Akmerkez'e özel plan
Akmerkez'deki kaçak eklentiler yasal hale getiriliyor..
cumhuriyet.com.trEtiler’deki Akmerkez Alışveriş Merkezi’nde basit onarım ruhsatı alınarak yapılan kaçak eklentiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı 1/1000’lik plan değişikliği ile yasal hale getiriliyor. Geçtiğimiz ay askıya çıkan plana itiraz eden CHP’li İBB Meclis Üyesi Doğan Tekel, bakanlığın bu kadar mikro ölçekte bir plan yapmasının da gayrı resmi olduğunu, bu ölçekteki planların bakanlık değil, belediyelerce yapılması gerektiğini söyledi.
İstanbul’un 20 yıllık alışveriş merkezi Akmerkez’e yıllar içerisinden ruhsata aykırı şekilde yasa dışı yapılar eklendi. Kaçak eklentilere af getirmek için İBB tarafından plan değişikliği yapılmak istendi. Daha sonra yasa değişip bölge Boğaziçi Öngörünüm Alanı’nı girince yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçti. 1/100 bin gibi kentsel dönüşümü kapsayan makro ölçekli planlar yapma yetkisi bulunan bakanlık ilk kez Akmerkez’i kapsayan bölge için 1/1000’lik plan hazırladı. Plan askıya çıktığında itiraz eden meclis üyesi Doğan Tekel, yapılan şikayetler üzerine İBB İmar Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği denetimde kaçak yapılar tespit ettiğine dikkat çekti. Tekel’in itiraz dilekçesinde de yer verdiği ruhsata aykırı uygulamalardan bazıları şöyle:
“Nisbetiye ve Ahmet Adnan Saygun caddelerinde yer alan reklam panoları kaldırıldı. G Blok’un 9.20 metre kotundaki terasın 10x15 metrekare kısmı kapatılarak çarşı bloğundaki dükkana dahil edildi. Çarşı bloğuna ait terasta kapalı mekan oluşturuldu. E Blok’taki 9.20 metre kotundaki sinema salonuna ait dağılış koridorunu dükkana dahil edildi. Koridorun giriş kısmı kapatılarak sinema salonuna ait bilet gişesi yapıldığı tespit edildi. ”
Tekel, yapılan plan değişikliğinin bu kaçak yapılaşmaşı yasal hale getireceğini belirterek “Kamu yararı içermeyen sadece Akmerkez’e özel plan tadilatı yapılıyor. 20 yıl önce çevre yapılanma şartlarının çok üzerinde imal edilen komplekse 20 yıl sonra yeniden ek imar hakkı tanıyarak haksız bir işlem yapılıyor” dedi.
Demirören’e Saray Muhallebicisi
Tekel, bazı yerlerinin kaçak olduğu resmen tespit edilen Beyoğlu’ndaki Demirören AVM’ye İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın ailesinin ortak olduğu Saray Muhallebicisi’nin şube açmasına da tepki gösterdi. Bu girişimi yasal olmayan yapıyı meşrulaştırmanın başka bir yolu olarak niteleyen Tekel, “Bir siyasetçiye, İstanbul’un yönetimini teslim ettiğimiz kişiye bu yakışmaz” dedi. Tekel bu yapı ile ilgili hazırladığı dosyayı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdi.