Akdeniz kıyılarında metal kirliliği uyarısı

Antalya kıyılarında otel ve tatil köyleri tarafından sahil ve falezlere yapılan demir iskele, merdiven ve metal içeren maddelerin denizde kirliliğe neden olduğu bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Antalya kıyılarındaki metal kirliliğini ortaya çıkarmak amacıyla Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu ve Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Yaşar Özvarol, kentin çeşitli bölgelerinden denize girerek kıyılardaki metal kirliliğini ortaya koydu.

Denizde gemi enkazlarından iskele demirlerine, balkon ve teras korkuluklarına kadar birçok metal parçaya rastlandı. Metallerin falezlerin alt kesimlerin ile ünlü Konyaaltı, Lara sahilleri başta olmak üzere turizm merkezlerindeki kıyılarda kirlilik yarattığı belirtildi.

Konyaaltı sahilindeki 8 nolu plajdan denize giren Gökoğlu ve Özvarol, yıllar önce sahil açıklarında batan bir geminin enkazından kalan demir parçalarının dalgalarla sürüklenerek sahile yaklaştığını, bunun büyük bir tehlike oluşturduğunu ifade etti. Batığı görüntüleyen Mehmet Gökoğlu, özellikle sivri metallerin denize giren kişilerde ciddi kazalara sebebiyet verebileceğine dikkati çekti.

Gökoğlu, Antalya'da falezlerin altlarının tamamen metallerle dolu olduğunu, falezlerin her tarafının adeta demir yığını haline geldiklerini belirtti. Özellikle oteller başta olmak üzere falez kenarındaki tüm yapıların denize inmek için demir merdivenler ve iskeleler yaptıklarını anlatan Gökoğlu, merdiven ve iskelelerin zaman içerisinde çürüdüklerini ve dalgaların etkisiyle açığa sürüklendiklerini kaydetti.

Bu metal yığınlarının Akdeniz'de metal kirliliği oluşturduğunu vurgulayan Gökoğlu, ''Konyaaltı sahilindeki 8 nolu plaja sürüklenen bir batık adeta tehlike saçıyor. Derinlerden kıyıya kadar sürüklenen gemi batığının metal aksamı denize girenler için büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu alanda denize girilmiyor. Ancak su altında keskin birer metal halini alan bu parçalar insanlara büyük zarar verebilir'' dedi.

Zaman kaybetmeden denizlerdeki metal çöplüğünün temizlenmesi gerektiğine işaret eden Gökoğlu, ''Denizlerin metallerden temizlenmesi hem kirliliğin önlenmesi ve ekosistemin düzene girmesine katkı sağlayacak hem de denizlerdeki ağır metal kirliliği önlenmiş olacak. Bunun yanında metaller hurdacılara satılarak binlerce ton demir ekonomiye kazandırılmış olacak'' diye konuştu.
 

Metal kirliliği balıkları, balıklar da insan sağlığını etkiliyor

Gökoğlu, denizlerdeki metal kirliliğinin çevreye verdiği zararın yanı sıra insan sağlığı için de büyük risk oluşturduğuna dikkati çekerek, ''Bu metallerin üzerine çok sayıda midye ve istiridye türü yapışıyor. Dolayısıyla bu canlılar, bu metali yiyor. Daha sonra midye ve istiridyeyi balıklar yiyor. En son tüketici olarak da insanlar balıkları tüketiyor. Dolaylı olarak ağır metal kirliliği insanlara aktarılmış oluyor'' diye konuştu.

Antalya'nın dünyanın en güzel kıyı ve koylarına sahip bir bölge olduğuna dikkat çeken Gökoğlu, şunları söyledi: ''Denizdeki metal çok masraf gerektirmeden çıkarılabilir. Deniz vinçleri yardımıyla kıyılar temizlenebilir. Antalyalılar ve yetkililer her yıl milyonlarca kişinin gezmeye geldiği bu kenti ve denizi korumak zorunda. Başka Antalya yok. Dünya buraya koşuyor. Bizse alabildiğince bu yeri hor kullanıyoruz. Bunu önlemeliyiz. Antalya her yönüyle yaşanılabilir bir kent olmalı. Yetkililerimiz metal kirliliği temizlemeli. Denizimiz doğal ve temiz bir deniz olmalı.''

Yrd. Doç. Dr. Yaşar Özvarol da deniz altında gördüğü manzara karşısında büyük şaşkınlık yaşadığını dile getirerek, ''Falezlerin üstündeki restoran ve binalardan kapı, pencere, balkon demirleri gibi metallerin denize atıldığını gördüm. İnsanlar su üstünü güzelleştirelim derken su altını mahvetmiş durumda. Antalya, denizi ve kıyılarıyla bir bütün. Bu nedenle hem üstünü hem de altını korumak zorundayız'' dedi.