AKP taşeronda da çabuk çark etti
AKP, “asıl iş-yardımcı iş” ayrımı ile kamudaki taşeron işçilerin sadece 3’te 1’ini kadroya alacak. Kamudaki 450 bin taşeron işçi yine taşeron kalacak.
Mustafa Çakırİktidarı döneminde taşeron işçi sayısı 300 binlerden 2 milyona çıkan AKP, 1 Kasım seçimleri öncesinde “kamudaki taşeron işçilere kadro” vaadi ile oy istedi. Seçimin ardından ilk 100 gün hedefleri arasında da aynı vaat yer aldı. Daha önce eylül ayında çıkacağı açıklanan ancak seçim sonrasına bırakılan hangi işlerin “asıl iş” hangi işlerin “yardımcı iş” olduğuna ilişkin Bakanlar Kurulu kararının önümüzdeki günlerde çıkması bekleniyor. Ancak beklenilenin aksine kamuda taşeron sona ermeyecek. Bakanlar Kurulu kararının ardından da kamuda taşeron işçiler çalışmaya devam edecek.
‘Asıl iş’ ayrımı
Kamuda 650 bin taşeron işçi bulunuyor. Hükümet “asıl işi” yaptıkları gerekçesiyle bu işçilerden 200 binini kadroya almaya hazırlanıyor. Ancak geriye kalan 450 bin kamu işçisi “yardımcı işlerde” çalıştıkları gerekçesiyle yine taşeron şirketlerde çalışmaya devam edecek. Ayrıca AKP’nin kadroya alacağı işçilerin büyük bir bölümü zaten açtıkları kadro davalarını kazanan taşeron işçilerden oluşuyor. Bu işçilerin açtıkları davalarda yargı “muvazaa” yani “hileli sözleşme” kararı verdi. Kadro davalarını kazanan bu işçilerin kadroya alınması zaten hukuki zorunluluk. Açtıkları davaları kazanan taşeron işçilerin başında da Karayolları işçileri geliyor. Sağlık alanında da DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş Sendikası’nın kazandığı “muvazaa” davaları bulunuyor.
AKP kamudaki bütün taşeron işçileri kadroya almak yerine sadece 3’te 1’ine kadro vermeye hazırlanıyor. Öte yandan 1 milyon 500 bin taşeron işçinin çalıştığı özel sektörle ilgili ise hiçbir değişiklik yok. Taşeronlaşma özel sektörde aynen devam edecek.
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “Kamudaki taşeron işçilerin tamamı yasaya aykırı şekilde asıl işte bulundukları halde hizmet alımı yani taşeron yoluyla çalıştırılıyor. Çok sayıda kazanılmış muvazaa davası var. Bu tartışma hukuken de bitti. Şimdi kamuda asıl-yan iş ayrımı yapmak ve bunun üzerinden 200 bin işçiyi kadroya alıp, geriye kalan 450 binini taşerona mahkûm etmek doğru değil. Taşeron tümüyle ortadan kaldırılmalı ve yasaklanmalı” dedi.