Alacaklı çıktılar
Ergenekon davasında beraat edenlerin avukatlık masrafları Hazine’den ödenecek. Beraat kararları kesinleşirse sanıklar devlet aleyhine tazminat istemli dava da açacak. Dava açmaya hak kazananlar arasında Alparslan Arslan'ın liderim dediği Süleyman Esen ve Savcıların 'Osmanım' diye seslendiği Osman Yıldırım da bulunuyor.
cumhuriyet.com.trErgenekon soruşturmasının 2007 Haziran’ında başlamasının dayanağı olan el bombaları gecekondusunda “bulunan” sanıklardan Ali Yiğit beraat ederken devletten 2 bin 640 lira alacaklı çıktı. Danıştay tetikçisi Alparslan Arslan’ın “liderim” dediği Süleyman Esen ve “şeyhim” dediği Salih Kunter’in avukatlık masrafları da Hazine’den karşılanacak. Haklarında beraat kararı verilen, aralarında Osman Yıldırım’ın da bulunduğu sanıklar, hükümlerin kesinleşmesinin ardından “haksız yere tutuklu” kaldıkları ve “kazanç yitirdikleri” gerekçesiyle devlet aleyhine tazminat istemli dava da açabilecekler. İşi olanların aylık gelirleri, işsiz olanların tazminat istemleri ise asgari ücret üzerinden faiziyle hesaplanacak.
Operasyon onun evinde başladı
2007 Haziranı’nda Ümraniye’de bir gecekondunun çatısında bulunan 27 el bombası üzerine Ergenekon soruşturması başlatılmıştı. Ergenekon dosyasının ana delilini oluşturan bombaların bulunduğu evde yaşayan Ali Yiğit de tutuklanmıştı.
13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ali Yiğit hakkında beraat kararı verirken “Sanığın tazminat haklarının bulunduğunun kendisine bildirilmesine, kendisini vekil ile temsil ettiren sanığa hüküm tarihi itibarıyla yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince, belirlenen 2 bin 640 lira maktu ücreti vekâletin Hazine’den alınarak sanığa verilmesine” de hükmetti.
Lider de alacaklı
Danıştay saldırısının tetikçisi Alparslan Arslan’ın “liderim” dediği ve gazetemize yönelik saldırılarda kullanılan bombaları aldığını işaret ettiği isim olan Süleyman Esen, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı ortadan kaldırmaya ve yerine başka düzen getirmek amacıyla kurulan silahlı suç örgütüne üye olmak, patlayıcı madde bulundurmak, taşımak suçlarından” 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Ancak İstanbul’daki yargılamalardan sonra Esen, bu suçlardan beraat etti. Mahkeme, beraat kararıyla birlikte Esen için de avukatlık masraflarının Hazine’den karşılanmasına karar verdi.
Şeyhin parası da Hazine’den
Alparslan Arslan’ın “dini sohbetlerine” katıldığını söylediği ve “şeyhim” dediği Salih Kunter de beraat etti. Böylece Kunter’in avukatlık masraflarını da Hazine ödeyecek.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Yiğit, Esen ve Kunter’in de aralarında bulunduğu toplam 23 kişi hakkında avukatlık masraflarının devlet tarafından ödenmesine karar verdi.
Haklarında beraat kararı verilen sanıklara ilişkin ise mahkeme, “tazminat hakları bulunduğunun kendisine bildirilmesine” hükmetti. Yargıtay’daki temyiz aşamasından sonra kararların kesinleşmesi durumunda tutuklu kalıp beraat eden sanıklar yönünden tazminat istemli dava açmaları gündeme gelebilecek.
“Haksız tutuklama ve kazanç kaybı” gerekçesiyle açılacak davalarda tazminat oranları kişilerin aylık kazançlarına göre hesaplanıyor. Aylık kazançları, tutuklu kaldıkları sürelerle çarpılarak elde edilen tutara günlük faiz de uygulanıyor. İşsiz olan kişiler açısından ise asgari ücret üzerinden tazminat hesaplaması yapılıyor.
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan müebbet hapse mahkûm olan, ancak İstanbul’da beraat eden Osman Yıldırım da hakkındaki kararın Yargıtay’da kesinleşmesi durumunda, “haksız tutukluluk” nedeniyle hak kaybına uğradığı gerekçesiyle devlet aleyhine tazminat isteminde bulunabilecek. Yıldırım, işsiz olduğu için açacağı olası bir davada tazminat için asgari ücret esas alınacak.