AKP'li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nde imzasız ihale işi
AKP'li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı 2 Milyon 668 bin liralık doğal gıda ürünleri ihalesinin kayıtlarına göre, sözleşme imzalanmadan ihale işi başlatıldığı ortaya çıktı.
Zeynep ÇamGaziantep Büyükşehir Belediyesi, 9 Aralık 2020 tarihinde "Gaziantep Büyükşehir Belediyesince Doğal Gıda Ürünleri Satın Alım İşi" konulu ihalenin işlem süresini başlattığını duyurdu. İhaleyi ise tek geçerli teklifi veren "Oğuzeli Ezogelin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi"nin aldığı görüldü.
Ancak ihalenin detayları incelendiğinde bir ayrıntı dikkat çekti.
Söz konusu ihalenin işlem süresinin, ihale tarihinden 2 gün önce başlatıldığı görüldü.
Elektronik Kamu Alımları Platformu'nda (EKAP) yer alan ihale bilgilerine göre, 2 milyon 668 bin 750 lira bedeli olan ihalenin sözleşme bitiş tarihi olarak 11 Aralık 2020 olarak gösterildi.
"İHALEYİ İSTİSNAİ OLARAK SEÇMEZSENİZ GÖREMEZSENİZ"
Konuyla ile ilgili Cumhuriyet.com.tr'ye konuşan Şahinbey Belediyesi CHP'li Meclis Üyesi Uğur Kalkan, "2 Milyon 668 bin liralık doğal gıda ürünleri ihalesi yapılmış. Geçerli teklif sayısına bir katılımcı olduğu, iş süresinin ise 4 gün olduğu ihalenin EKAP kayıtlarına göre; 7 Aralıkta iş başlatılırken 9 Aralıkta ihale yapılmış. İşin bitişi 11 Aralık, zahmet edip o gün sözleşme imzalanmış. Bu ihalenin tüm kayıtları EKAP'ta yer alıyor. İhale Kanunu'nun 3 A maddesi, istisnai maddelerden biridir. Bu ihale de o maddeye dayandırılarak yapılmış. Bu nedenle ihaleyi EKAP'ta aratırken istisnai olarak seçmediğiniz sürece göremezsiniz."
Kalkan ayrıca, "Doğal gıdalar önemli, doğal gıdalarla beslenmek de önemli. Kadınları ve kooperatifleri de destekleyin ama bu şekilde bir ihale yapılması doğru değil" dedi.
3 A MADDESİ NEDİR?
İhale Kanunu'nun 3 (a) Maddesi ise şu şekilde:
"Kanun kapsamına giren kuruluşlarca, kuruluş amacı veya mevzuatı gereği işlemek, değerlendirmek, iyileştirmek veya satmak üzere doğrudan üreticilerden veya ortaklarından yapılan tarım veya hayvancılıkla ilgili ürün alımları ile 6831 sayılı Orman Kanunu gereğince orman köyleri kalkındırma kooperatiflerinden ve köylülerden yapılacak hizmet alımları, ceza ve ihalelerden yasaklama hükümleri hariç bu Kanuna tâbi değildir."
BELEDİYE AÇIKLAMA YAPTI
Haberimizin ardından söz konusu ihaleye ilişkin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:
"Söz konusu basında yer alan haberde 2 milyon 668 bin liralık doğal gıda ürünleri ihalesinin 9.12.2020 tarihinde yapıldığı, 11.12.2020 tarihinde sözleşme imzalandığı ve işin ihale tarihinden iki gün önce başlatıldığı belirtilmiştir.
Söz konusu doğal gıda ürünleri alımı 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3’üncü maddesinde belirtilen istisna kapsamında yapılmıştır. Bahse konu istisna maddelerinden biri de “Üreticilerinden ya da bunların ortaklarından (Kooperatiflerden) tarım ve hayvancılıkla ilgili ürün alımları”dır. Burada yasanın amacı tarım üreticilerini desteklemektir. Belediyemiz de bu istisna kapsamında hem bölgemizde tarım üretimi faaliyetinde bulunan Ezogelin Kadın Girişimi ve Üretim Kooperatifinin ortakları olan kadın üreticilerimizi desteklemek hem de kovid-19 pandemi sürecinde testleri pozitif çıkan vatandaşlarımız ile sağlık çalışanlarımızın bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla dağıtımı sağlanan baharat ve doğal gıda ürünü alımı gerçekleştirilmiştir.
Pandeminin etkilerini azaltmak için acilen alınması gereken tedbirlerin en etkililerinden biri olan bu alım kapsamında 35 bin adet şifa paketi ihitiyaç sahibi vatandaşlarımıza acilen dağıtılmıştır. Diğer taraftan istisna kapsamında yapılan bahse konu baharat ve doğal gıda ürün alımı sonuçlarının Ekap’a girilmesi sadece prosedürden ibaret olup yasanın istisnalar maddesine ve dolayısıyla tamamen yasaya uygun olarak gerçekleştirilmiştir."