AKP'nin itifak formülü: Gayrı resmi ve sınırlı
AKP'de yerel seçim hazırlıklarının masaya yatırdığı Kızılcahamam kampında, bazı il seçim koordinasyon merkezi başkanlarının özellikle partinin zayıf olduğu yörelerde genel seçimdeki gibi MHP ile ittifak yapılması talebinde bulunduğu öğrenildi. Buna karşın ittifakın AKP'ye zarar verdiğini savunan grubu ikna için “Yerel seçimde ittifak olursa gayri resmi olur. O da sınırlı olur” görüşü dile getirildi.
cumhuriyet.com.tr<haber-dikey:1065441,1066501>
Yapılan toplantılarda, 24 Haziran seçim süreci ve sonucuna ilişkin genel merkezin talimatıyla illerce hazırlanan raporlar da değerlendirildi. Söz konusu raporlarda ağırlıklı olarak aday listelerinde bazı dengelerin gözardı edilmesi ve bayrak, broşür, pankart gibi propaganda malzemelerinin teşkilatlara çok geç gönderilmesine yönelik eleştirilerin dillendirildiği belirtildi.
Farklı görüşler
Milliyet’ten Şebnem Hoşgör'ün parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre, 24 Haziran sonuçları ışığında Mart 2019 seçim sürecinde dikkat edilmesi gereken konular değerlendirilirken, katılımcılardan, “Mahalli idareler seçimlerinde adaylar belirlenirken, tabanın ve teşkilatların taleplerine, örgütsel dengelere daha çok dikkat edilsin. Tabanda, teşkilatlarda, kamuoyunda karşılığı olan isimler tercih edilsin. Parti içinde sıkıntı yaratabilecek isimlerden kaçınılsın” uyarıları geldi.
24 Haziran seçim sonuçlarına MHP ile yapılan ittifakın etkisi konusunda ise, katılımcılar farklı görüşler dillendirdi. Bazı SKM başkanları, Ak Parti’den MHP’ye oy geçişleri yaşandığına dikkat çekerek, ittifaktan beklenen faydanın sağlanamadığı tezini savundu. Yerel seçim arifesinde bazı yörelerde MHP’li isimlerin kendilerini “ittifakın adayı” olarak lanse ettiği bilgisinin de paylaşıldığı toplantıda, bunun teşkilatlarda ve tabanda rahatsızlık yarattığı vurgulandı.
‘Gayrı resmi olabilir’
MHP ile ittifakın Ak Parti’ye çok fayda getirmediği görüşünü savunanların yanı sıra kampta bazı katılımcılar, “MHP ile ittifakın bazı yörelerde olumlu yansıma yarattığını” vurguladı. Bu grup özellikle partinin zayıf olduğu yerlerde yerel seçimde MHP ile ittifak yapılmasını talep etti. Bunun üzerine toplantıda yerel seçimlerle ilgili bir ittifak düzenlemesinin bulunmadığı, bu yönde bir düzenleme için zaman da kalmadığı belirtilerek, “Yerel seçimde ittifak olursa gayri resmi olur. O da sınırlı olur” görüşü dile getirildi.
Bahçeli ‘Olmaz’ demişti Bayramın ilk günü merhum Alparslan Türkeş’in mezarını ziyaret eden Bahçeli ise, burada gazetecilerin yerel seçimlere yönelik sorularını yanıtlarken şu değerlendirmeyi yapmıştı: “Mahalli idareler seçimlerinde siyasi partiler arasında ittifak söz konusu olmaz. Çünkü her ilçe ve belde de ortaya çıkmış olan adaylar ya akrabalarıyla ya komşularıyla ya köylüsüyle ya mahallelisiyle bir dayanışma içerisinde bulunarak seçimini sürdürmektedir. Bununlar içerisinde değişik partilerden insanlar da bulunmaktadır. Doğal bir ittifak, adayın, belediye meclis üyesi, il genel meclis üyesi insanların varlığıyla sağlanmaktadır. Bazıları vardır hiç oy alamamaktadır, bazıları vardır beklenmedik oranda oy almaktadır. Onun için bunu partiler arası bir ittifak şeklinde yorumlayarak, işte birilerinin Millet İttifakı ile tekrar bir yarışa sokma hevesi kursaklarında kalır. Böyle bir şey olmaz. İsterse denesinler Millet İttifakı’nı, HDP’yi de dahil etmek suretiyle. Değişik adaylar çıktığı zaman ne Cumhuriyet Halk Partisi ne de diğerleri o adaylar etrafında bir bütünlük sağlamakta güçlük çeker. İşin tabiatı bu, doğal yapısı bu.” |