Akıl dışı sağlık sistemi... Hastalık özendiriliyor
İktidar, şehir hastaneleri için şirketlere hasta garantisinin yerine tetkik garantisi verdiğini söylese de durum değişmiyor...
Şeyma PaşayiğitHükümet, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘hayallerini süsleyen’ şehir hastaneleri için gelen eleştiriler üzerine “Hasta garantisi değil tetkik garantisi” savunması yapsa da para yine yurttaşın cebinden çıkıyor. “Kamu Özel Ortaklığı” ile devlet önce kendi arazisinde kiracı oluyor ardından da şirketlere tüketim garantisi veriyor. Garanti miktarı taahhüt ettiğini açıklayan Sağlık Bakanlığı, bu garanti miktarını hala saklıyor. Dr. Bayazıt İlhan, hasta garantisi ile tetkik garantisinin birbiriyle örtüştüğünü belirterek; sağlığın tüketim malzemesi gibi kullanılmasının özendirilmesini eleştirdi.
Şehir hastaneleri projelerinde en çok eleştirilen konulardan “Sağlık Bakanlığı’nın şirketlere yüzde yetmiş yatak doluluk oranıyla hasta garantisi verdiği” yönündeki tartışmalara iktidar kanadından “Hasta garanti oranı diye bir şey yok, tetkik garantisi var” savunması gelmesinin ardından CHP Bursa milletvekili Ceyhun İrgil, “Şehir hastanelerine verilen tetkik garantisi ne anlama gelmektedir” diye sordu. “Bakanlığımızın kamu - özel işbirliği modelinin niteliği gereği yatırım bedellerinin geri ödenmesi ve işletme döneminde dışarıdan temin edilen hizmetlere ait bedellerin ödenmesi dışında herhangi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır” yanıtı veren Bakanlık, bu kapsamda şehir hastanelerinde yatak doluluk oranı ile herhangi bir garanti verilmediğini belirtti. Yemek, çamaşır, görüntüleme, labaratuvar, rehabilitasyon, sterilizasyon ve atık yönetim hizmetleri için garanti miktarı taahhüt ettiğini açıklayan Bakanlık, açılan şehir hastaneleri içinde bu garanti edilen miktarın üzerinde gerçekleşme meydana gelmediğini ayrıca vurguladı.
‘Yine hasta garantisi’
Sağlık Bakanlığı’nın da “yatak doluluk oranıyla garantisi yok” yanıtının ardından Cumhuriyet’e konuşan Türk Tabipler Birliği ve Ankara Tabip Odası eski yönetiminden Dr. Bayazıt İlhan, hasta garantisi ile tetkik garantisinin birbiriyle örtüştüğünü belirterek; yemek, çamaşır, görüntüleme, labaratuvar, rehabilitasyon, sterilizasyon ve atık yönetim hizmetlerinin hasta gelirse tüketilecek hizmetler olduğunu dolayısıyla yine hasta garantisinin söz konusu olduğunu aktardı. İlhan, kamu özel işbirliği ile yapılan diğer projelerde olduğu gibi şehir hastanelerinde de şirketlere verilen garantilerin Sağlık Bakanlığı’nın dolayısıyla kamunun karşılayacağını söyledi.
‘Sağlık tüketim nesnesine döndü’
İlhan, Bakanlık’ın şimdiye kadar açılan Adana, Mersin, Isparta ve Yozgat’taki şehir hastanelerinde şirketlere verdiği garanti miktarının üzerinde tüketim olduğu ile övünmesini de şöyle değerlendirdi:
“Türkiye’de sağlık sistemiyle ilgili böyle bir problem ortaya çıktı. Sağlık hizmeti tüketim alanına dönüştü. Türkiye, MR çekiminde açık ara önde, tomografi de yine ön sıralalarda... Çok fazla tetkik, çok fazla ameliyat yapılıyor, çok fazla doktora gidiliyor. Şehir hastaneleri de buna göre kurgulandı. Önümüzdeki dönemlerde de sağlık hizmetlerinin bu hastaneler üzerinden yürüyeceğini görüyoruz. Sağlık hizmetlerinin tüketim nesnesine dönüştüğünü, tüketilmez ise parasının verileceğini görüyoruz. Bu garantilerin verilmesi bu büyük projelerin yapılıyor olması sağlık hizmetlerinin doğasına aykırı bir olay. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilip insanların hasta olmamasının öncellenmesi gerekiyor ama bu yatırım modeliyle sağlık hizmetlerinin ruhuyla bağdaşmayan, hasta olmanın garantilendiği sistem ile karşı karşıyayız. Bilim dışı, akıl dışı şekilde kurgulanıyor. Koruyucu sağlık hizmetleri yerine ikinci üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin öncellendiği, hasta olmanın garantilendiği, tetkik yaptırmanın özendirildiği bir dönem yaşayacağız.
Kapatmaya yurttaş tepkili
Ankara’da açılacak Bilkent ve Etlik şehir hastaneleri için şehir merkezinde bulanan 13 köklü hastanenin kapatılması da Ankara halkı tarafından eleştiriliyor. İlhan, “Ankara halkı, ‘Erişilmesi çok mümkün değil. Buralardan sağlı hizmeti almak pratik olmayacak. Oraya nasıl gidilecek. Hastane içinde işler pratik yürüyecek mi’ diye soruyor. Dolayısıyla mevcut hastanelere sahip çıkmaya çalışıyorlar” dedi.
|