AKP'den Kürtçe anons ve tabela açılımı

Yıllardır DBP’li belediyelerin kullandığı ‘Kürtçe tabela’ konusunda AKP hükümeti de adım atıyor. Yerleşim yerlerine artık Kürtçe tabelalar asılacak.

Mahmut Oral / Cumhuriyet

Çözüm sürecinin askıya alınmasının ardından, çatışmasızlığın son bulması, 7 il 19 ilçede aylarca süren 30’u çocuk, 39’u kadın 170’ten fazla sivilin öldürüldüğü sokağa çıkma yasağı ve operasyonlara rağmen AKP hükümeti temel hak ve özgürlükler açısından yeni düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor. Uçaklarda Kürtçe anons yapılacağı ve yerleşim yerlerine Kürtçe talebalalar asılacağı belirtiliyor. Uçaklarda Kürtçe anons yıllardır konuşulup bir türlü uygulamaya geçmezken, Kürtçe tabela ise yıllardır DBP’li belediyeler, bölgedeki sivil toplum kuruluşları ve sendikalar tarafından uygulanıyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Hikmet Altuğ’a göre hükümet, kendilerinin yaptıkları çalışmalardan sonra Kürtçe ile ilgili olarak yeni bir dizayna gitti.

3 bin 500 mahallede var

Yaptıkları çalışmalar kapsamında 3 bin 500’den fazla mahalle ve mezranın tabelalarını çokdilli olarak değiştirdiklerini ifade eden Altuğ, tabelalar dışında uyarı levha ve zemin yazılarında da çokdilli uygulamaya geçtiklerini belirterek şöyle dedi: “Sınırlarımız içinde yaşayan her yurttaşı en iyi anlayabildikleri dil ile uyarmak için çalışıyoruz. Eğer bir mahallede oturan insanlar Kürtçe konuşuyorsa Kürtçe ve Türkçe, Zazaca konuşuyorsa, buna ilave olarak Dimilki lehçesinde tabelalarla yerleşim birimlerinin isimlerini yazdık ve yerlerine taktık. Arapça konuşanlar varsa Arapça da yazıyoruz. Bu seneden sonra Diyarbakır’ın her yerinde çokdilli uyarılar ve tabelalar olacak.”