AKP kurucu üyeleri: ‘Dışlanmış hissediyoruz’
Başbakan Davutoğlu’yla biraraya gelen Kurucular Kurulu üyeleri isyan etti.
Emine Kaplan / CumuhriyetDavutoğlu, kampta AKP’nin kurucuları ile de bir araya geldi. Kurucular Kurulu üyeleri, daha önce de kampa davet ediliyor, ancak eski genel başkan Tayyip Erdoğan ile biraraya gelmiyordu. Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 2 saat süren toplantıda parti kurucuları, ilk kez böyle bir toplantı yapması nedeniyle Davutoğlu’na teşekkür ederken sitemde de bulundular. Bazı kurucular, “Hiç kimse yokken, sayın Cumhurbaşkanımıza ‘muhtar bile olamaz’ denildiği dönemde kurucu olduk ve onun yanında yer aldık. Ama şimdi kendimizi biraz dışlanmış gibi hissediyoruz. Ara ara böyle toplantılar yapılmalı”dedi. Davutoğlu ise, “Olur mu öyle şey, partimizin hafızası olmalı. Sizin değerinizin bilinmesi lazım, bundan sonra bu tür toplantıları yapalım” diye konuştu.
‘İhmali bulunanlar tespit edildi’
Çözüm süreci toplantısında ise milletvekillerinin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Ala, yeni oluşan koşullara göre çözüm süreci konusunda durum değerlendirmesi yapılacağını belirterek, “Çözüm sürecinde yeni bir güncelleme yapılacak. Çözüm iradesi devam edecek, ancak eylemler demokratik hak çerçevesinde kalırsa buna izin verilecek. Kamu güvenliğini tehlikeye sokacak hiçbir eyleme izin verilmeyecek” dedi. Ala, Kobani eylemlerinin yoğunlukla yaşandığı 6-7 Ekim oylarının arkasında paralel yapıyla bağlantılı görevi ihmal eden grupların tespit edildiğini kaydederek, “Bunlarla ilgili gerekli soruşturmalar yapılıyor. Devlet görevlisi ne yaparsa yapsın devletin çıkarlarının önüne geçemez. Bu olayların arkasında bir takım görevlilerin yaptığı boşluklar var” görüşünü dile getirdi.
Öte yandan, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Beşir Atalay, dün kampı izleyen gazetecilerle kahvaltıda biraraya geldi. Çözüm sürecinde bir değişim yaşanıp yaşanmadığı sorusu üzerine Atalay, “Çözüm ve diyalog süreci kendi mecrasında yürüyor. Güvenlikte eksiklik varsa hızla takviye edilecek, zaaf oluşturan yasal boşluklar varsa tasarı hazırlanacak” dedi. Bu tür süreçlerin düz bir çizgi olarak yürümediğini, zaman zaman kırılmalar olabileceğini kaydeden Atalay, “Kolay şeyler değil. Sabırla kararlılıkla yürütmek lazım. Provokasyonların da farkında olacaksınız. Nasıl tolere edeceğinizi de hesap edeceksiniz” dedi.
‘1 Kasım çağrısı stratejik’
Bir soru üzerine Kobani eylemlerinin en fazla HDP’ye darbe vurduğunu, 1 Kasım’a yönelik çağrılarının da bunu telafi etmeye dönük bir strateji olduğunu kaydeden Atalay, “Şiddeti çağıran şiddet gölgesinde siyaset isteyenler asla mesafe alamazlar, çok zarar gördüler. Burada kim yanlış yaparsa en büyük darbeyi alır” diye konuştu. Atalay, çözüm sürecinin dalgalanmalardan etkilenmeyeceğini söyledi.
Peşmerge geçişine vekillerden eleştiri
Kampta, Başbakan Davutoğlu’nun milletvekilleri ile yaptığı toplantıda da çözüm süreci konuşuldu. Doğu ve Güneydoğulu bazı milletvekilleri, peşmergenin Türkiye üzerinden geçişini eleştirdi. Davutoğlu eleştiriler üzerine, “Biz kendi askerimizi savaştırmıyoruz, kullanmıyoruz, başkalarını kullanıyoruz. PYD ve PKK peşmergeyi istemiyordu. Biz buna rağmen geçişi sağladık. Bu politikalarımız açısından bir sıkıntı yaratmaz. Eleştirilecek bir tutum değil” dedi. Toplantıda, bazı milletvekilleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’a “bakanlığın, gençlik ve kadın politikasının ne olduğunu” sordu. İslam’ın “Bakanlığa geldiğim zaman fark ettim ki, bakanlığın bir aile politikası yok” demesi dikkat çekti.
Yargıtay önerisi paralel için
Toplantıda, Yargıtay ve Danıştay’a ilişkin yasa teklifi ile ilgili bilgi veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, teklifin Yargıtay ve Danıştay’daki paralel yapının etkinliğinin kırılması ve yargı hizmetlerinin hızlandırılması amacıyla verildiğini söyledi.