AKP yüksek enflasyonu ithalatla çözme peşinde

Hükümet ‘Gıda Komitesi’ ile enflasyonu düşürmek için bazı gıda ürünlerinde ithalata yeşil ışık yaktı. Üreticilere göre tarladan sofraya 5 kat artan fiyatların düşmesi için ithalat çözüm değil.

Pelin Ünker/Cumhuriyet

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gıda enflasyonunu düşürmek için bazı ürünlere ithalat izni verilebileceğini söyledi. AA’ya konuşan Zeybekci, son günlerde çokça tartışılan gıda enflasyonunun spekülatörlerden kaynaklandığını belirterek “Bazı gıda ürünlerinde var olan ithalat yasakları kaldırılabilir” dedi. Ancak ithalatın geçici bir çözüm olduğunu vurgulayan üreticilere göre fiyatlardaki yükselişin esas kaynağı tarım politikalarındaki sorunlar.

Mekanizma işlemiyor Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın ilk enflasyon raporunun açıklandığı toplantıda Gıda Komitesi’nin gıda fiyatlarını düşüreceğinden umutlu olduğunu belirtmişti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Merkez Bankası ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gibi kurumların katılımı ile oluşturulan “Gıda Komitesi”’nin de gıda fiyatlarındaki olağanüstü artışlara karşı ilk silahı ithalat oldu. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, üretiminde daralma ya da fiyat artışı yaşanan ürünlere karşı hızla ithalat silahının çekileceğini belirtti.

Çiftçi-Sen Kurucu Başkanı Abdullah Aysu gıda ile ilgili sorunun ithalatla çözülemeyeceğini vurgulayarak “Bugün için ihtiyacı karşılarsınız ama yarın tekrar bu sorunla yüzleşmek zorunda kalırsınız” dedi. Tarımda asıl problemin çiftçinin hakkını alamamasından kaynaklandığına dikkat çeken Aysu, “Bu da üretime olumsuz yansıyor. Esas olarak üreticiden tüketiciye zincirin halkaları doğru kurulamıyor. Enflasyonun esas nedeni aracı kaynaklı. Tarladan 20 kuruştan çıkan bir ürünün fiyatı markette 1-1.5 liraya ulaşıyor. Üretici ile tüketicinin doğrudan karşılaştığı bir mekanizma kurulması şart” diye konuştu.

Yurtdışından dönen ürünlerin içeride satışa sunulup sunulmadığının da belirsiz olduğuna işaret eden Aysu şöyle devam etti: “Mevcut tarım politikası iflas etmiştir. Yeni bir politikaya ihtiyaç var. Türkiye tarımda Avrupa birincisi diye övünülürken neden dışarıdan ülke ülke ürün arıyoruz?”

 

Tarladan markete 5 kat fark

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin verilerine göre, tarladan markete fiyat farkı yüzde 490’a kadar çıkıyor. Nisanda en yüksek fiyat farkı yüzde 490 ile incirde görülürken, bu ürünü yüzde 459.48 ile maydanoz, yüzde 248.84 ile elma, yüzde 223.15 ile kuru üzüm, yüzde 212.04 ile kuru kayısı, yüzde 206.75 ile nohut izledi. Üreticide en fazla fiyat artışı nisanda yüzde 51.93 oran ile limonda görülürken, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, mevsimsel özellikler nedeniyle arzdaki azalmaya bağlı olarak fiyatların yükseldiğini belirtti.

 

Dünyada düşüyor

Dünya Gıda Örgütü (FAO) tarafından yayımlanan verilere göre dünya gıda fiyatları, Mart 2015’te bir önceki aya göre yüzde 1.5, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 18.7 düştü. Türkiye’de ise gıda enflasyonu nisanda yüzde 14.4’ten yüzde 14.7’ye yükselerek 12 ylın zirvesini gördü. Yukarı yönlü seyirde yıllık enflasyonu yüzde 18.88’e ulaşan işlenmemiş gıda grubu fiyatları temel belirleyici oldu.