Akdeniz’de soğuk savaş

Yunanistan, Türkiye’nin BM destekli Libya yönetimi ile imzaladığı deniz yetki alanının batı sınırlarını belirleyen mutabakat muhtırasını BM Güvenlik Konseyi’ne götürüyor.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye’nin, Libya’da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından desteklenen Ulusal Uzlaşı Hükümeti (UUH) ile 27 Kasım’da imzaladığı deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakata karşı, Yunanistan tepkisini uluslararası arenaya taşıyor. Atina hükümeti, Türkiye’nin deniz yetki alanının batı sınırlarını belirleyen ve münhasır ekonomik bölge ilanına (MEB) olanak veren mutabakat muhtırasını BM’ye şikayet ederken Avrupa Birliği’nden de yaptırım talebinde bulundu. 

ZİRVEDE GÖRÜŞÜLECEK

Uzlaşıya, Girit Adası’nın kıta sahanlığını göz ardı ettiği gerekçesiyle karşı çıkan Yunanistan’ın Dışişleri Bakanı Nikos Dendias tarafından yapılan açıklamada, “muhtıra nedeniyle uluslararası hukuka uyulmaması halinde AB’nin yaptırımda bulunmasını istedikleri” belirtildi. Dendias, “Yunanistan, konuyla ilgili Fransa, İtalya, Kıbrıs ve Hollanda’dan geniş kapsamlı destek aldı” ifadelerini kullandı. Konuyu değerlendirmek üzere İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ile de bir araya geleceklerini açıkladı. 

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri (GKRY) Nikos Anastasiadis’in yarın ve cuma günü yapılacak AB liderler zirvesinde konuyu gündeme taşıyacakları belirtildi. AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen de önceki gün yaptığı açıklamada, birlik üyesi Yunanistan’ın yanında olduklarını belirtmiş, “Türkiye’nin Ege’deki eylemleri kabul edilemez, Türkiye’ye açık bir mesaj göndereceğiz” şeklinde konuşmuştu. GKRY de Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de doğalgaz kaynakları için sondaj çalışmalarını geçen hafta Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na taşıdığını duyurmuştu.

Bu arada, Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas, Ankara-Trablus arasında imzalanan muhtırayla ilgili BM nezdinde şikâyette bulunduklarını duyurdu. BM Güvenlik Konseyi’nin anlaşmayı kınamasını istediklerini belirtti. Türkiye, Girit’in karasuları dışında kıta sahanlığı bulunmadığı ve adaların Türkiye anakarasının doğal uzantısı olduğu görüşünü dile getiriyor. Aynı şekilde  Yunanistan’ın, Antalya’nın Kaş ilçesine 2 km. uzaklıktaki Meis Adası’na dayanarak bölge açıklarını tek taraflı olarak MEB ilan etmesine karşı çıkıyor. 

‘İSRAİL’DEN GKRY’YE  UYARI’

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY), Doğu Akdeniz’de MEB ilan ettiği bölgeler, İsrail ile de gerilime neden oldu. İsrail gazetesi Globesun’un haberine göre, Tel Aviv Doğu Akdeniz’deki gaz sahası Yishai sınırının, Rumların hak iddia ettiği Afrodit sahasıyla çakıştığını savundu. İsrail Enerji Bakanlığı Genel Müdürü Udi Adiri’nin Afrodit’te faaliyette bulunan Shell, Noble, Delek şirketlerine mektup göndererek, anlaşmazlık çözülmeden çalışmalarına devam etmemelerini istediği kaydedildi.