Aladağ'a dost eli
Sosyal Haklar Derneği gönüllüleri, Aladağ’daki yurt yangınından kurtulan öğrencilerin köylerinin yakınına kamp kurdu. Kampta çocuklara yaşadıkları travmayı atlatabilmeleri için destek veriliyor.
Zehra ÖzdilekSosyal Haklar Derneği (SHD) gönüllüleri, Aladağ’daki yurt yangınında kurtulan öğrencilerin köylerinin yakınına kamp kurdu. Çocuklarla psikososyal desteğin yanında matematik, fizik, ahşap boyama gibi aktiviteler yapıyorlar. SHD Adana aktivisti Özlem Dündar, “Yangın faciasından hemen sonra köydeki travmayla ilgili neler yapabileceğimizi konuştuk. Soma’da yaptığımız yaz okulunu burada da yapmaya karar verdik” dedi.
‘75 çocuğa ulaştık’
Adana Aladağ’da 29 Kasım 2016 akşamı cemaate ait olan ve 34 kız öğrencinin kaldığı yurtta 11’i çocuk 1’i hizmetli 12 kişi yaşamını yitirmişti. Çocukların birçoğu camlardan atlayarak kendini kurtarmıştı. İstanbul, Adana, Mersin SHD üyelerinin oluşturduğu 50 kişilik ekip Aladağ yurt yangınında kurtulan çocuklar ve köydeki diğer çocukların yaralarını sarmaya çalışıyor. Yangının hemen ardından ailelerle ve hastanedeki yaralı çocuklarla irtibata geçtiler. SHD Adana aktivisti Özlem Dündar, köylerine dönen çocukların travma yaşadıklarına dikkat çekti. Ekiplerinde ağırlıklı olarak psikologların olduğunu belirterek “Ulaşım çok sıkıntılı olduğu için şimdilik 4 günlük bir program planladık. Önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı bir yaz okulu düşünüyoruz. Coğrafi koşulların elverişsizliği yüzünden iki ayrı bölgede yaz okulunu yapıyoruz. Bir bölgede yaklaşık 40 çocuk vardı, diğer bölgede ise 30, 35 arası çocuk var. Biz toplamda 75 çocuğa ulaştık. Adana’ya çok uzaklar, köylerinde böyle bir faaliyetin yapıldığına inanamıyorlar” diye konuştu.
Çocuklar ne yapacak?
SHD üyesi ve Aladağ yangını avukatlarından Özgür Karaduman ise ikinci duruşmanın yarın yapılacağını belirterek, “Buradaki ailelerle bir yandan dava sürecini konuşuyoruz, diğer taraftan ise yangından kurtulan çocuklarla ve onlardan küçük, büyük çocuklarla atölyeler yapıyoruz. Çocukların yurt problemi var” dedi. Yurt yapıldığına dair söylentilerin olduğunu, yurdun okul sezonuna yetişip yetişmeyeceğinin belirsiz olduğunu vurgulayarak, “Çocuklar ne yapacak? Kozan’a mı Aladağ’a mı, yoksa Adana’ya mı gidecekler? Onlar da yaşadıkları travmanın etkisiyle tam olarak neye karar vereceklerini bilmiyorlar. Düşünmek istiyorlar” diye konuştu.
‘Derdimiz umut vermek’
Referandum sonucunu protesto ederek İstanbul’dan Ankara’ya yürüyen hekim Hülya Şen de ekipte. Şen, “Pazartesi duruşma var. Eğer biz bu insanlara destek olmazsak gelecekte de böyle facialar yaşanacak. Yalnız bırakmamalıyız. Derdimiz bunu kamuoyuna anlatmak. Diğer derdimiz de buradaki insanlara yalnız olmadıklarını hissettirmek, onlara umut vermek” dedi.