AKP’nin ‘talan planı’ iptal edildi

TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi, açtığı davayla, “Güneybatı Ankara Planlama Bölgesi İmar Planı Revizyonu” Ankara 9. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini duyurdu. Kurumdan yapılan açıklamada “Mahkeme iptal kararı vererek kentimizin çeperinde yer alan tarım arazilerinin ve doğal alanların talanının önüne geçmiştir” ifadeleri kullanıldı. AKP’nin imar planı değişikliğiyle birlikte, Çankaya, Yenimahalle ve Gölbaşı ilçelerinin bulunduğu bölgede yer alan 15 bin 500 hektarlık alanın konut kullanımına dönüştürülmesi öngörülüyordu.

cumhuriyet.com.tr

TMMOB ŞPO Ankara Şubesi; Çankaya, Yenimahalle ve Gölbaşı ilçelerinin bulunduğu bölgede yer alan 15 bin 500 hektarlık alanı konut kullanımına dönüştürülmesini öngören “Güneybatı Ankara Planlama Bölgesi İmar Planı Revizyonu”na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada “Bu plana karşı açtığımız davada 9. İdare Mahkemesi 6 Kasım tarihinde iptal kararı vererek kentimizin çeperinde yer alan tarım arazilerinin ve doğal alanların talanının önüne geçmiştir” denildi. Yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğu vurgulanan açıklamada “Hektarlarca alanda yürütülmek istenen talan planına karşı verilen bu iptal kararı göstermektedir ki; Ankara’nın çeperlerindeki kontrolsüz kentsel yayılmayı engelleyecek ve doğal alanlar üzerindeki rant baskısını sonlandıracak yeni bir planlama yaklaşımına ihtiyaç vardır” ifadelerine yer verildi.

‘RANT GÜNEYBATI BÖLGESİNDE ARTIYOR’

Açıklamada “Ankara’nın toprak rantının güneybatı bölgesinde arttığı” vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

“Ankara’nın Alacaatlı, Beytepe ve Dodurga gibi bölgelerinde bugüne kadar yüzlerce plan değişikliği ile yapılaşma yoğunluğu büyük oranda artırılmıştır. TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi olarak yürüttüğümüz davaların büyük bir bölümü bu bölgelerde yapılan plan değişikliklerine karşı açılmıştır. Ancak bütün hukuki kazanımlara rağmen, Büyükşehir Belediyesi talan ısrarından vazgeçmemiştir. Bu aşamada Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yeni yönetimi içinden geçtiğimiz ekonomik kriz içinde artık daha fazla sürdürülemeyeceği aşikâr olan inşaata dayalı ekonomi modelini zorla canlandırma uğruna onaylanan tüm planları tek tek tespit etmeli ve yerine kent planlamasında bütüncül, akılcı ve bilimsel bir yöntemi katılımcı biçimde yeniden kurgulamalıdır.” ANKARA