklı dengelerin oluşturulması olduğuna vurgu yaptı.