Aksa Enerji halka açılıyor
Aksa Enerji Üretim A.Ş, halka açılıyor. 13-14 Mayıs 2010 tarihleri arasında 2 gün süreyle satışa sunulacak hisse senetlerinin nominal değeri toplam 86 milyon lira olacak.
cumhuriyet.com.trŞirketin halka açılması dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında verilen bilgiye göre, 2009 yılı cirosu 786 milyon lira olan Aksa Enerji, mayıs ayının ilk yarısında sermayesinin yüzde 13,5'i oranında bir halka arz gerçekleştirecek. Aksa Enerji'nin ayrıca ayrıca nominal halka arzının yüzde 15'i kadar, Kazancı Holding hisselerinden ek satış hakkı da bulunuyor.
13-14 Mayıs 2010 tarihleri arasında 2 gün süreyle satışa sunulacak hisse senetlerinin nominal değeri toplam 86 milyon lira olacak.
Halka arzda hisse senetlerinin yüzde 70'i kurumsal yatırımcılara, yüzde 20'si yurt içi bireysel yatırımcılara ve yüzde 10'u yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edildi. Hisse senetleri, 4,9 – 7,2 lira fiyat aralığı ve talep toplama yöntemiyle satışa sunulacak. Hisse senetlerine talebin fazla olması durumunda ise nominal 12 milyon 900 bin lira Kazancı Holding hisselerinden ek satış yapılacak.
'Aksa'yı halkla paylaşmaya hazırlanıyoruz'
Aksa Enerji Üretim A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, şirketin halka açılması dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında, Kazancı Holding bünyesindeki Aksa Enerji'nin, enerji sektöründe yarım asırlık deneyimi ile bugün çok önemli bir dönüm noktasında bulunduğunu, Aksa'yı halkla paylaşmaya hazırlandıklarını söyledi. Zaman içinde yatırımlarını çeşitlendirerek, hem yurt içinde hem de yurt dışında, doğalgazlı, rüzgar ve hidroelektrik santralleri kurarak, Aksa Enerji'nin elektrik enerjisi üretiminde ülkenin önde gelen enerji şirketlerinden biri olmasını sağladıklarını belirten Kazancı, ''Bugün 1.500MW'ı aşan kurulu gücümüz ve 12 milyar kilovatt saat elektrik üretim kapasitemizle sektördeki en büyük serbest elektrik üreticisiyiz. Son üç yılda gerçekleştirdiğimiz 1.070 milyon lira yatırım, bizi bugün enerji sektöründeki en büyük serbest üretici konumuna getirdi. Halka arzdan gelen kaynağı yine Aksa Enerji'nin büyümesi için kullanacağız'' dedi.
Kazancı, Aksa Enerji'nin kurulu kapasitesini 2014 yılına kadar 3 milyar dolar daha yatırım yaparak 4 bin 129 MW'a çıkarmayı hedeflediğini, bugün 130 MW olan yenilenebilir enerji gücünü de bin 100 MW'a çıkararak Türkiye'nin rüzgar ve hidrolik potansiyelini değerlendiren önde gelen kuruluşlarından biri olmayı hedeflediğini kaydederek, yatırımcıları, Aksa Enerji'nin gelişimine destek olmaya davet etti. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kazancı, halka arzın ertelenmesine ilişkin bir soru üzerine, devam eden prosedürler nedeniyle böyle bir karar aldıklarını, halka arz oranının da daha önce belirttikleri aralıkta gerçekleşeceğini söyledi.
Kazancı, elektrik üretim özelleştirmeleri konusunda ise Aksa Enerji'nin organik ve inorganik büyümeye devam edeceğini, özelleştirmelerin ilgi alanları içinde olduğunu, hepsini inceledikten sonra kararlarını vereceklerini anlattı. Metan gazı konusunda ABD'li bir şirketle görüşmelerinin sorulması üzerine ise Kazancı, görüşmelerin devam ettiğini, halka arzdan sonra bu konuya ağırlık vereceklerini söyledi.
'Hakla arz geliriyle yatırım programlarımızda daha hızlı olacağız'
Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Siverek de, şirketin son üç yılda kurulu kapasitesini 3'e katladığını, bu dönemde satışlarını 522 milyon dolara, vergi öncesi karlarını da 154 milyon dolara çıkardıklarını, satışlarının son üç yılda her yıl ortalama yüzde 67, karlılıklarının da yüzde 100 ortalama artış gösterdiğini kaydetti. Halka arz gelirlerinin kullanımına ilişkin olarak da Siverek, şunları söyledi: ''5 yılda toplam 3,1 milyar dolar yatırım programımız var. Halka arz gelirleriyle yatırım programlarımızı gerçekleştirmede daha hızlı davranabileceğiz. İleriki yıllarda planladığımız yatırımları daha öne alma fırsatı yakalayacağız. Büyüme hedeflerimiz çok yüksek olmasına rağmen daima planlı, detaylı ve temkinli bir şekilde hesaplanmaktadır. Çok dikkatli inceleriz ama yatırım kararı verdiğimiz andan itibaren de hızlı harekete geçebilme kabiliyetine sahibiz. Yatırımlarımız genellikle yüzde 70-75 kredi, yüzde 25-30 özkaynakla finanse edilecektir. Ek sermaye artımı gerektirmeyecektir. Halka arz gelirleri sayesinde yatırım planlarımızı hızlandırabiliriz.''
Türkiye'nin hızla büyüyen bir ekonomiye ve cazip bir elektrik sektörüne sahip olduğunu anımsatan Siverek, Türkiye'ye ilişkin beklentilerin Avrupa'da gelişmekte olan piyasalar içinde hızla büyüyen piyasalar içinde yer alacağı yönünde olduğunu anlattı. Şirketin büyüme stratejileri hakkında da bilgi veren Siverek, ''Gece gündüz enerji ile yatıp kalkan insanlarız. Enerji sektörüne odaklandık. Bizim işimiz bugün bu, yarın da bu olacak. Enerjide yarım asırlık deneyime sahibiz. Jeneratörde Türkiye'nin lideriyiz. Ciddi bir global oyuncuyuz. 3 bölgede milyonlarca aboneye elektrik dağıtımı yapmaya hazırlanıyoruz. Elektrik üretiminde 12 yılda 12 santral tesis ettik'' dedi.
Gazetecilerin soruları da yanıtlayan Siverek, halka arzın gecikmesiyle ilgili olarak; hiçbir zaman iptali düşünmediklerini, bu yönde bir açıklamalarının olmadığının altını çizerek, çalışmaları sırasında 1 haftalık zamana daha ihtiyaçları olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Siverek, şirket hakkında devam eden davalara ilişkin bir soruyu da, bu tür davalara ilişkin izahnamede detaylı açıklamaların bulunduğunu, şu anda sorun olacağını düşündükleri bir dava bulunmadığını ifade etti. Siverek, ''Türkiye'de dava açılmamış enerji santralı var mıdır? Biz açılan davaların hepsini kazandık. Bu sorunu da aşacağımıza inanıyoruz'' dedi. Şirket borçları konusunda ise Siverek, toplam borçlarının 550 milyon dolar civarında olduğunu, bunun 147 milyon dolarının 1 yıl vadeli, geri kalanının ise 14 yıl vadeye yayıldığını, kredi kaynaklarına kolay ulaşabilen bir grup olduklarının altını çizdi.
'Yenilenebilir enerjinin payı artacak'
Aksa Enerji YÖnetim Kurulu Üyesi Serdar Nişli ise 2011 yılı için hedefleri olan kapasite artışının finansmanının sağlandığını bildirdi. Bundan sonraki yıllar için özellikle hidroelektrik, rüzgar ve doğalgaz santrallerindeki kapasite artırımları ile 4 bin MW'ın üzerine çıkmayı hedeflediklerini hatırlatan Nişli, bu yılki kurulu kapasiteleriyle geçen yıl ürettikleri 3 milyar kilovatt saat elektriği bu yıl 6 milyar kilovatt saate, 2011 yılında ise 9 milyar kilovatt saate çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Yurt düzeyine yayılmış 10 tane çalışan santralleri olduğunu, yurt dışında ise 2 santralleri bulunduğunu belirten Nişli, devam eden yatırımları ile aşağı yukarı Türkiye'nin her bölgesinde faaliyet gösterdiklerini söyledi. Aksa'nın mevcut santralleri hakkında bilgi veren Nişli, 2014 yılındaki hedeflerine bakıldığında yenilenebilir enerjideki paylarını yüzde 9'dan yüzde 27'ye çıkaracaklarını bildirdi.
Nişli, fuel oil santrallerinden bazılarını doğalgaza çevirerek yakıt tasarrufu sağlarken çevreye olan etkilerini de azaltmayı planladıklarını anlattı. Elektrik piyasasının serbestleşmesiyle üretimlerini doğrudan müşteriye satma imkanı bulacaklarına dikkati çeken Nişli, serbest tüketicilere satacakları elektriğin yüzde 50'den fazla olmasını hedeflediklerini söyledi.
'Şirketin piyasa değeri 3,1 ile 4,6 milyar lira arasında olacak'
TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu, Aksa Enerji'nin çok uzun süredir TSKB'nin önemli müşterisi olduğunu belirterek, şirketin gelişimine TSKB'nin tanık olduğunu söyledi.
Aksa'nın enerji sektöründe halka arz edilecek en iyi firmalardan biri olduğunu ifade eden Eroğlu, şirketin Borsa'nın önemli enstrümanlarından biri olacağını kaydetti.
TSKB Genel Müdür Yardımcısı Şeniz Yarcan da, içinde bulunulan dönemde Türkiye elektrik piyasasının talep yönünde ciddi büyüme yaşadığına dikkati çekti. Fiyat aralığının hisse başına 4,9 ile 7,2 lira olarak belirlediğini, şirket değerinin 3 milyar 116 milyon lira ile 4 milyar 579 milyon lira olarak tespit edildiğini belirten Yarcan, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de fiyat aralığına ilişkin kendi değerleme çalışmalarını yaptıklarını, fiyatın pahalı kaldığı yönünde bir geri besleme almadıklarını, nihai fiyatı da 14 Mayıs'ta belirleyeceklerini bildirdi.