AKP, imam hatiplilere verdikçe veriyor
MEB tüm liselerin haftalık ders çizelgelerini sil baştan değiştirdi…
Sinan Tartanoğlu/CumhuriyetMilli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (TTK), 27 Ocak’ta aldığı kararla, ortaöğretim kurumlarının haftalık ders çizelgelerini sil baştan değiştirdi. Genel liselerin tamamını Anadolu Lisesi’ne dönüştüren bakanlık, genel liselerin ders çizelgelerini anadolu ve fen liseleri ile eşitledi. Ancak söz konusu eşitlemeden İHL’lerin de yararlandırılması dikkat çekti.
Genel liselerin dönüşümü tamamlandı
TTK, haziran ayında aldığı bir kararla, Matematik ve Geometri derslerini birleştirmişti. Yani geometri dersi, ders çizelgelerinden tamamen kazınmıştı. 9. sınıflarda matematik dersi için ayrılan 4 saate 2 saat daha eklenmiş, haftada 6 saat matematik adı altında hem matematik hem de geometri dersinin verilmesi kararlaştırılmıştı. TTK, aldığı son kararla genel liselerin 10. sınıflarında da 6 saat matematik dersi verilmesi kararını aldı. 10. sınıflar için de 9. sınıflarda olduğu gibi 6 saat matematik-geometri dersinin verilmesi benimsendi. Genel liseler için ayrıca daha önce 10. sınıf çizegelesinde yer almayan fizik ve kimya için 2 ders saati, biyoloji için ise 3 ders saati eklendi. Böylece genel liselerin ders saatleri anadolu ve fen liseleri ile denkleştirilmiş oldu.
İHL’ler fen lisesine benzetildi
Genel liselerin haftalık ders çizelgelerinde yapılan bu değişikliğin, bu lise türleri anadolu liselerine dönüştürülmesi gerekçesiyle yapıldığı öğrenildi. Ancak aynı değişiklik imam hatip liselerinde de yapıldı. Genel liselerde yapılan anadolu ve fen lisesi ayarının aynısı imam hatip liseleri için de yapıldı. İmam hatip liselerinin 10. sınıflarına anadolu ve fen liselerinde olduğu gibi 6 saat matematik dersi eklendi. Ayrıca 10. sınıftaki İHL’lilere ikişer saat fizik ve kimya, 3 saat de biyoloji dersi eklendi. Söz konusu dersler 10. sınıf imam hatip öğrencilerine hiç verilmiyordu.
İmam hatip dopignleri
MEB’in imam hatip liselerine yönelik tartışma yaratan uygulamalarının son halkasını oluşturan bu düzenleme ile İHL’ler daha da güçlü bir eğitim vermeye başlayacak. Okul ve sınıf sayısı giderek arttırılan İHL’ler, diğer ortaöğretim kurumlarından daha iyi şartlarda okuyorlar. Katsayı düzenlemesinin kaldırılması ile üniversite tercihlerinde kısıtlama yapmıyorlar. Son TTK kararı ile “pozitif bilim dopingi” alan İHL’lerin önü giderek açılıyor.
Felsefe tırpanı
İHL’ler için tüm bu kararlara imza atan MEB, aynı TTK kararı ile dikkat çeken bir değişiklik yaptı. 4+4+4 eğitim sisteminin işlemeye başlaması ile müfredata eklenen seçmeli derslerin bazıları kaldırıldı. 9 ve 12. sınıflada haftada 1 veya 2 saat verilmesi öngörülen seçmeli felsefe dersi, seçmeli dersler listesinden çıkarıldı. Seçmeli Türkçe dersi de listeden çıkarılanlar arasında yer aldı. Böylece 11. sınıflara sadece 2 saat zorunlu felsefe dersi kaldı.