Ali İsmail Korkmaz'ın avukatlarını, Büyükada açıklamasını gerekçe göstererek görevden aldılar
Eskişehir Barosu, baro bünyesinde görev yapan İnsan Hakları Komisyonu’nu, insan hakları savunucularının Büyükada’da gözaltına alınması sürecinde yaşanan hukuka aykırılıklarla ilgili açıklama yapacağı gerekçesiyle görevden aldı.
KEMAL GÖKTAŞ
Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Ali İsmail Korkmaz davasını takip eden avukatlardan oluşuyordu. Komisyon, kendi içinde bir komite kurarak Ali İsmail Korkmaz davasını takip etme kararı almıştı.
“Vesayet altında insan hakları”
İnsan Hakları Komisyonu’nun, 11 Temmuz’da yaptığı toplantıda alınan kararda, baro yönetiminin son zamanlarda yargıdaki dönüşüm, Avukatlık Yasa Tasarısı ve diğer tüm hukuk ihlallerine karşı yapılması planlanan basın açıklamalarına izin vermediği belirtildi. İzin vermeme kararlarının baro yönetim kurulu üyelerince gerekçe belirtilmeden ve sözü bildirildiği anlatılan kararda “Bu durumun yönetim kurulunun İnsan Hakları Komisyonu’nu vesayet altına alarak, Baronun katılımcı demokratik ve çoğulcu yapısına zarar verdiği, komisyonumuzun kuruluş amacına, faaliyetlerine gölge düşürerek çalışamaz hale getirdiği” belirtildi. Komisyon, Baro yönetimine bu durumu bildirerek yapılacak etkinliklerin vesayet engeline takılmadan, karşılıklı işbirliği çerçevesinde yapılmasına karar verdi. Komisyon ayrıca 5 Temmuz’da İstanbul Büyükada’da insan hakları savunucularının toplantı yaptıkları sırada hukuka aykırı biçimde gözaltına alınmaları ve savunma imkanlarından yoksun bırakılmalarına karşı da basın açıklaması yapılmasına karar verdi.
Meslek kuralları gerekçesi
İnsan Hakları Komisyonu’nun bu kararının ardından toplanan Baro Yönetim Kurulu ise komisyon üyelerinin görevden alınmasına karar verdi. Yönetim Kurulu’nun kararında Barolar Birliği meslek kurallarına ve Eskişehir Barosu Komisyonları Çalışma Yönergesine aykırı faaliyetleri olduğu ileri sürülen İnsan Hakları Komisyonu üyelerinin görevlerinin ‘bir daha aynı komisyonda görev almamak kaydıyla sona erdirilmesine’ karar verildi. Yönetim Kurulu kararında dayanak olarak gösterilen Avukatlık Meslek Kurulları’nın 5. maddesinde “Avukat, yazarken de, konuşurken de düşüncelerini olgun ve objektif bir biçimde açıklamalıdır. Mesleki çalışmasında avukat, hukukla ve yasalarla ilgisiz açıklamalardan kaçınmalıdır” hükmü yer alıyor.