Akromegali sinsice ilerliyor
Büyüme hormonunun aşırı miktarda salgılanması sonucu gelişen akromegali hastalığının uygun ve etkili şekilde tedavi edilmediğinde şeker hastalığı, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon, solunum hastalıkları ile meme, tiroit, kolon gibi kanser türlerine neden olabildiği bildirildi.
cumhuriyet.com.trKocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berrin Çetinarslan, akromegalinin, büyüme hormonunun aşırı miktarda salgılanması sonucu gelişen bir hastalık olduğunu ve sinsice ilerlediğini belirtti.
Hipofiz bezinin ön bölümünde üretilen büyüme hormonunun çocuklarda boy uzaması ve gelişmeyi sağladığını, erişkinlerde ise vücut metabolizmasında önemli görevler üstlendiğini dile getiren Çetinarslan, şunları söyledi:
''Hipofiz bezi, beyin tabanında bulunan, çok sayıda hormonun üretildiği küçük bir iç salgı bezidir. Büyüme hormonunun aşırı salgılanması çocuklarda kemik büyüme hatları kapanmadan önce jigantizm (devlik), büyüme tamamlandıktan sonra erişkinlerde akromegali hastalığına neden olur. Nadiren görülür, genellikle 40-50 yaşlarda ortaya çıkar. Kadın ve erkekleri eşit oranda etkiler.
Her 1 milyon kişiden 40-60'ının akromegali hastası olduğu bilinir. Her yıl 1 milyon kişiden 3-4'üne akromegali tanısı konulmaktadır. Bu durumda, ülkemizde yaklaşık 3 bin 500-4 bin akromegali hastasının olduğu düşünülmektedir.''
Uygun ve etkili şekilde tedavi edilmezse...
Hastalığın çok yavaş ilerlediğini, dolayısıyla belirtilerinin fark edilmesinin güçleştiğini, tanı konulmasının geciktiğini vurgulayan Çetinarslan, belirtiler başladıktan 8-10 yıl sonra tanı konulan hastalar bulunduğunu bildirdi.
Erken tanının tedavide başarı şansını etkilediğine dikkati çeken Çetinarslan, şöyle devam etti:
''Akromegalinin yüzde 99 nedeni hipofiz bezinin ön bölümünde bulunan, büyüme hormonu salgılayan hücrelerden gelişen, iyi huylu bir tümör olan hipofiz adenomudur. Hastalığa çok nadir olarak hipofiz bezi dışında vücudun başka yerlerinde bulunan ve büyüme hormonu salgılayan tümörler de neden olabilir.
Akromegali, yavaş ve sinsi şekilde başlayıp ilerliyor, bu nedenle hastalığa tanı konması gecikebiliyor. Uygun ve etkili şekilde tedavi edilmediğinde şeker hastalığı, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon, solunum hastalıkları, meme, tiroid, kolon gibi kanser türlerine neden olabiliyor ve yaşam süresini kısaltabiliyor. Geç tanı ve tedavide ise hastalık ömür boyu devam edebiliyor.''
Hasta bilgilendirme toplantısı
Prof. Dr. Çetinarslan, yavaş ilerlediği için tanı konması gecikebilen akromegaliye dikkat çekmek amacıyla 15 Nisan Akromegali Günü'nün kabul edildiğini kaydetti.
Akromegali hakkında farkındalık yaratmak amacıyla ilk kez geçen yıl 15 Nisanda Ankara, İstanbul ve Denizli'de etkinlikler yapıldığını anlatan Çetinarslan, bu yıl KOÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı tarafından hasta bilgilendirme toplantısı düzenleneceğini bildirdi.
Çetinarslan, Kocaeli Üniversitesi Morfoloji Binası İzmir Salonunda 15 Nisan 2010 saat 11.00'de başlayacak toplantıyı ilgi duyan herkesin izleyebileceğini sözlerine ekledi.