AKP masayı dağıtıyor
Yeni anayasada uzlaşılamadı. Muhalefet, komisyonun dağılmasını isteyen iktidara 'siz çekilin' dedi.
cumhuriyet.com.trBaşbakan Tayyip Erdoğan’ın, “tanıdığı sürenin dolması” üzerine 4 partiden üyelerin katılımıyla oluşturulan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu aracılığıyla, anayasanın uzlaşmayla yapılması umudu çok büyük oranda tükendi.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, AKP’den sürenin dolduğuna ilişkin gelen mesajlar üzerine önceki gece Cemil Çiçek başkanlığında yaklaşık 3 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantı öncesinde AKP’li komisyon üyeleri Mehmet Ali Şahin, Mustafa Şentop ve Ahmet İyimaya ile bir araya gelen Çiçek, Başbakan Erdoğan’ın tavrı hakkında bilgi aldı. Edinilen bilgiye göre, AKP’li üyeler Çiçek’e, 165 maddenin müzakere edilmesine karşın uzlaşılan madde sayısının sadece 30 olduğunu, temel hak ve özgürlükler bölümünde partilerin anlaşma sağlayamadığı 41 madde üzerinde ise ancak 9 maddede daha mutabakat umudunun olduğunu, bu tablonun komisyonun çalışmalarını yürütmesinin çok anlamlı olmadığı görüşünü ilettiler.
Çiçek, daha sonra komisyonu topladı. Çiçek, “Zamanı iyi kullanamadık” yakınmasında bulunurken, AKP ile CHP ve MHP’li üyeler karşılıklı olarak birbirini suçladı. AKP’li üyeler, muhalefetin uzlaşmaya yanaşmaması nedeniyle çok zamanda az iş yapıldığını, verimli çalışılmadığını gerekçe göstererek uzlaşma komisyonu çalışmalarına son verilmesini istedi. AKP’liler, “Bu komiyon işlevini yitirdi, misyonunu tamamladı. Üç kez süre uzattığımız halde tablo ortada. Uzlaşılamayan maddelerin büyük bölümünün başkanlık sistemi ile bir ilgisi de yok. Temel hak ve özgürlükler gibi en kolay uzlaşılacak bölümde bile yapılan ikinci tur görüşmelere rağmen bir ilerleme sağlayamıyor, uzlaşılan madde sayısını artıramıyorsak devam etsek ne olacak? Son olarak yürütme bölümünü görüşüyoruz. Bu bölüm bittiğinde geriye yapacak bir şey de kalmıyor” görüşünü dile getirdi.
CHP ve MHP’liler ise AKP’nin başkanlık sistemi ve çözüm sürecinin komisyon çalışmalarını tıkadığını belirterek, “Biz burada tam aksine az zamanda çok iş yaptık. Ancak başkanlık sistemi talebi ve İmralı süreci ile uzlaşma masasını bloke eden siz oldunuz” görüşünü ifade etti. CHP ve MHP komisyonun kendini feshedip çalışmaları sonlandırma yetkisi bulunmadığı görüşüyle AKP’ye, “Eğer bu iş bitti diyorsanız buyrun siz çekilin” resti çekti. Üyelerin parti yönetim ve liderleriyle yapacakları son değerlendirmelerin ardından yarın Çiçek başkanlığında son bir “tamam mı devam mı” toplantısı yapılması kararlaştırıldı.
Bozdağ: Yeni anayasa engellenmek isteniyor
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, gazetecilerin soruları üzerine, komisyonun şu ana kadar 170 maddeden yalnızca 38 ya da 39 maddede uzlaşma sağlayabildiğini belirterek, “Önümüzdeki takvime baktığımızda 2014’te seçim var, 2015 seçim yılı. Bir uzlaşma metni oluşturulması, komisyon ve Genel Kurul’dan geçirilmesi halkoyuna götürülmesi sürecine baktığımızda takvimin ne kadar sıkışık olduğu ortada. Ama buna rağmen hâlâ ‘biraz daha zaman biraz daha zaman’ diyerek işi zamana yaymak doğru değil. ‘O zaman bu anayasa yapım süreci akamete uğrar, yeni anayasa yapılmaz’ mı diye düşünüyor bilemiyorum muhafet partileri” diye konuştu. Bozdağ, muhalefetin “AKP’nin başkanlık sistemi önerisi süreci tıkadı” suçlaması için de, “siyasal çarpıtma” ifadesini kullandı.