AKP'den karşı Mısır atağı
Türkiye Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın iki ülke arasındaki diplomatik temsil düzeyinin düşürülmesi ve büyükelçilerin karşılıklı geri çağrılması yönündeki açıklamalarına “karşılıklılık ilkesi çerçevesinde” karşılık verdi.
cumhuriyet.com.tr
Dışişileri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Mısır'ın Türkiye'deki geçici Maslahatgüzarı'nın Dışişleri Bakanlığına çağrılarak ilişkilerin Maslahatgüzar düzeyine indirildiğini ve Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin'in "istenmeyen adam" ilan edildiği açıkladı.
Bakanlık'tan yapılan açıklamada, “Mısır'la diplomatik ilişkilerin bozulmasında sorumluluğun '3 Temmuz darbesinin olağanüstü şartlarında işbaşına gelen geçici yönetime ait” olduğu öne sürüldü.
Bakanlık'tan yapılan açıklama şöyle; "Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı bugün Mısır Dışişleri Bakanlığına çağrılarak Mısır'ın Ankara'daki temsil düzeyinin Maslahatgüzar seviyesine indirildiği ve kendisinin de "istenmeyen adam" ilan edildiği bildirilmiş, en geç 29 Kasım 2013 tarihi itibarıyla ülkeyi terk etmesi istenmiştir.
Bu gelişme üzerine, uluslararası ilişkilerin temelini oluşturan mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, Mısır'ın ülkemizdeki geçici Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığına çağrılarak ilişkilerimizin Maslahatgüzar düzeyine indirildiği ve daha önce istişareler için ülkemizden ayrılmış bulunan Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin'in "istenmeyen adam" ilan edildiği bildirilmiştir.
Üzüntü duyduğumuz bu durumun tarih önündeki sorumluluğu, Mısır'da 3 Temmuz darbesinin olağanüstü şartlarında işbaşına gelen geçici yönetime aittir. Herhalükarda, Türk ve Mısır halkları arasında tarihten gelen köklü ilişkiler ve kardeşlik bağları her zaman ve her şartta baki kalacaktır. Dost ve kardeş Mısır'ın en kısa zamanda istikrar ve demokrasiye kavuşmasını ve akabinde, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin normale dönmesini temenni ediyoruz."
DAVUTOĞLU AKŞAM AÇIKLAMA YAPACAK
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ise akşam saatlerinde konuyla ilgili konuşacağı bildirildi.
"TÜRKİYE’NİN TUTUMU İLKESEL BİR TUTUM"
Konuyu değerlendiren Başbakan Yardımcısı Bozdağ ise şöyle konuştu: “Türkiye’nin Mısır’da yaşanan darbeye karşı tutumu nettir. Bizim tutumumuz insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü esaslı ilkesel bir tutumdur. Yoksa şahıslara dönük bir tutum değildir. Türkiye’nin tutumu kişiliklerden yana bir tutum değil, demokrasiden, insan haklarından, hukukun üstünlüğünden, milli iradeye verdiği değerden yana, ilkesel bir tutumdur. Bu tutumunda Türkiye’nin bir değişim yoktur.”