AKP'den BDP'ye: Gelin partner olalım

AKP Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan, TBMM'yi boykot eden BDP'nin yeni anayasal çalışmalarda bulunarak, AKP'ye partner olması çağrısını yaptı. Başkan Advan, sivil toplum kuruluşlarının da bu sürece destek için BDP'yi ikna etmesi gerektiğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

AKP İl Başkanı Halit Advan başkanlığında, yönetim kuru üyelerinden oluşan bir heyet Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl'ı makamında ziyaret etti. Daha önce Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Barosu ve Mazlumder'i ziyaret ettiklerini anlatan Başkan Advan, tüm STK'ları önemsediklerini, herkesle diyalog içinde olmayı amaçladıklarını belirterek, "Diyarbakır'da sivil toplum örgütlerinin rolü büyüktür. Bu nedenle sivil toplum örgütlerimiz ile birlik içerisinde BDP'li milletvekillerinin yeni anayasa sürecine dahil edilmesi için hep birlikte büyük çaba göstermemiz gerekmektedir" dedi.

Çözüm yeri Meclis

Kürt sorunun Türkiye'nin önünde bir engel olduğunu ifade eden AKP İl Başkanı Halit Avdan, bir çok Kürt çevresinden de benzer görüşlerin yükseldiğini hatırlatarak, "Hepsinin ortak görüşü şudur; Kürt sorunu çözüme kavuşturulmalıdır. Bu konuda toplumun tüm kesimleri el ele vermek zorundadır. Elbette ki Cumhuriyet ile yaşıt bir sorunun hemen çözüme kavuşturulması beklenmemelidir ancak iyi niyetli çabaların bir an önce başlatılması gerekmektedir. Başta, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) olmak üzere tüm Kürt kesimleri ile diyaloğun geliştirilmesi ve sivil siyasetin önünün açılması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle tüm sorunların tartışılacağı ve çözüme kavuşturulacağı yer TBMM'dir. Karşılıklı ön yargılardan kurtularak, yeni ve sivil bir anayasanın hazırlanması, Kürt sorunu ve diğer yapısal sorunların çözümü konusunda iş birliğine ihtiyacımız var. Bu nedenle yeni anayasal çalışmalarda BDP'nin AK Parti ile birlikte çalışıp, partner olması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

DTK'nın ilan ettiği Demokratik Özerklik konusuna da değinen AKP'li Advan, "2003 yılında partimizin hazırladığı bir yerel yönetimler reformu adı aldında anayasal değişiklikleri içeren bir paket vardı. Ancak bu reform paketimiz anayasa mahkemesinden dönmüş ve dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından da kabul görmemişti. İşte bizim 2003 hazırladığımız o yerel yönetimler reform paketi, Demokratik Özerklik'ten daha ileri demokratik bir yönetim şeklini içeriyordu" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl ise yapıcı ve iyi niyetli bir diyaloğa herkesin ihtiyacı olduğunu, birlik, beraberlik içerisinde sorunların çözümlenebileceğine işaret ederek, "Yeni bir sivil anayasanın hazırlanacağı süreç içerisinde BDP'nin de bulunması gerekmekte ve bundan sonrada BDP siyasal zeminde mücadele etmesi gerekmektedir" diye konuştu.