"AKP hükümeti başarısız"

DSP Genel Merkezi tarafından A&G Araştırma Şirketi'ne 29 ilde yaptırılan araştırmaya göre, halkın yüzde 58.1'i, "Ekonomik krizin sorumlusu AKP Hükümeti'dir" derken yüzde 49.6'sı Hükümet'i 'başarısız' bulduğunu söyledi.

cumhuriyet.com.tr

DSP'den yapılan açıklamaya göre, DSP, A&G Araştırma Şirketi'ne ülke gündemdeki konularla ilgili bir araştırma yaptırdı. 26-27 Aralık 2009 tarihlerinde, 29 il ve 79 ilçede 18 yaş üstü seçmen nüfusunu temsil eden 924'ü kadın toplam bin 892 denekle görüşülerek yapılan araştırmanın sonuçları, Türkiye'de vatandaşların Hükümet'e bakışını ortaya koydu.

Ankete katılanlara ekonomik kriz, Kürt ve Ermeni açılımları, Kıbrıs konusu, milletvekili dokunulmazlıkları ve Hükümet'in performansıyla ilgili sorular yöneltildi.
 

"Ekonomik krizin sorumlusu hükümet"

Araştırmada, "Ekonomik krizin sorumlusu kim?" sorusuna katılımcıların yüzde 30.4'ü "Bu kriz AKP Hükümeti'nin uyguladığı yanlış politikalardan kaynaklanmaktadır" yanıtını verirken, "Dışarıdan kaynaklanan bir kriz olsa da AKP Hükümeti hiçbir tedbir almadığı için ülkemizde olumsuzluk artmış, kriz ağır hissedilmektedir" yanıtını veren katılımcıların oranı yüzde 27.7 oldu. Katılımcıların yüzde 14.7'si "Dışarıdan kaynaklanan bir krizdir, AKP Hükümeti'nin yapacağı bir şey yoktur" yanıtını verirken yüzde 19.6 oranındaki katılımcı da "AKP Hükümeti olumsuz etkileri azaltmak için elinden geleni yapmaktadır" yanıtını verdi.

AKP'ye oy verenlerin yüzde 16.5'i krizden AKP'yi sorumlu tutarken, yüzde 74'ü Hükümet'in krizden sorumlu olmadığını belirtti. DSP seçmeninin yüzde 85.3'ü ise ekonomik krizden Hükümet'i sorumlu tuttu.

 

"2001 krizinden daha çok etkilendim"

Araştırmaya sonuçları, halkın bugün yaşanan ekonomik krizden, 2001 krizine göre daha fazla olumsuz etkilendiğini ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 64'ü bugünkü krizden daha çok etkilendiğini düşünürken, "2001 krizinden daha çok etkilendim" diyenlerin oranı yüzde 26.4'te kaldı. Düşük ve orta gelirliler ile eğitimliler bugünkü krizden daha çok etkilendiğini söylerken, meslek grupları içinde ise krizden en çok esnafların etkilendiği ortaya çıktı. Esnafların yüzde 69.1'i krizden olumsuz etkilendiğini belirtti.

Öte yandan, "Bugün seçim olsa oyumu AKP'ye vereceğim" diyenlerin yüzde 50.8'i de bugünkü krizden daha çok etkilendiğini açıkladı.

Ankette yer alan "Bir yıl sonra ekonomik olarak Türkiye'yi nasıl bir gelecek bekliyor?" sorusuna katılımcıların yüzde 47.7'si "daha kötü olacak" yanıtını verirken katılımcıların yüzde 23'ü "daha iyi olacak", yüzde 29.2'si de "aynı olacak" yanıtını verdi.

Araştırmaya katılanların yüzde 49.6'sı Hükümet'i başarısız buluyor. Ankete katılanların yüzde 24.3'ü Hükümet'i başarılı bulurken, yüzde 26.1'i ise "Ne başarılı, ne başarısız" yanıtını verdi. AKP seçmenin de yüzde 8.5'i Hükümet'i de başarısız bulduğunu söyledi.
 

"Açılım'a destek düşüyor"

Anket, halkın 'demokratik açılım'a verdiği desteğin de düştüğünü ortaya koydu. Açılımın gündeme geldiği Haziran 2009'da yüzde 69.3 olan destek, Ağustos'ta yüzde 45.6'ya, yıl sonunda ise yüzde 27.1'e düştü. Halkın yüzde 64'ü açılıma destek vermediğini açıkladı. AKP seçmeninin yüzde 45.7'si de açılımı desteklemezken destekleyen AKP seçmenlerinin oranı yüzde 47.5 oldu. DSP seçmeninin yüzde 70'i açılıma karşıyken, yüzde 15'i ise desteklediğini söyledi.

Ankete katılanların yüzde 63.5'i Ermeni açımını desteklemediğini belirtirken Ermeni açılımını destekleyenlerin oranı yüzde 20'de kaldı. Eğitim düzeyi yükseldikçe Ermeni açılımını desteklediğini söyleyenlerin oranının arttığı gözlemlendi.
 

"Dokunulmazlıklar kaldırılmasın"

Araştırmaya göre, halkın yüzde 77.8'i milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması veya sınırlandırılmasını istiyor. "Dokunulmazlıklar kaldırılmasın" diyenlerin oranı ise yüzde 11.4 olarak gerçekleşti. Erkekler, gençler ve eğitimliler dokunulmazlıkların kaldırılmasını veya sınırlandırılmasını daha çok isterken, tüm partilerin seçmenleri birbirine yakın oranlarda dokunulmazlıkların kaldırılmasından yana olduklarını belirtti.