AKP'den istifa eden vekil Soma için harekete geçti
Günay’dan Soma ile ilgili TBMM’ye 11 maddelik soru önergesi
cumhuriyet.com.trEski Kültür ve Turizm Bakanı, İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, Soma ile ilgili TBMM soru önergesi verdi.
Çelişkili açıklamaların giderilmesi ve olayın aydınlatılması için sorularına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen Günay'ın soru önergesinde şu ifadeler yer aldı: "1/ 300'den fazla madencinin canını yitirmesine neden olan bu ocakta, 17/18 Mart 2014 tarihinde denetim yapan ve açıklamanız sırasında söylediğiniz gibi, "hiçbir noksan hususun bulunmadığını" rapor eden Bakanlığınız müfettişlerinin raporunu ve dayanaklarını ayrıntılarıyla açıklar mısınız?
2/ Bu rapordan iki ay sonra yaşadığımız, -ülkemiz tarihinin en büyük- maden ocağı felaketi karşısında, rapor sahipleri hakkında bir soruşturma açtınız mı?
3/ Bakanlığınız müfettişlerinin iki ay önce verdiği rapordan sonra böyle vahim bir olay yaşandığına göre, bu işletmede uluslararası bir teknik heyetin inceleme yapmasını sağlayacak mısınız?
4/ Ülkemizin maden ocaklarında vukubulan kazaların, dünya ve özellikle Avrupa ortalamasının üzerinde olması karşısında, öteki maden ocaklarında bir süre faaliyeti durdurup yeni ve kapsamlı bir inceleme yapmayı düşünür müsünüz?
5/ Tartışma konusu maden ocağının işletilmesi ve denetlenmesi konularında TKİ'nin yetki ve sorumluluğu var mıdır? Varsa nedir?
6/ Partiniz sözcüsü sayın H. Çelik, geçen hafta yaptığı basın açıklamasında askeri denetimlerin önceden haberli ve yasak savma niteliğinde mizansenler olduğunu söyledi. Bakanlığınız müfettişlerinin yaptığı denetimlerin de, kamuoyunca aynı nitelikte algılanmaktan kurtulması için aldığınız önlemler var mıdır? Varsa nedir?
7/ Bakanlığınız adına denetim yapmakla yetkili ve görevli iş müfettişleri sayısı nedir? Bu müfettişlerin denetlemesi gereken ülke düzeyindeki işletme sayısı nedir? Bu sayılardaki oransızlık, nicel ve nitel açıdan ülkemizde ciddi bir 'kamu denetimi' sorunu olduğunu göstermiyor mu?
8/ İş Güvenliği Uzmanı adıyla iş sağlığı ve güvenliği alanında işletmelere rehberlik hizmeti veren kişiler, görev yaptıkları işyerlerinde ücretlerini işyeri sahibinden almaktadırlar. Bu uygulamanın, ülkemiz koşullarında nesnel bir denetime imkan verdiği söylenebilir mi? Bu sistemi, işverenden bağımsız, daha objektif bir işleyişe dönüştürmeyi düşünüyor musunuz?
9/ İş sağlığı ve güvenliği açısından özel önem taşıyan bu alanlarda taşeron sisteminin sakıncalarına rağmen, Soma'da "ekip başı/dayı başı" gibi isimler altında yürürlükte olduğu işletme yöneticileri tarafından da 'tevil yoluyla' kabul edildi. Bu gerçek karşısında, öteki işletmeler de bu açıdan denetlenecek midir? Bakanlığınızın bu sistemi tümüyle ortadan kaldırmak konusunda bir girişimi var mıdır?
10/ Madende canlarını yitiren işçilerin kanuni mirasçılarına hakları, Mahkemeye başvurmaları ve uzun dava süreçleri beklenmeden ödenecek midir? İşçilerin kendi kusurları olmaksızın çalışamadıkları göz önünde tutularak, çalışamadıkları günlerin ücretlerini almaları sağlanacak mıdır?
11/ 1992 Yılında Zonguldak'ta vuku bulan ve 263 işçinin canını yitirdiği maden kazasının sonucunda açılan kamu davasını Bakanlığınız takip etti mi? Ettiyse, bu davanın sonucunda kimlere sorumluluk yüklenmiştir ve bu nedenle ceza alan var mıdır? "