AKUT, spor kulübü kurdu
Arama Kurtarma Derneği (AKUT), spora da el atarak, bir spor kulübü kurdu. AKUT Başkanı Ali Nasuh Mahruki, AKUT Spor Kulübü'nün de başkanı oldu. Mahruki, Türk sporunun içinde bulunduğu koşullara dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.
cumhuriyet.com.trAKUT Başkanı Ali Nasuh Mahruki, AKUT Spor Kulübü'nün kuruluş nedenini, kulübün hedeflerini ve kulüp başkanı olarak Türk sporunun durumu hakkındaki görüşlerini anlattı.
AKUT'un yıllar içinde bir arama kurtarma takımından bir sivil toplum kuruluşuna çevrildiğini kaydeden Mahruki, ''Biz çok iyi niyetle tamamen insan hayatını kurtarma amacıyla yola çıktık. Fakat zaman içinde baktık daha fazlasını yapabiliriz. Çünkü burada giderek büyüyen bir gönüllü ordusu var'' dedi.
AKUT'un yönetim kurulunda kendisi de dahil, milli olmuş 3 sporcu olduğunu ifade eden Mahruki, şöyle devam etti:
''Spor, AKUT'un lider kadrosunun kendini gerçekleştirmesini, bu hayatta varlığına bir anlam katmasını sağlayan en önemli temalardan biri. Biz kendimizi sporda bulmuşken spora destek vermememiz söz konusu değil. O yüzden 'bir spor kulübü kuralım' dedik. 'Gençlere nitelikli, örnek projelerle, onların da kendi içlerindeki değeri, kuvvetli taraflarını ortaya çıkarmalarını sağlayacak, örnek sporcular yetiştirelim, örnek başarılar elde edelim. Sporda da kaliteyi yükseltmeye çalışalım' dedik. Biz her işi iyi yaparız. Çok sağlıklı, dengeli, ahlaklı ve dürüst yaparız. Sporda da bunun aynı kaliteyle yapılacağını göstermek istiyoruz.''
''Kayakta çok iddialıyız"
Ali Nasuh Mahruki, AKUT Spor Kulübü'nde şu anda dağcılık, kayak, atletizm ve bisiklet branşlarının olduğunu söyledi.
AKUT Kar Sporları Şubesi'nin son derece iyi yetişmiş bir ekip olduğunu ve Türkiye'nin standartlarını yükseltmeye çalıştığını vurgulayan Mahruki, ''Bizim de hedefimiz Türkiye'nin standartlarını her alanda yükseltmek. Arama kurtarmada yükselttiğimiz gibi sporda da yükseltebiliriz. Kayakta çok iddialıyız. Hedef olimpiyatlara sporcu yetiştirmek'' diye konuştu.
Mahruki, Türkiye'nin doğudaki şehirlerinde her sene 200-250 gün kayağın üzerine çıkma şansları olan yetenekli çocukların eğitilmesi gerektiğini ifade ederek, ''O yeteneğin üzerine yapılması gereken profesyonel bir eğitimle, bu çocukların içindeki cevheri şekillendirmek. O da ancak antrenörle, profesyonel yaklaşımla olur. Türkiye'de bu yapılmıyor. Çünkü bu kadarı Ankara'yı, İstanbul'u geçmeye yetiyor ama Avrupa Şampiyonası'na, olimpiyata gidiyorsun, sonuncu oluyorsun. Dünyaya yetmiyor. Başarıdan bahsediyorsan, önce yeteneğin olacak, onun üzerine çalışacaksın. AKUT Spor Kulübü biraz bunu da sağlayacak'' şeklinde konuştu.
''Spordaki durum utanç verici"
Ali Nasuh Mahruki, Türkiye'de sporun gelişmesi ve yücelmesinin, insan ve eylem kalitesinin yükselmesiyle olacağını söyledi.
''Türk sporunun şu andaki durumu utanç verici'' diyen Mahruki, şunları kaydetti:
''Yani bir ülkede sporda dönen bütçenin yüzde 95'i futbolda dönebilir mi? Böyle saçma sapan bir fotoğraf olabilir mi? O yüzden böyle uğraşıyoruz. Federasyonlar bir türlü doğru verimliliğe ulaşamıyor. Türkiye'de sporun gelişmesi ve yücelmesi, insan kalitesinin yükselmesiyle, eylem kalitesinin yükselmesiyle olur. Biz ona bir katkıda bulunmak istiyoruz.
En son olimpiyatlarda sonuçları gördük, ben gerçekten utanç duydum. 70 milyonluk bir ülkeyiz, 10 milyon nüfusu olan Avrupa devletleri bizden kat kat iyi sonuçlar elde ediyorlar. Böyle sağlıksız bir fotoğrafın sorumlusunu arıyorsak, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün (GSGM) politikalarını değiştirmesi lazım. Bu politikayla olmuyor. Devlet bu konuda kaynak aktarmış, GSGM'yi, federasyonları kurmuş, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı var ama sonuç yok. Demek ki bir yerlerde bir şeyleri yanlış yapıyorlar. Bu da kaynakların yanlış dağıtılması, yanlış insanların yanlış yerlere yetkilendirilmesi. Baştan sona sabahtan akşama futbol üzerine kurulu bir spor anlayışıyla bu iş olmaz.''
Dağcılık Federasyonu'na eleştiri
Profesyonel dağcı olan Ali Nasuh Mahruki, Dağcılık Federasyonu'nun uyguladığı politikaların da eksik politikalar olduğunu ileri sürdü.
''Dağcılık Federasyonu'nda 12 senedir aynı ekol var'' diyen Mahruki, şunları söyledi:
''Federasyon, dağcılığı Anadolu'ya yayma konusunda çok doğru hamleler yaptı, fakat bunu yaparken federasyon dışından kulüplerden yetişmiş sporcuları dışladı ve elit sporculara elini uzatmadı. Spor, elit sporcularla, dünya çapında başarılara imza atan sporcularla kalkınır. Türkiye'de şu ana kadar 14 tane Everest'e tırmanan dağcının tamamı üniversite kulüplerinden yetişti, bir tanesi federasyondan yetişme değil. Ancak federasyon, üniversite kulüplerini elinin tersiyle itiyor. Milli takım seçmeleri yaptığın zaman, kendi kampından yetişmiş sporcuların başvurusunu kabul ediyor. Üniversite kulübünden yetişmiş biri, yani ben gitsem kabul etmeyecek beni. Milli takım seçiyorsan, 70 milyona eşit fırsatı sunacaksın, en iyilerini seçeceksin. Milli takım 'en iyisi' demektir. Ama dağcılık federasyonun yurt dışına yolladığı sporcular asla en iyisi değil.''
Hedef, doğru kayak eğitimi
AKUT Spor Kulübü Kar Sporları Şubesi Koordinatörü Mehmet Evcim ise kulübün yeni kurulduğunu ancak, kendilerinin birlikte hareket eden sporcular olarak 4-5 yıllık bir geçmişleri olduğunu belirterek, ''2010 yılında Türkiye Şampiyonası'nda kayak ve snowboardda en az 4-5 Türkiye şampiyonluğu alacağımızı düşünüyoruz'' dedi.
Evcim, AKUT Kar Sporları Şubesi'nin minikler, çocuk 1 ve çocuk 2 ve gençler olmak üzere 4 kategoride sporcusu olduğunu anlatarak, ''Sadece snowboardda büyükler kategorisinde bir, kar sporlarında gençler kategorisinde ise 2 sporcumuz var. Diğer sporcularımız minikler ve çocuklardan oluşuyor'' diye konuştu.
''Bizim vizyonumuz, Türkiye'de doğru kayak eğitiminin ne olduğunu göstermek'' diyen Evcim, ''Avusturya'daki dünyanın en iyi okullarında verilmekte olan kar sporları eğitimini, Türkiye'de karın daha fazla olduğu Erzurum, Kayseri, Kars gibi illerde, aynı seviyede kayak eğitimi verilmesini sağlayan okulları açacağız. Ancak bunu sağladığınız zaman Türkiye'de bu illerden gerçek anlamda sporcu yetişecek ve o sayede Türkiye kar sporlarında dünyada en son sıralardan ortalara doğru harekete geçecek'' şeklinde konuştu.