AKP, adım adım partili cumhurbaşkanına gidiyor

Başbakan, Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişkisinin kesilmesi yönündeki düzenlemeye çattı.

cumhuriyet.com.tr

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı’nın partisi ile ilişkisinin kesilmesi yönündeki anayasa düzenlemesini “garabet” olarak nitelendirdi ve “Türkiye’ye yakışmadığını” söyledi. Meclis İçtüzüğü’nün değiştirilmesi için 4 siyasi partinin ortak komisyon kurulması önerisine destek vermesi için “İster buluşurlar ister buluşmazlar, bizden günah gitti” değerlendirmesini yaptı. Suriyelilerin vatandaşlığa alınması ile ilgili olarak muhalefet partilerini “nefret suçu ittifakı” kurmakla suçlayan Yıldırım, aynı partileri Cudi Dağı’nda bayrak dalgalandırmaya davet etti. Yıldırım, Suriye ile ilişkiler için de “Eminim ki Suriye ile de biz normal ilişkilere döneceğiz. Buna ihtiyacımız var” mesajını verdi. Yıldırım’ın, AKP Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında verdiği mesajlar özetle şöyle:

-Suriye ile normalleşmeye ihtiyacımız var: İçeride ve dışarıda dostluk çemberini genişleteceğiz. Dışarıda bunu yapmaya başladık. İsrail ve Rusya ile ilişkilerimizi normale döndürdük. Ama eminim ki Suriye ile de biz normal ilişkilere döneceğiz. Buna ihtiyacımız var. Terörle mücadelenin başarısı için Suriye ve Irak’ın istikrara kavuşması gerekiyor ve güçlü bir siyasi yönetime, oradaki kardeşlerimizin tamamını temsil eden bir yönetime geçmesi gerekiyor, bu kaçınılmazdır.

-Partili Cumhurbaşkanlığı sinyali: Halkın seçtiği, halkın desteğini alan, halka hesap verme mesuliyeti duyan bir Cumhurbaşkanı, bir de sorumsuz diye tanımlanmış bir Cumhurbaşkanı var. Bu çelişkiyi artık Türkiye taşıyamaz, bunu değiştirmek zorundayız. Efendim ‘Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişiği kesilir’. Peki nasıl aday gösteriyorsun? Parti göstermeden aday olamıyor. Bu çağda bu garabet Türkiye’ye yakışmıyor. Bu konuyu başka yöne de çekmenin bir âlemi yok. Biz sadece yönetişimdeki bu çarpıklığı gidermek istiyoruz. 

Bizden günah gitti

“Meclis çalışmaları sürekli engelleniyor. Bu İçtüzük’ün mutlaka değişmesi lazım. Aksi halde verimsiz bir şekilde Meclis çalışmaları devam ediyor. Bu, sürdürülebilir bir şey değil. İnşallah bu sefer son bir fırsat bir araya gelecekler, konuşacaklar ve bir ortak zeminde buluşurlar. İster buluşurlar ister buluşmazlar, bizden günah gitti. İsteriz ki buluşsunlar, anlaşsınlar, bunu tercih ederiz ama değilse bile bu hal, hal değildir, sürdürülebilir değildir. Mutlaka bunun normal şartlara gelmesi lazım.”