AKP geri adım attı... İşte yeni MTV oranı
Gelir Vergisi Kanunu'nun üçüncü dilimindeki ücretler için yapılacak vergi kesintisi oranının yüzde 27 yerine yüzde 30 olarak uygulanmasına" ilişkin madde, AKP'nin verdiği önergeyle, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen "torba tasarı"dan çıkarıldı. Kamuoyunda tepkilere neden olan MTV zam oranları da açıklandı.
cumhuriyet.com.trTBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen ve torba tasarıda yer alan daha önce yüzde 40 olarak açıklanan MTV zammı düştü. Önergeyle, 1300 cc ve altı arabalar için yüzde 15 MTV artışı getirilirken. 1300 cc üstü içinse yüzde 15 artı 10 puanlık artış öngörüldü.
Komisyonda alınan bazı kararlar şöyle:
Asgari ücret 1404 TL'nin altına inmeyecek.
Gelir Vergisi Kanunu'nun üçüncü dilimdeki vergi kesintisi oranının yüzde 27 yerine yüzde 30 olarak uygulanmasına ilişkin madde torba tasarıdan çıkarıldı. Üçüncü dilimdeki vergi kesintisi oranı, mevcut durumdaki gibi yüzde 27 olarak uygulanmaya devam edilecek.
Bakan Ağbal'dan MTV açıklaması
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Motorlu Taşıt Vergisi'nin (MTV) yüzde 40'tan yüzde 25'e çekilmesiyle ilgili, “40 bin lirayı aşmayan araçlar için bin 294. 1300-1600 cc araçlar için 40 bin lirayı aşmayanlar için bin 294. Ama aracın vergisiz değeri 1 Ocak 2018 yılında alındıysa 40 bin lirayı aşıyorsa, bunun vergisi bin 423 lira olacak" dedi.
Bakan Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda MTV zam oranları ile ilgili konuştu. Ağbal, sistemi değiştirdiklerini söyleyerek, "2018 yılından itibaren yeni alınan araçlarda motor silindir hacmi, yaş yanında bir de aracın değerini vergileme ölçütü olarak sisteme katıyoruz. 2018 yılında uygulanacak tarifeye 1 Ocak 2018'den itibaren alınacak araçlar için yeni bir sütun ekliyoruz; aracın değeri sütunu. 1600 cc araç, eğer vergisiz hali 40 bin TL'nin altındaysa ekstra bir artış gelmeyecek. Ama aracın değeri 40 bin liradan fazla, 70 bin liradan az ise yeni oluşturduğumuz tarifede o aracın vergisini yüzde 10 artırımlı uyguladık. Aracın vergisiz değeri 70 bin TL'nin üstünde ise başlangıç değeri 40 bin liranın altında araçlara göre yüzde 20 arttırdık. 40 bin lirayı aşmayan araçlar için bin 294. 1300-1600 cc araçlar için 40 bin lirayı aşmayanlar için bin 294. Ama aracın vergisiz değeri, 1 Ocak 2018 yılında alındıysa, 40 bin lirayı aşıyorsa bunun vergisi bin 423 lira olacak. Aracın değeri 70 bin lirayı aşıyorsa vergisi bin 553 lira olacak. Değer bazlı vergi sistemine geçiyoruz. Bu araçlar için yeniden değerleme oranının 10 puan üzerinde artış yapılmıyor" dedi.
1 Ocak 2018 tarihinden itibaren alınacak araçlarda düz oranlı bir tarife uygulayacaklarını belirten Ağbal, 2018 yılı öncesinde alınan araçlar için farklı tarife uygulanacağını ifade etti. Bakan Ağbal, 2018 yılı araçları için tescil tarihinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Bakan Sarıeroğlu’ndan "asgari ücrette vergi dilimi" açıklaması
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, asgari ücretle çalışanların vergi dilimine girmesi konusuyla ilgili, “Telafi etmek için biz çalışmamızı yapmıştık. Bununla ilgili yasal düzenlememizi de Meclis’e gönderdik” dedi.
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, AKP Genel Merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na gelişinde, asgari ücretle çalışanların vergi dilimine girmesi konusuyla ilgili sorusunu yanıtladı.
Bakan Sarıeroğlu, son günlerde sanki yeni bir konuymuş gibi kamuoyunda yeni bir tartışma bulunduğunu belirterek, “Asgari ücretle çalışanlara ilişkin ağustos ayı itibariyle gündemimize almıştık, ekonomik koordinasyon kurulu toplantımızda bu konuyla ilgili kararımızı aldık” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım’ın asgari ücret tespit edildiği zaman yıl başında, “Asgari ücretli kardeşlerimiz, ocak ayında ne alıyorsa aralık ayında bu ücreti net olarak almaya devam edecekler” şeklinde açıklama yaptığını hatırlatan Bakan Sarıeroğlu, bugüne kadar AKP olarak verdikleri bütün sözlerin, taahhütlerin arkasında dimdik durduklarını söyledi.
Sarıeroğlu, şunları söyledi:
“Asgari ücret konusunda ülkemiz açısından hassas bir konu ve bir denge ücreti, çalışma bakanı olarak da bizim en yoğun olarak üzerinde durduğunu takip ettiğimiz konulardan birisi. 25 Eylül tarihinde aldığımız ekonomik koordinasyon kurulu karar doğrultusunda Sayın Başbakanımızın NTV canlı yayınında bir açıklaması olmuştu, bu konuyla ilgili. Asgari ücretli kardeşlerimizin vergi dilimine girmelerini telafi edeceğimizi Hazineden karşılayacağımızın beyanını Sayın Başbakanımız verdi.
Şu an Meclisin Plan Bütçe Komisyonunda görüşülen Maliye Bakanlığımızın Torba Tasarısında bu konu zaten yer alıyor, eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında vergi dilimi nedeniyle yaşananları telafi edeceğimize ilişkin metnimiz yasa tasarısına konuldu.
27 Eylül itibariyle de Meclisimizde şu anda da Plan Bütçe Komisyonunda görüşülüyor. En kısa zamanda Genel Kurula gidecek, yasalaştıktan sonrada eylülden itibaren telafi etmek için biz çalışmamızı yapmıştık zaten. Bunla ilgili yasal düzenlememizi de Meclise göndermiştik. Hiç kimse endişe etmesin biz özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak biliyorsunuz işçinin işverenin çiftçinin esnafın tüm kesimlerimizin hakkı ve hukuku konusunda hassasiyetle çalışıyoruz. Hiç kimsenin herhangi bir tereddüde düşürecek içlerinde bir sorun oluşturabilecek konuyla ilgili duyarsız kalmamız söz konusu olmaz bununla ilgili çalışmalarımızı yaparız ve gereğini de yerine getiririz. Bu konu hassas bir konu 5 milyon kişiyi ilgilendiren bir konu ve gereği şu anda yapılmıştır endişeye tereddüde sıkıntıya gerek yok diye ifade etmek istiyorum.”