AKP tabanı MHP’yi istiyor
AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, ‘MHP’ye de CHP’ye de aynı uzaklıktayız’ derken AKP’de ağırlıklı olarak MHP ile koalisyon isteniyor
Emine Kaplan / CumhuriyetBaşbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon konusunda “MHP’ye de CHP’ye de aynı uzaklıktayız” demesine karşın partide ağırlıklı olarak MHP’yle koalisyon kurulması isteniyor. Parti kulislerinde buna gerekçe olarak “MHP’yle tabanlarımız benziyor, risk yaratmaz. Milli Eğitim Bakanlığı’nı MHP’ye versek bir şey olmaz; ama CHP’ye verirsek huzurumuz kaçar. İçişleri Bakanlığı’nı MHP’ye veririz, uğraşsınlar bölgede HDP’yle” görüşü dile getiriliyor. Erken seçime soğuk yaklaşan milletvekilleri, “Mevcut milletvekillerinin tekrar seçilmesinin garantisi yok, liste bile garanti değil. Bu büyük kırgınlıklara neden olur” değerlendirmesi yapıyor.
TBMM Başkanlığı seçiminde MHP’nin AKP’ye destek vermesiyle koalisyon senaryolarında ibre tekrar AKP-MHP hükümetine dönerken AKP’de MHP’yle koalisyonun parti açısından daha avantajlı olduğu değerlendirmeleri yapılıyor. AKP kulislerinde, bu durum şu gerekçelere dayandırılıyor:
MHP’yle sorun yaşamayız: MHP’yle kurulacak bir hükümette bakanlıkların paylaşımı sorun olmaz. Parti için İçişleri, Eğitim ve Adalet gibi bakanlıklar kritik öneme sahip. MHP’ye Milli Eğitim Bakanlığı çok rahat verilebilir. Bakanlıkla ilgili tasarruflarda çok radikal bir değişiklik olmaz; ama CHP’yle koalisyonda bu bakanlık verilse huzurumuz kaçar. Eğitim politikaları açısından da kadrolaşma anlamında da büyük sıkıntı yaşarız. İçişleri Bakanlığı, MHP’ye çok rahat verilebilir. Alsın MHP bu bakanlığı, bölgede uğraşsın HDP’yle.
CHP çok parçalı: MHP’yle koalisyonda AKP’nin muhatabı yalnızca Devlet Bahçeli olur. Tek bir yapı var, aykırı sesler çıkmaz. Bazı konularda kriz çıksa bile uzlaşma arayacağınız tek isim var, o da Bahçeli. Bahçeli, evet dedikten sonra partiden farklı bir davranış gelmez; ama CHP çok parçalı. CHP içinde hükümetin alacağı kararlarla ilgili çok fazla görüş ayrılığı yaşanır. Bu da hükümeti karar alamaz bir noktaya getirir. CHP’de hangi kesime dert anlatacaksınız, Kılıçdaroğlu’nun evet dediği bir şeye parti içinden hayır sesleri yükselme olasılığı çok yüksek.
Çözüm süreci sorun olmaz: MHP, çözüm sürecinin askıya alınmasını istiyor. Şu anda zaten askıda. Bugüne kadar AKP hükümetleri bu konuda çok sayıda adım attı. Bir koalisyon hükümetinin 4 yıl boyunca kalması çok mümkün gözükmüyor. Hemen olmasa da mutlaka erken seçime gidilecektir. Bu süreçte belki MHP’nin de kabul edeceği demokratikleşme adımları atılabilir.
Erken seçim zarar verebilir: Erken seçime gidilmesi yerine koalisyon seçenekleri mutlaka değerlendirilmeli. Erken seçime gitmenin iki olumsuz tarafı var. Birincisi seçime gittiniz, ya benzer bir tabloyla karşılaşılırsa ne yapılacak? Seçmen, niye hükümet kurulması yerine erken seçim kararı alındı diye tepki gösterebilir. Erken seçime gidilirse partinin milletvekili aday listesi nasıl oluşturulacak? Mevcut milletvekillerinin yeniden aday olup olmayacağı, aday olsa bile seçilme garantisi yok. Üstelik 3 dönem kuralına takıldığı için 70 eski milletvekilinin yeniden aday olma durumu var. 7 Haziran seçiminde milletvekili seçilip erken seçimde aday yapılmayan birçok isim olacaktır. Bu da büyük kırgınlıklara neden olur. Böyle bir kırgınlık yaratılırsa seçim sürecinde kimi çalıştıracaklar, kimse çalışmak istemez.
Hükümeti kurma görevi haftaya TBMM Başkanlığı seçiminin ardından gözler TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşumuna çevrildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, divanın oluşumunun ardından hükümeti kurma görevini Başbakan Davutoğlu’na vermesi bekleniyor. Ancak bunun hangi gün olacağı konusunda bir netlik bulunmuyor. Başkanlık Divanı’ndaki üye dağılımı için TBMM Danışma Kurulu, salı günü toplanacak. Dağılım konusunda partiler arasında uzlaşma sağlanması durumunda gelecek hafta sonuna kadar partilerin üyelerini belirleyerek TBMM Başkanlığı’na bildirmesi bekleniyor. Hükümeti kurmak için anayasada öngörülen 45 günlük süreyse divanın oluşumuyla başlıyor. Divanın oluşumu için tüm partilerin üye bildirmesine gerek bulunmuyor, divanda salt çoğunluğa ulaşılması yeterli görülüyor. |