‘AKP şirket, Erdoğan CEO, ortağı Gülen’di’

BDP’li Demirtaş’tan Cumhurbaşkanı Gül’e “tereddütsüz veto” çağrısı.

cumhuriyet.com.tr

 

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, CHP’yi “cemaatin kuyrukçusu” olmakla suçlarken, “Ne AKP, ne paralel yapı. AKP bir anonim şirket. Erdoğan CEO’su , Fethullah Hoca ortağı, genel müdürü” mesajı verdi. Demirtaş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e HSYK önerisinin yasalaşması durumunda “tereddütsüz veto edin” çağrısı yaptı.

Demirtaş grup konuşmasının başında Hrant Dink’in, “devlet cinayetiyle katledildiğini” söyledi. Demirtaş, “Bugün Pensilvanya’daki ile bizimkinin arası daha o zaman bozulmamıştı, birlikte iş tutuyorlardı. Peki, devletin koruyamadığı Dink katledildikten sonra ne oldu? Paralel diye bugün birbirine düşünlerin ortak yaklaşımıyla cinayetin üstü örtülmeye çalışıldı. 1915 Ermeni soykırımı zihni hâlâ sürüyor” dedi. Demirtaş’ın gündemdeki konularla ilgili değerlendirmeleri özetle şöyle:

Ne cemaat, ne AKP: “Ya cemaatten ya AKP’den yana taraf ol” diye dayatanlar, zulüm tarihini bilmiyor. Bu zihniyetler arasında tercih yapmak zorunda da değiliz. Biz 3. yol önerisinde bulunduk. Statükocu, İttihatçı, Ergenekoncu gelenek ile yeşil Ergenekoncu, yeşil statükocu güç. Alternatif tavrımızı, üçüncü yolu ortaya koyduk. CHP gibi cemaatin kuyruğuna takılıp AKP’ye hesap sorulamayacağını biliyoruz.

Cumhurbaşkanı veto etsin

Bugün şikâyetçi olduğu HSYK için meydan meydan oy istiyordu Başbakan. Biz ne statükocu HSYK ne de cemaatçi HSYK, deyip boykot etmiştik. Eğer bu haliyle bu genel kurulda bu yasa geçerse, Cumhurbaşkanı’nın üzerine düşeni yerine getirmesi ve hiç tereddütsüz bir şekilde veto etmesi gerekir. HSYK ile düzenleme çekilmeli. “Partiler kabul etmediyalanına sığınmayın, BDP ve HDP anayasa değişikliği için hazırdır.

Paris cinayeti

Paris katliamının da hesabını vereceksiniz. MİT’in yaptığı açıklamalar tatmin edici değil, şüpheleri artıran açıklamalardır. Günde 6-7 miting yapıp hırsızlığı koruyacağınıza bu vahşetle ilgili açıklama yapabilirdiniz. Şaibeler Başbakan ve MİT Müsteşarı üzerindedir.

Suriye’deki görüntüler 

Esad zulmünün 2011’de ortaya çıkmadığını da bizler iyi biliyoruz. Kim bilmiyordu?!! Onunla tatil yapanlar, ortak Bakanlar Kurulu toplantısı yapanlar! Esad kadar acımasız radikal gruplar var. El Kaide’yi kim destekledi? Rojava’da Kürtler statü kazanmasın diye o grupları desteklediler.

Yardım olsa, mitingle...

Suriye’ye giden TIR’lar için utanmadan sıkılmadan “yardım” diyorlar. Yardım malzemesi olsa AKP davulla zurnayla götürürdü. Hatay’da miting yapardı Başbakan, ilgili bakanlar ağlardı. “Paralel yapı operasyonu” diyorlar. Madem derin devlettir, bunun belgesini ortaya koyacaksın. Hesaplaşma iç hesaplaşma şeklinde yürüyor. Görevinden alınanlar hepsi paralel devletse neden yargılanmıyorlar?

Gülen’le Erdoğan

AKP bir partiden çok anonim şirket. Bu anonim şirketinin ortağı da Fethullan Gülen’di. CEO’su Başbakan Erdoğan, genel müdürü Fethullah Gülen. Başka ortakları da var. Konuşmalara bakıyoruz, Başbakan yaptığı bu konuşmalarda siyasete dair tek bir cümle kurmuyor. Para konuşuyor. Cemaatin lideri banka, para konuşuyor, bir Allah kelamı yok. Milyarlarca doları kendi aralarında paylaşırken sorun yoktu. Paralel devletten hesap soracağız. Rüşvetçilerden, hırsızlardan da hesap soracağız...

Demirtaş, gruptan sonra TBMM’ye sevk edilen Askerlik Kanunu Tasarısı ile ilgili sorular üzerine, “AKP'nin yeniden orduyla barışma, ittifak girişimiyle de bağlantısı var. Bugüne kadar ordu için tasfiye operasyonları yapan AKP, kendi iç dengeleri dağıldığı, iç ittifaklarını kaybettiği için pişmanlık ve nedamet göstererek orduya tekrar sarılma ihtiyacı duyuyor” dedi. Bakanlarla ilgili fezlekelerle ilgili bir soru üzerine de Demirtaş, “Bugüne kadar hangimizin fezlekesi Adalet Bakanlığı’nda bekletildi ki? Bizimle ilgili binlerce fezleke var, çoğu bakanlığın kapısından teğet geçerek Meclis’e geldi. Bakanlıkta bir saat bile beklemeyen fezlekelerimiz oldu. O fezlekeler Meclis’e gelecek, başka çaresi yok” diye konuştu.