Aleviler katliamı unutmadı
Kahramanmaraş katliamı, 31.inci yılında Alevi derneklerince bir kez daha kınandı. Açıklamalarda, Alevilerin taleplerine sessiz kalan AKP hükümetine ve Alevi Çalıştayı'na tepki vardı.
cumhuriyet.com.trAlevi Bektaşi Federasyonu’ndan (ABF) yapılan açıklamada, üzerinden 31 yıl geçmesine karşın Maraş katliamının yaralarının sarılmadığı belirtilerek sonraki yıllarda da Malatya, Çorum, Sıvas, Gazi, Ümraniye katliamlarıyla Alevilere yönelik katliamların devam ettiği vurgulandı. ABF’den yapılan açıklamada, “Maraş katliamı ve sonrasında yaşanan katliamları unutmadığımızı ve unutturmayacağımızı belirtmek istiyoruz. Maraş katliamının 31. yılında yaşamını yitiren canlarımızı saygıyla anıyor, katilleri, koruyucularını ve onları yönlendiren insanlık dışı gerici faşist ideolojilerini nefretle kınıyoruz” denildi.
‘Devletin hafızası çok zayıf’
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de Maraş katliamının 31. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada katliamı ve katliamın sanığı Ökkeş Şendiller’in AKP hükümetinin düzenlediği Alevi Çalıştayı’na davet edilmesini kınadı. Geçmez, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Hükümetin Şendiller’i davet etmiş olması, devletin barış ve demokrasi adına hafızasının çok zayıf olduğunu ve Maraş katliamını hatırlamadığını kanıtlamaktadır. Üzerinden 31 yıl geçmesine rağmen, Maraş katliamı ile ilgili tüm gerçekler hâlâ açığa çıkartılmamıştır. Asker ve sivil darbeciler yargılansın ama yakın tarihimizin 12 Eylülcüleri, ‘durumdan vazife çıkaran’ ve ‘tahrik olan’ eli kanlıları da yargılansın. Ne Maraş katliamını ne de Sıvas katliamını, hesap sorulmadıkça unutmayacağız. Ancak hükümet ve devlet bu katliamları hatırladığında biz unutacağız.”
‘Sistemli asimilasyon’
Amasya Hamdullah Efendi Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Çelebi de muharrem ayı ve Maraş katliamı nedeniyle yaptığı açıklamada, Çorum, Maraş, Sıvas, Gazi ve Madımak katliamlarının günümüzdeki Kerbela olayları olduğunu vurguladı. Çelebi, “Madımak’ta yanan insanlıktı, candı. Amasya’da Alevi köylerine zorla cami yaptırılıp, kadrolu imamlar atandı. Okullarda zorunlu din dersleri devam ediyor. Cemevlerimize yasal statü verilmediği gibi, öcü olarak bakılıyor. Alevilere yönelik sistemli bir asimilasyon süreci yaşanıyor. Atatürk’ün yolundan ayrılmayacağız, davamızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.
İstanbul'da da protesto edildi
Öte yandan İstanbul Taksim Meydanı'nda toplanan ''78'liler Girişimi'', ''Devrimci Alevi Komitesi'' ve ''Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'' üyeleri de Maraş katliamını protesto etti.
Kahramanmaraş katliamının üzerinden 31 yıl geçtiği belirten grup, olaylarda "resmi rakamlara göre" 114 kişinin hayatını kaybettiği ve 1000'in üzerinde kişinin yaralandığını ifade etti.
Olayların ardından, Aleviler'in yüzde 80'inin kenti terk ettiği belirtilen açıklamada, olayların gerçek faillerinin cezalandırılmadığı vurgulandı.