AKP’de taşeron karmaşası

Hükümetin taşeron düzenlemesi üzerindeki çalışması sürerken, AKP içinde düzenlemenin doğru ve adil olmadığını düşünen vekiller bulunuyor...

Emine Kaplan

Hükümetin KHK ile çıkarmayı planladığı taşeron düzenlemesi üzerindeki çalışması sürerken; AKP içinde taşeron işçilerin kamuya alınmasıyla ilgili farklı görüşler dile getiriliyor. Bazı milletvekilleri, binlerce insanın KPSS ile kamu kurumlarına girebilmek için beklediğini, taşeron işçilerin bu şekilde kamuya alımının adil ve doğru olmadığını belirtiyor. Bazı alanlarda taşeronların kapsama alınmaması durumunda ise toplumda karmaşa yaşanacağına dikkat çekiliyor.

Hükümetin, taşeron düzenlemesiyle ilgili çalışmaları sürüyor. AKP’nin son MYK toplantısında, düzenlemenin Meclis’ten yasa olarak geçmesi yerine KHK ile çıkarılması eğilimi ağırlık kazanmıştı. TBMM Genel Kurulu’nda, bütçe görüşmeleri sırasında muhalefet milletvekilleri, KHK ile çıkarılması durumunda yargı yolunun kapatılacağına dikkat çekerek, Maliye Bakanı Naci Ağbal’a düzenlemenin KHK ile çıkarılıp çıkarılmayacağını sordu.

sordu. Düzenlemenin hangi yöntemle getirileceği ve kapsamı üzerindeki tartışmalar sürerken, parti içinde kimsenin mağdur edilmeyecek biçimde tüm taşeron işçilerin kapsama alınması gerektiğini belirterek düzenlemeye destek veren milletvekilleri kadar, taşeron konusundan rahatsız olduğunu dile getirenler de bulunuyor. Bazı parti yöneticilerinin de yer aldığı milletvekillerinin konuyla ilgili görüşleri şöyle:

Adil ve doğru değil: KPSS ile yıllardır kamu kurumlarına girmek için bekleyen binlerce vatandaş varken, böyle bir ortamda taşeron işçilerinin kamuya alınması adil ve doğru değil.

Kapsam karmaşa yaratır: Düzenlemenin toplumsal açıdan pek çok sakıncası var. Düzenleme çıktığı zaman eğer tüm taşeron işçiler kapsama alınmazsa büyük bir karmaşa yaşanacak. Kapsama alınmayanlar olursa bu kesimde büyük bir rahatsızlık oluşacaktır.

Kısır döngü yaratabilir: Devlet, vasıf gerektirmeyen işler için taşeron yöntemine başvurmuştu. Kamu çalışanlarından bu konuda yeterli verim elde edilemeyince ‘güvencesi olmadıkları için daha iyi çalıştıkları’ gerekçesiyle taşeron işçiden hizmet alımı yoluna gitti. Taşeron işçiler, kamuya geçtikleri zaman onlarda da ‘nasıl olsa kamuya geçtik, güvencemiz artık var’ anlayışı oluşacak ve yine işlerin yürümesinde sıkıntı ortaya çıkacaktır. Bu bir kısır döngüye dönüşebilir.