"AKP'nin iktidara gelmesinden sonra 'Türkiye değişti'"

TRT1 tarafından yayımlanan "Ayrılık" dizisinin "Türkiye ile İsrail arasında çatlağı derinleştirdiği" öne sürüldü. Wall Street Journal, "Yeni bir Türk tv dizisi tarafından tetiklenen sözlü savaş, İsrail'in Ortadoğu'da belki en güçlü ortaklığını sarstı" derken "Her iki ülkedeki yetkililer ve analistler, çatlağın Ankara'nın eskiden olduğu gibi İsrail'e ihtiyacının bulunmadığını gösterdiğini söylüyorlar" diye yazdı.

cumhuriyet.com.tr

ABD'deki borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, "TV dizisi, İsrail ile Türkiye arasındaki çatlağı derinleştirdi" başlıklı haberinde "Yeni bir Türk tv dizisi tarafından tetiklenen sözlü savaş, İsrail'in Ortadoğu'da belki en güçlü ortaklığını sarstı" yorumunu yaptı.

İsrail hükümetince diziyi protesto ettiğini, İsrail'den gelen tepkilere, Dışişleri Bakanlığı Ahmet Davutoğlu'nun ise, İsrail'in Filistinlilere yaptığı muameleyi eleştirerek karşılık verdiğini kaydeden WSJ, "Her iki ülkedeki yetkililer ve analistler, çatlağın, Ankara'nın eskiden olduğu gibi İsrail'e ihtiyacının bulunmadığını yada istemediğini gösterdiğini söylüyorlar" diye yazdı. Gazete şöyle devam etti:
"İki ülkenin, uzun bir süreden beri güçlü diplomatik ve ticari ilişkileri var ve Türkiye, İsrail'in savunma ürünlerinin önemli bir alıcısı oldu. Yıllarca İsralli pilotlar, Türkiye'nin hava sahasında eğitim gördü. Kısa bir süre önce Ağustos ayında Türkiye, İsrail ile ortak bir deniz tatbikatında yer aldı."

WSJ haberinde analistlere dayanarak Türkiye ile İsrail arasındaki bağların Türkiye'nin, komşu ülkelerle kötü ilişkilerinin bulunduğu bir dönemde tesis edildiğini, o dönemde Ankara'nın İsrail'in askeri ürünlerine ve istihbarat paylaşımına ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.

ODTÜ öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hüseyin Bağcı'nın "Bu ortaklığa artık ihtiyaç yok" sözlerine dikkat çekildiği haberde Bağcı'nın, Türkiye'nin giderek artan bir biçimde silah alımı için İtalya, Fransa ve diğer ülkelere yöneleceği tahmin ettiği de belirtildi.

ABD'li gazete, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin bozulmasında "kişisel" faktörlerinin de etkili olduğu gibi göründüğünü savunurken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta Gazze konusunda İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile karşı karşıya geldiğine dikkat çekerken Erdoğan'ın Gazze ile ilgili açıklamalarını da anımsattı.

İsrail ve bazı Türk analistlerinin, ihtilafta "ideolojik bir unsuru" da gördüklerini kaydeden gazete, bu çerçevede üst düzey bir İsraili yetkilinin "Erdoğan'ın İslamcı partisinin iktidara gelmesinden sonra Türkiye'yi evrim geçirdiğini ve değiştiğini gördük" yönündeki sözlerine de yer verdi.

WSJ, Başbakan Erdoğan'ın ise, "Tavrının Müslüman Filistinlileri ile özdeşleşmesinden değil" dürüst ve adil olma ihtiyacından kaynaklandığı söylediğini aktardıktan sonra AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Suat Kınıklıoğlu'nun "Kuşku olmasın ki İsrail ile ilişkilerin devamına önem veriyoruz ancak ne pahasına olursa olsun değil" beyanına da dikkat çekti.