AKP’ye Hamas şoku

Katar'ın ardından, AKP kongresinde tekbirlerle karşılanan Hamas da Ankara'dan ayrı düşüyor.

Barkın Şık / Cumhuriyet

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun partisinin Konya İl Kongresi’nde ağırladığı Hamas’ın siyasi büro şefi Halid Meşal’in, Ankara’ya Mısır ve Suriye konusunda politika değişikliğine gidecekleri mesajını ilettiği öğrenildi. Meşal’in Esad yönetimi ile ilişkileri düzeltmek için Tahran’dan arabuluculuk isteyeceği de kaydedildi. Katar’ın ardından Hamas’ın da Türkiye’yi Ortadoğu’da tek başına bırakması, Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı döneminde ortaya attığı “değerli yalnızlık” kavramının içini iyice doldurdu. Hamas Siyasi Bürosu Başkan Yardımcısı İsmail Haniye de, Meşal’in Türkiye ziyareti sonrasında Mısır ve Katar arasındaki uzlaşıyı desteklediklerini açıkladı.

Ortadoğu ve Filistin ile ilgili gelişmeler yılın son MGK toplantısında da ele alındı. Ardından yapılan açıklamada, “İsrail’in İslam dininin kutsal mekânlarına yönelik menfur saldırıları ve insan hakları ihlalleri şiddetle kınanmış, Filistin devletinin tanınması yolunda uluslararası alanda kaydedilen gelişmeler memnuniyetle karşılanmıştır” denildi.

 

Tekbirlerle karşılanmıştı

MGK öncesinde ise AKP’nin Konya İl Kongresi’nde ağırladığı Meşal’in, Türkiye’ye önemli mesajlar ilettiği kaydedildi. Buna göre Meşal, Ankara’ya Suriye ve Mısır konusunda tutum değiştireceklerini aktardı. Esad yönetimi ile arayı düzeltmek için Tahran yönetiminden destek isteyeceklerini ifade etti. Katar’ın ardından Hamas’ın da Türkiye’yi yalnız bırakması Ankara’da
“şok etkisi” yarattı. Meşal, AKP’nin Konya kongresinde partililerin tekbir ve tezahüratları eşliğinde karşılanmış ve “Türkiye, demokratik Türkiye istikrarlı Türkiye ve kalkınmış Türkiye tüm Müslümanlar için bir güç kaynağıdır” demişti.

 

‘Mısır’la ilişkiler önemli’

Meşal’in yardımcısı İsmail Haniye de Hamas’a ait El Aksa televizyonundaki açıklamasında, Ankara’ya iletilen mesajları teyit eder nitelikte konuştu. Hamas’ın İran ile ilişkilerinin eskiye dayandığını ve sağlam olduğunu belirten Haniye, “Hamas, hiçbir Arap veya İslam ülkesine karşı değildir” dedi. Haniye, Mısır’da Müslüman Kardeşler hareketinin devrilmesi sonrası kendilerinin de ilişkilerinin gerilediğini anımsatarak, en büyük destekçileri Katar ile Mısır yönetimi arasındaki yeni uzlaşma için, “Biz, Arapların birbirleri arasında uzlaşmasından ve ilişkilerde gerilimin azaltılmasından yanayız. Mısır ile Katar arasındaki uzlaşıyı destekliyoruz” dedi. Haniye, Mısır’ın Filistin ve özellikle Gazze Şeridi için öneminden ötürü ilişkilerin normal kalmasını önemsediklerini belirtti.