Akyaka'da doğal yaşamı koruma önlemleri

Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akkaya beldesindeki doğa harikası Kadın Azmağı Deresi'nin yer aldığı bölgede 110'un üzerinde hayvan ve 350'nin üzerinde bitki çeşidi tespit edilirken, doğal yapıyı korumak için ''koruma ve kullanma esasları'' oluşturuldu.

cumhuriyet.com.tr

Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, bölgenin en önemli doğa harikalarından biri olan Kadın Azmağı Deresi'nin korunması için hazırlanan 20 maddelik ''koruma ve kullanma esasları''nın Muğla Anıtlar Kurulu'nca onaylandığını söyledi.

Söz konusu esasların 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından yürürlüğe konulacağını anlatan Çalca, bu çerçevede dere üzerinde bulunan köprü ayağına iskele yapıldığını belirterek, bundan böyle tekne ve botların bu iskeleye bağlanacağını kaydetti.

Deredeki tur teknelerine de sıkı denetim getirildiğini aktaran Çalca, Kadın Azmağı'nda sadece belgeli, lisanslı ve Liman Başkanlığı'ndan onaylı teknelerin tur düzenleyebileceği bilgisini vererek, ''Artık derede sadece burada çalışan 14 tane tur teknesi olacak. Derenin kıyısındaki iskeleler ve yapıların hepsi kaldırılacak. Derede bundan böyle tekne ile tur gezileri 09.00 ile 20.00 saatleri arasında yapılacak. Ayrıca tur teknelerinin aşırı derecede müzik yayını yapmaları yasaklandı'' dedi.
 

''Bitki ve hayvan çeşitliliği korunacak"

Kadın Azmağı Deresi'nde, İl Tarım Müdürlüğü tarafından verilecek sertifika ile yapılacak olta balıkçılığı haricinde her türlü balık avcılığının yasaklandığını bildiren Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, ''Yapılan araştırmalarda Kadın Azmağı Deresi'nde 110'un üzerinde hayvan ve 350'nin üzerinde bitki çeşidi tespit edildi'' diye konuştu.

Söz konusu bitki ve hayvan türlerine yönelik ziyaretçilerin bilgilendirilmesi için kitapçıklar hazırlandığını da belirten Çalca, bölgeye gelen gelen ziyaretçilerin bundan böyle korunmuş gezi parkurunda doğayı keşfedebileceklerini sözlerine ekledi.
 

Su samuruna ev sahipliği yapıyor

Doğal güzellikleriyle ünlü Gökova Körfezi'ne dökülen Kadın Azmağı Deresi, su samurundan deniz kaplumbağasına kadar onlarca hayvan türü ile bazıları tropikal iklimlerde yetişen farklı bitki türlerine ev sahipliği yapıyor. 20 yıl öncesinde mütevazı bir balıkçı köyü olan Akyaka'nın adı son yıllarda dere üzerinde gerçekleştirilen tekne gezileriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.

Gökova Körfezi'nde, denizden içeriye doğru 1,5 kilometre uzunluğundaki doğa harikası dereyi gezen turistler, değişik bitki ve hayvan türlerini görme fırsatı buluyor. Türkiye'de çok az yerde yaşayan benekli tatlı su kaplumbağası ile nesli tükenmek üzere olduğu için koruma altına alınmış su samuru ve su tavuğuna ev sahipliği yapan Kadın Azmağı Deresi, eşsiz güzelliğiyle görenleri şaşırtıyor.

Birbirlerine yakın yüzlerce tatlı su kaynağından oluşan Kadın Azmağı Deresi, bir ana kolun yanı sıra Gökova Sazlığı'na doğru uzanan birçok yan kola da sahip. Yan kolların bazı bölümlerinde ise sazlıkların oluşturduğu tüneller bulunuyor. Denize yakın olmasına rağmen berrak, derin ve yüksek debiye sahip derede yetişen tatlı su bitkilerinin boyları kimi yerlerde 4-5 metreyi buluyor.

Bölge sakinleri eski dönemlerde yörede yaşayan kadınların dereye çamaşır yıkamak için geldiğini belirterek, ''Kadın Azmağı'' adının da buradan geldiğini belirtiyor. Derede özellikle levrek, kefal ve yılan balığı türlerine çok rastlanıyor.