AKP'nin C Planı

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı İsrail'e yönelik C Planı, sonuç almaya mı, iç kamuoyuna mı yönelik?

cumhuriyet.com.tr

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İsrail’e yönelik C Planı’nın devreye sokulacağını açıklamasının ardından dikkatler planının ayrıntılarına çevrildi. Sızan bilgilere göre İsrail’e ilişkin yaptırımlar değerlendirilirken, Türkiye’nin atacağı adımlar A, B ve C planları olarak ele alınmadı. Paket olarak bir dizi yaptırım gündeme geldi ve Türkiye’nin hangi yaptırımdan nasıl ve hangi düzeyde sonuç alabileceği değerlendirildi. Özellikle, ABD’nin ve Musevi lobisinin de içinde bulunduğu noktalarda, Türkiye’nin atacağı adımların “akim” kalabileceği değerlendirmesi, Erdoğan’a kadar iletildi. Hükümete yakın basına sızan ayrıntılara ilişkin değerlendirmeler şöyle:

- Diplomatik ilişkilerin kesilmesi sonuç vermez. Diplomatik ilişkilerin kesilmesi Ermenistan’ın üzerinde baskı oluşturmadığı gibi, Türkiye’nin “uzlaşmaz” görünmesine yol açtı.

- Ticari ilişkilerin askıya alınması, bu ülkeye yönelik ihracatı, ithalatından fazla olan Türkiye’yi daha çok etkiler. İlişkilerin en derin siyasi krizini yaşadığı bir dönemde, iki ülke ticareti 3 milyar 443 bin 611 bin dolarla tarihindeki en yüksek hacmine ulaştı. Bunun yanı sıra, tohumculuk ve yüksek teknoloji ürünleri konusunda İsrail’le yakın işbirliği içinde olması, Türkiye’nin sıkıntıya girebileceği bir başka nokta olarak değerlendiriliyor.

- Türkiye, ekonomik ilişkilerini askıya alırsa, Filistin’e yapılan yardım da akamete uğramış olacak.

- İsrail’in nükleer silahlarının BM ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun gündemine getirilmesi durumunda ABD engeliyle karşılaşılması kesin gözüyle bakılıyor İsrail, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’na taraf olmadığı için de herhangi yaptırım söz konusu değil.

- Türkiye’nin İsrail’in NATO ile olan ilişkileri konusunda atabileceği adımların da yine ABD engeli ile karşılaşmasına kesin gözüyle bakılıyor.