AKP'nin HDP'yi dizayn planı: Demirtaş gitsin,Dicle gelsin
AKP, Kobani eylemleri nedeniyle yaşanan tıkanıklığın ardından çözüm sürecini HDP’yi de dönüştürerek devam ettirmeyi planlıyor.
Erdem Gül / CumhuriyetAKP’de İmralı heyeti ile birlikte, HDP yönetiminin de değişmesi gerektiğine ilişkin değerlendirmeler yapılıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yönelik yolsuzluk eleştirilerini çokça yapan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’tan rahatsız olan AKP yönetiminde, cezaevinden çıktıktan sonra Gülen cemaatine yönelik suçlamalarda bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Hatip Dicle’nin HDP’de etkin konuma gelmesi yönünde formüller seslendiriliyor.
Çözüm sürecinde Kobani eylemleri nedeniyle yaşanan duraklamanın ardından AKP, kendi iç değerlendirmeleri ile “yola nasıl devam edileceğini” netleştirmeye çalışıyor. AKP’de ağırlıklı görüş, “Süreç devam etmeli. Ancak, seçim de dikkate alınarak, kamuoyu desteğini düşürecek hızlı adımlar atılmamalı. Süreç mutlaka HDP’nin de kendine çekidüzen vermesini sağlayarak devam etmeli”şeklinde kendini gösterdi. AKP’de bu görüş çerçevesinde HDP adına İmralı ziyaretlerini gerçekleştiren heyetin değişmesi formülü bir süredir konuşulmaya başlandı.
AKP’de İmralı heyetinin yanısıra, asıl olarak, HDP yönetimi ve etkili kadrolarının da sürece göre yeniden şekillendirilmesi gerektiği görüşleri seslendiriliyor. AKP’de özellikle Kobani eylemleri sırasındaki açıklamaları nedeniyle Demirtaş’tan büyük rahatsızlık duyuluyor. Demirtaş’a yönelik rahatsızlık, Kobani eylemlerindeki açıklamaları ile sınırlı değil. AKP, “CHP’ye yakın, çok solda” bulunan Demirtaş’ı özellikle, geriye doğru, Erdoğan’a, 17 Aralık’ı da referans verip yönelttiği yolsuzluk eleştirileri nedeniyle büyük bir tepki duyuyor. Demirtaş’ın ve HDP yönetiminin Gülen cemaatine yönelik tavır almadığını da düşünen AKP’de, bu nedenle de partinin yeni isimlerle dönüştürülmesi gerektiği görüşü kabul görüyor.
AKP’de bu değerlendirmeler çerçevesinde partinin genel başkanlık düzeyinde yeniden şekillendirilmesi adına olası isimlerle konuşuluyor. Bu çerçede DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle’nin Demirtaş’ın yerine partinin başına geçebileceği bu olmuyorsa da Ankara’da siyaset yapmasını sağlayacak etkili bir göreve gelmesi gerektiği formülleri AKP içinde dile getiriliyor. Buna göre Dicle’nin HDP’nin gideceği bir kongre sürecinde genel başkan olabileceği, öne alınacak 2015 seçimlerinde de milletvekili seçilebileceği formülleri üzerinde değerlendirmeler yapılıyor.
Dicle’nin vekilliğini AKP düşürmüştü
Dicle, 1994 - 2004 yılları arasında hapis yattıktan sonra, 2009’da KCK operasyonları çerçevesinde yeniden tutuklanmıştı. Dicle 2011 seçimlerinde cezaevinden milletvekili adayı olmuş, Diyarakır’dan HDP listesinden seçilmişti. Ancak YSK, 1994’te aldığı ceza nedeniyle milletvekili olamayacağına hükmederek, Dicme’nin vekilliğini düşürmüştü. Ancak Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesi için başvuruyu AKP’nin yaptığı ortaya çıkmıştı. AKP’nin başvurusu sonucu Dicle’nin vekilliğini düşüren YSK, seçilmediği halde AKP’li Oya Eronat’ın milletvekili olmasına karar vermişti. HDP, bu olay nedeniyle Eronat ve AKP’yi “Dicle’nin vekilliğini çalmak, vekil hırsızlığı yapmakla” suçlamıştı. Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesi ile Diyarbakır’daki 10 vekilliğin AKP ile HDP arasında eşit paylaşılması gerekirken, AKP 6, HDP 4 şekilinde oluşmuştu.
Dicle’nin paralel çıkışı
AKP’nin Demirtaş’ın yerine Dicle’ye sempati ile bakması “paralel yapı eleştirisinden” kaynaklanıyor. Hatip Dicle, tahliyesinin ardından yaptığı açıklamada, “KCK operasyonlarını yapan paralel devlettir. Devlet içinde devlet olmaz. Onun için devlet tabii ki kendini temizleycek” diyerek Erdoğan’ın paralel söylemine destek vermişti.
Dicle kabul etmez
AKP’nin bu tür dizayn planları HDP içinde de değerlendiriliyor. HDP’de AKP’nin bu tür hesaplarına ilişkin, “Hatip Dicle, davaya çok adanmış ve büyük tecrübeye sahip bir siyasetçidir. Asla iktidar partisinin bize yönelik dizayn girişiminin bir parçası olmaz” değerlendirmesi yapılıyor.