AKP Erdoğan'ı 'sorumluluktan kurtarma' derdinde

Hükümet 28 Aralık 2011'de 34 sivil yurttaşın öldüğü Uludere'yi 'faili meçhul' bırakmaya kararlı.

cumhuriyet.com.tr

AKP, Uludere’de 34 sivilin bombalanarak öldürülmesi olayını da “faili meçhul” bıraktı. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu içinde Uludere olayıyla ilgili oluşturulan alt komisyonda AKP’liler, “soruşturma değil, araştırma komisyonu oldukları” gerekçesiyle sorumluları tespit edip kimliklerini açıklama yetkisine sahip olmadıklarını belirtirken Başbakan Tayyip Erdoğan’ı sorumluluktan kurtarmak için de “Operasyonda sivil irade by-pass edilmiştir” görüşünü savundular. Tutuma itiraz eden CHP’li Levent Gök, “Komisyon kurulurken kamuoyuna failler bulunacak taahhüdünde bulunduk, bu kabul edilemez” diyerek sert tepki gösterdi.

Uludere’de 28 Aralık 2011’de 34 sivil yurttaşın, askeri uçaklarca bombalanması sonucu yitirilmesi olayıyla ilgili TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu içinde oluşturulan alt komisyon yaklaşık 11 ay sonra ancak rapor yazım aşamasına geldi. AKP’li İhsan Şener başkanlığındaki alt komisyon, dün raporun sonuç bölümünün yazımı için siyasi parti gruplarının görüşünü almak için toplandı.

Cezaevlerindeki açlık grevleri nedeniyle komisyon toplantısına katılmayan BDP’li komisyon üyesi Ertuğrul Kürkçü, komisyona gönderdiği yazıda, mazeretinin yanı sıra raporun sonuç bölümünde yer alacak önerisine de yer verdi. Kürkçü’nün yazısında, “komisyona yetkili kurumlardan gelen bilgiler” ve komisyondan “kasıtlı” olarak gizlenen bilgilerin de dikkate alınarak sorumluların şu şekilde ifade edilmesi istendi:

“Uludere/Roboski katliamının siyasi sorumluluğu hükümette, askeri sorumluluğu Genelkurmay Başkanlığı’ndadır. Raporumuzun ekseninin bu eksen üzerine yerleştirilmesinin zorunlu olduğu kanaatimi başkanlığınıza ve komisyon üyelerine iletmeyi görev biliyorum.”


Komisyon toplantısında AKP’li Komisyon Başkanı İhsan Şener, komisyona ulaşan bilgi ve belgelerde, olayın sorumlusunun kim olduğu konusundaki sorunun yanıtının verilmediğini belirterek hem bu gerekçeyle hem de komisyonun “soruşturma değil, araştırma komisyonu” olması nedeniyle bir yetkiliye ilişkin “kusur tespiti” yapılamayacağını ifade etti. Olayla ilgili “Asker-sivil irade koordinasyonundan” söz edilebileceğini savunan Şener, “Bu olayla ilgili sivil otoritenin by-pass edildiği görünüyor” diyerek hükümetin siyasi sorumluluğu olmayacağı mesajını verdi.

CHP’li komisyon üyesi Levent Gök ise komisyon kurulurken kamuoyuna ve Uludere’de çocuklarını yitiren ailelere “Failleri, sorumluları ortaya çıkaracağımıza dair söz verdik” anımsatmasında bulunarak “Bu operasyonları yapanların hangi birimler olduğu belli. Siyasi otorite neden by-pass edilsin? Operasyonla ilgili kimin kime bilgi verdiği ortada. AKP baştan beri bu olayla ilgili karartma uyguladı, şimdi de mevcut gerçekleri çarpıtıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. Olayın askeri ve siyasi boyutunun olduğuna işaret eden Gök, raporda olayın sorumlularına ilişkin tespite yer verilmemesinin “kabul edilemez” olduğunu belirterek önerilerinin raporda yer almaması durumunda muhalefet şerhi koyacaklarını ifade etti.