Akdeniz'de facia: 90 ölü

Libya donanması, Avrupa'ya ulaşmak için küçük bir lastik botla Libya kıyılarından açılan 90 göçmenin ölmüş olabileceğini açıkladı.

cumhuriyet.com.tr

Associated Press'in haberine göre, Libya Donanma Sözcüsü Eyub Gassim, yırtıldığı için su almaya başlayan bottaki 29 kişinin sahil güvenlik görevlileri tarafından kurtarıldığını açıkladı.

Gassim, çoğu Afrikalı, 126 göçmen taşıyan botun Libya'nın batısındaki Tajura bölgesinden yola çıktığını belirtti.

2016’DA REKOR SEVİYEYE ULAŞILDI

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) dün, 2016 yılının henüz tamamlanmamış olmasına karşın Akdeniz'de boğularak can veren sığınmacıların sayısında rekor sayıya ulaşıldığını açıklamıştı. Cenevre'de yapılan açıklamada, yılın başından bu yana Akdeniz sularında en az 3 bin 800 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Açıklanan verilere göre, 2016 yılı henüz tamamlanmadığı halde 2015 yılına göre daha fazla ölüm ve kayıp vakası yaşandı. 2015 yılında Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 771 olduğuna dikkat çekildi. 2015 yılında Akdeniz üzerinden 1 milyonu aşkın insanın Avrupa'ya ulaştığı, bu yılın başından bu yana ise sayının 330 bine indiği aktarıldı. Sayının geçen yıla oranla düşük olmasının ise Türkiye ile AB arasında Mart ayında varılan mülteci anlaşmasıyla bağlantılı olduğu belirtildi.

EN TEHLİKELİSİ LİBYA-İTALYA ROTASI

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği açıklamasında, deniz yolculuğunun en tehlikeli etabının Libya ile İtalya arasında olduğu belirtildi. Örgüte göre bu rota üzerinde her 47 sığınmacıdan biri hayatını kaybediyor. Türkiye’den Yunanistan’a doğru olan daha kısa rota üzerinde ise her 88 sığınmacıdan birinin hayatını kaybettiği bilgisi verildi. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü de salı günü Libya açıklarındaki bir sığınmacı teknesinde yakıt buharını solumak zorunda kalan 25 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Örgüt, Alman yardım örgütü Sea Watch ile birlikte Bourbon Argos kurtarma gemileriyle iki teknedeki 246 sığınmacıyı kurtarabildiklerini kaydetti.